Svi su ostali iznenađeni kada je jučer Larry Page najavio kako Google više neće biti krovna kompanija, nego će to mjesto zamijeniti Alphabet. Na službenom blogu jedne od najvećih svjetskih kompanija osvanuo je naslov ‘G is for Google’. Malo tko je mogao naslutiti što se krije iza tog naslova, no kada smo krenuli s čitanjem vrlo brzo mogli smo shvatiti kako Google postaje samo dio jedne druge kompanije koja će se nazivati Alphabet.

Sudeći prema nazivu nove kompanije koja će stasati zahvaljujući Google-u, Alphabet je za svaki zasebni dio djelatnosti rezervirao poneko slovo i za vjerovati je da će u budućnosti novi projekti dobivati imena tako da bi se ispunila slova abecede, odnosno Alphabet-a. Za početak znamo kako će Google u novoj krovnoj organizaciji zauzeti slovo G, s obzirom na to da njegovo ime počinje na to slovo. Nekih značajnijih promjena neće biti jer radi se samo o reorganizaciji poslovanja kako bi se Google odvojio od ostalih projekata koje Google razvija u posljednje vrijeme. Teško je naći poveznicu između pametnih automobila, pametnih kuća i tražilice Google. Sve su to djelatnosti kojima se Google bavi u posljednje vrijeme, pa stoga i ne čudi što će se ovi projekti izdvojiti u zasebne.

Što se tiče Google-a kao djela kompanije u njegove djelatnosti će spadati: tražilica, oglašavanje, YouTube, karte, Android i sve što je usko vezano uz to, dok će ostali projekti poput Google X, Venturesa, Nesta spadati u zasebne kategorije i razvijati se samostalno, odnosno bez zavisnosti o Google-u. Na čelu Alphabeta biti će Larry Page, dok će mjesto izvršnog direktora Google-a pripasti Sundar Pichai-u. Sve u svemu promjene na ćelu biti će minimalne i neće se nešto značajnije promijeniti.

Ovakav potez Google-a iznenadio je mnoge. U početku su mnogi reagirali negativno na ovu činjenicu, no ubrzo su analitičari shvatili da se zapravo radi o dugoročno dobrom potezu jer će na taj način Google moći biti fokusiraniji na svoje ključne projekte, dok će ostali zanimljivi projekti djelovati zasebno. U konačnici to bi trebalo rezultirati kvalitetnijim i boljim proizvodima u svim sferama jer će svi moći biti fokusirani da svoj vlastiti projekt.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here