Prošlog petka je objavljeno da je kanadski startup pametnih naočala North postao meta Googlea, tj. njegove matične kompanije Alphabet. Danas je to službeno. North je akviziciju objavio na Twitteru i na službenom blogu. Pojedinosti u vezi s uvjetima prodaje su bile oskudne, iako je količina novca iznosila oko 180 milijuna dolara. Preostalo osoblje North kompanije će ostati u Kitchener-Waterloo-u u Kanadi i pridružit će se Googleovom timu koji se također nalazi tamo.

„Ne možemo biti više oduševljeni time što smo se pridružili Googleu i napravili uzbudljiv sljedeći korak prema budućnosti na koju smo bili usredotočeni posljednjih osam godina“, napisali su osnivači kompanije North, Stephen Lake, Matthew Bailey i Aaron Grant u blogu.

google pametne naočale

Posljednjih godina, naočale Focals od tvrtke North je vjerojatno bila najprihvatljivija potrošačka opcija za pametne naočale s ne previše sumnjivim dizajnom i pristojnom funkcionalnošću. Međutim, vrijednost je umanjivala ograničenost s aplikacijama, prilagođeni postupak ugradnje i skupa cijena od 600 USD (koja je snižena samo nekoliko tjedana nakon lansiranja od prvotne cijene od 1000 USD). Prošlog prosinca, North je objavio da obustavlja razvoj Focals 1.0 i pripremao se za pokretanje verzije proizvoda 2.0.

Pa, izgleda da prodajom tvrtke nikada nećemo saznati bi li Focals 2.0 riješio problem originalne 1.0 verzije. Tvrtka North na blog kaže da kompanija neće samo obustaviti Focals 1.0 nego da ni Focals 2.0 neće biti isporučene. Na kraju bloga North pruža e-poštu za zahtjeve za povrat sredstava i napominje da će se podrška za korisnike nastaviti do kraja 2020. godine. Ako je Twitter ikakav pokazatelj, e-poruke za povrat sredstava postojećim kupcima su već počele stizati u poštanski sandučić tvrtke North.

Je li ovo signal za korak prema Google pametnim naočalama? Prerano je za reći, iako se može tako učiniti na bilo koji način. Na pitanje hoće li se Google ikad prebaciti natrag u potrošački prostor Jay Kothari, voditelj projekta Glass for X, je naglasio da je njegov tim usmjeren u drugom smjeru. Kupnjom tvrtke North ne mora nužno značiti da su Google pametne naočale ponovno na putu prema tržištu. Impresivan talent i tehnologije tvrtke North bi se mogle vrlo lako iskoristiti za pojačavanje Glass Enterprise Edition 2 projekta koji je lansiran u svibnju 2019. godine. Da ne spominjemo, Google Glass je bio pomalo loš kada je bio lansiran, što je rezultiralo lošim recenzijama.

U skladu s tim, Google je nekoliko mjeseci kasnije na „Made By Google 2019“ jasno naznačio ponovno zanimanje za nešto što se naziva „ambient computing“. Ukratko, to predstavlja Google kao besprijekornu tehnološku budućnost u kojoj vaši uređaji rade zajedno. U osnovi, to su pametne kuće i prenosivi uređaji.

„Danas objavljujemo da je Google odabrao North, pionira u ljudskim računalnim sučeljima i pametnim naočalama. Izgradili su snažnu tehnološku osnovu, a mi smo zadovoljni što nam se North pridružio u našim širim naporima kako bi izgradili korisne uređaje i usluge“, napisao je u blogu Googleov Rich Osterloh, stariji potpredsjednik uređaja i usluga. „Tvrtka North posjeduje tehničku stručnost i pomoći će nam ako nastavimo s ulaganjima u hardverska nastojanja i ambijentalno računarstvo u budućnosti“.

U međuvremenu, drugi proizvođači pametnih naočala i AR slušalica su od nedavno u padu, Bose je u travnju ugasio svoje Bose AR seriju, a Magic Leap je otpustio polovinu svoje radne snage prije nego što je prešao na prvu strategiju za poduzeća. Nije potpuno izvan mogućnosti da se Google ponovno vrati u posao s pametnim naočalama. Bilo kako bilo, moramo pričekati i vidjeti što će se događati.

 

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here