Apple i Google dvije su dominantne tvrtke u području mobilnih aplikacija, odnosno operativnih sustava za pametne telefone. Baš zbog te činjenice imaju svojevrsnu dominaciju u tom području, odnosno mogu određivati “pravila igre” za ostale kompanije koje žele sudjelovati s njima.

No, politika ovih kompanija je da uzimaju čak 30% provizije za usluge koje pružaju – što se dakako kompanijama koje razvijaju igre i ostale aplikacije nikako ne sviđa. Ovakvoj praksi neki su se proizvođači mobilnih igara odlučili suprotstaviti, a među istaknutijim suprotstavljačima definitivno je Epic Games koji stoji iza mega popularne igre Fortnite – koji je čak podigao i tužbu protiv Google-a i Apple-a.

Iako tužba protiv velikih kompanija zvuči kao veliki i opasan korak, činjenica je da Epic Games ne ovisi isključivo o tim platformama pa si takve “iskorake” mogu dopustiti. Primjerice, Fortnite veliki broj igraća igra preko računala ili igraćih konzola – pa mobilni sektor i nije toliko važan (iako definitivno jest važan).

Fortnite je odlučio ugraditi drugačiji sustav naplate u kojem bi se izbjeglo sudjelovanje Googlea i Apple – što se dakako tim kompanijama nije svidjelo. Ako bi takav sustav profunkcionirao Epic Games je odlučio nagraditi korisnike sa stalnim popustom od 20 posto. Uzmemo li u obzir činjenicu da velike kompanije uzimaju čak 30 posto provizije, ovih 20% se i dalje čini profitabilno. No, bez obzira na prezentiranu ideju, čini se kako od svega neće biti ništa jer se Apple i Google s time na slažu.

Epic games sada je podignuo i tužbu protiv dvije navedene kompanije u kojoj se žali kako ne osiguravaju jednake uvjete za sve uključene čime su donekle i u pravu jer neke kompanije imaju “privilegirane” uvjete naplate. No, iako je tužba pokrenuta, činjenica je da Epic games cijelu priču ne smatra toliko ozbiljnom kao što se čini.

Naime, pokrenuli su jednu parodičnu oglasnu kompaniju u kojoj se rugaju Apple-u. Ako se tužba i realizira – sam proces vjerojatno će trajati mjesecima, a do tada bi Fortnite mogao ostati maknut s Google i Apple trgovine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here