Tržište mobilnih video igara iz godine u godinu raste, a financijski rezultati koji su ostvareni u 2020. godini definitivno su oduševili tvorce popularnih video igara. Dakako, 2020. godina u mnogim svojim segmentima je bila iznimno specifična i negativna, no to ne možemo reći za tržište video igara.

Naime, ljudi su se uslijed karantena i zatvorenosti u svoja 4 zida često okretali zabavljanju uz igranje video igara – što je samo pomoglo ostvarivanju fantastičnih financijskih rezultata tog tržišta. No, da ne bi sve ostalo na samo ispraznim riječima, u nastavku ćemo vam predstaviti 5 najpopularnijih mobilnih video igara koje su ostvarile najveće poslovne prihode – a koji se penju iznad milijardu dolara pojedinačno.

Mobilna video igra koja je prošle godine ostvarila najbolje financijske rezultate jest popularni PlayerUnknown’s Battlegrounds, odnosno PUBG. Iako je PUBG Mobile potpuno besplatan za preuzimanje, financijski rezultati ove igre zaista impresioniraju. Zarada ove video igre ostvaruje se kroz mikrotransakcije unutar same igre, što je sve popularniji način naplate sadržaja korisnicima.

PUBG Mobile (u Kini nazvan Game for Peace) u 2020. godini (od siječnja do sredine prosinca) ostvario je impresivnih 2,6 milijardi dolara zarade. Radi se o ogromnoj zaradi, no valja naglasiti kako su i troškovi razvoja video igara veliki, a iza popularnih igara uglavnom stoj veliki timovi ljudi. Dakle, zarada je ogromna – no i troškovi se penju vrlo visoko. Zanimljivo, zarada ove igre vrlo vjerojatno bi bila još i veća da nije došlo do zabrane preuzimanja PUGB Mobile igre u Indiji – koja je bila drugo najveće tržište ove igre u svijetu.

No, nije PUBG jedina mobilna video igra koja je ostvarila fantastične financijske rezultate. Uz sam bok popularnom PUBG-u stoji još jedna uspješnica – Honor of Kings. Ova popularna igra gotovo je financijski poravnata s PUBG-om, a ostvarila je velikih 2,5 milijardi dolara zarade u 2020. godini. Posebno je zanimljivo treće mjesto ljestvice na kojem se našao Pokemon GO. Iako su mnogi u Hrvatskoj i regiji ovu mobilnu igru već pomalo zaboravili, na svjetskoj razini i dalje niže uspjehe pa je tako u 2020. godini zaradila impresivnih 1,2 milijardi dolara. Na četvrtom mjestu ljestvice nalazi se Coin Master s 1,1 milijardu dolara zarade, dok je peto plasirani Roblox koji je također zaradio 1,1 milijardu dolara.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here