Nedavno smo najavljivali kako će uskoro biti izrečena kazna Googleu od strane Europske Komisije. Naime, Google je prekršio neka pravila koja vrijede na području Europe, pa mu je trebala biti izrečena kazna u iznosu od oko milijardu dolara. No, stvarna kazna koju je Google dobio ovih dana znatno je veća i iznosi čak 2.4 milijarde dolara.

Prema navodima ljudi koji su obznanili kaznu, Google je postupao protiv pravila fer natjecanja na tržištu koja nalažu Europski zakoni. Iako je Google mnogim ljudima omogućio brojne inovativne radnje i dostupnost mnogih usluga u svakom trenutku bilo gdje u svijetu, čini se kako je Google gurao u prvi plan svoje rezultate na tražilici.

Upravo se na toj činjenici temelji cijela presuda – Google je namjerno favorizirao svoje usluge, promovirao ih na način da ih je stavljao u vrh rezultata pretrage na internet tražilici.

Ovo će biti veliki udarac za Google na tlu Europe. Iako je kazna astronomska, Google vjerojatno više brine kako će se prilagoditi novoj situaciji na tržištu. Naime, sada će Google morati srediti svoje algoritme tako da u prvi plan ne guraju aplikacije Google-a, što nam se nekako čini rovovski posao koji bi mogao uzrokovati gubitak dijela korisnika.


Za sada nije poznato kako će to Google izvesti, no jasno je kako će se sada Google žaliti na presudu i kako će cijeli proces potrajati još neko vrijeme.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Ne razumem, cemu sluze sajtovi ako ne za promovisanje svojih proizvoda, usluga, reklama itd. Google je web sajt kao i svaki drugi bez obzira na to sto je njegova namena pretraga ostalih stranica. Dakle, ne razumem zasto bi bila izrecena kazna Google-u ako u prvi plan stavlja svoje proizvode? Zar to ne rade apsolutno svi sajtovi? Banalan primer jeste optuziti banku jer na svom web sajtu ima samo svoje usluge i ponude, a ne usluge ostalih banaka. Ceo internet je zapravo fer natjecanje, nisu oni krivi sto su uspesni i sto ih ceo svet koristi. Kome se ne svidja slobodan je da koristi ostale pretrazivace (yahoo, bingo itd.). Ovo je glupost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here