Unatoč Bitcoinovoj popularnosti, Ethereum se i više nego dobro bori na tržištu kripto valuta. Jučer je ova manje poznata kripto valuta doživjela više od 400.000 transakcija, što je rekord za bilo koji javni blockchain, a ujedno i 40.000 više, od najpoluarnijeg Bitcoina koji je imao u svom rekordnom danu. Iako nije bilo značajnih povećanja vrijednosti Ethereuma, kao što se posljednih dana može vidjeti sa Bitcoinovima, interes i korištenje ove kripto valute je očigledno.

Velike količine transakcija nisu uzrokovale puno oscilacija u vrijednosti Etheruma, koje su u proteklom tjednu bile prilično stabilne na oko 300 dolara (bilo je povremenih promjena od +/- 20 dolara, ali to je u uobičajenoj kod ove kripto valute). U prošlosti, cijene Etheruma obično su bile vrlo tijesno povezane s Bitcoinovom vrijednostima, gotovo odmah nakon uspona i padova jedne valuta djelovalo bi isto i na drugu. Međutim ovoga puta čini se da je ovo izuzetak, a postoji nekoliko mogućih razloga za to.

Prvo, puno ljudi želi biti dio Bitcoinovog nezaustavljivog uspona na rekordne razine od 4000 dolara, koje smo mogli vidjeli tijekom posljednjih nekoliko dana i pretvaraju svoje Etherum valute u Bitcoinove. Nadalje tu su i uobičajenu manipulaciju na tržištu, poznate kao “whale games”, gdje veliki igrači zadržavaju cijene na nižim razinama.

Iako se cijene još uvijek ne povećavaju, brojevi transakcija znače da se popularnost Ethereuma naglo povečava. Što po nekim predviđanjima može značiti samo jedno, a to je da će veći broj transakcija, pogotovo u usporedbi sa ostalim kripto valutama, u konačnici biti reflektirana i na cijenu valute. Naravno ovakve procjene treba uvijek uzeti sa velikom dozom rezerve, jer tržište valuta često puta odreagira i suprotno od mnogih očekivanja.


Ethereum valutu čeka i sljedeće veliko ažuriranje, nazvano Metropolis, koje bi se trebalo desiti za nekoliko mjeseci. Vrijedi napomenuti da je u roku od oko 35 dana od posljednjeg velikog ažuriranja zvanog Homestead, cijena Ethereuma porasla za čak 430 posto. Iz tog razloga se i sada investitori nadaju da će se slična situacija ponoviti i ovaj put.

Inače Metropolis bi trebao donijeti nekoliko poboljšanja protokola kako bi se poboljšala skalabilnost, povećala privatnost i smanjila inflacija. Među najzanimljivijim ažuriranjima je Zk-SNARKs, poznat kao transakcija “bez znanja”, koja će donijeti potpunu privatnost ZCash i Monero u transakcijama s Ethereumom. Korisnici će imati mogućnost slanja transakcija privatno umjesto da im se adresa prikazuje na blockchainu. U osnovi, ovo će vam omogućiti slanje novca potpuno anonimno, a nitko neće znati ni tko je poslao i koliko kome, dakle potpuna anonimnost transakcija.

Metropolis ažuriranje također će smanjiti inflaciju, budući da će smanjiti nagradu za rudarenje za oko 40 posto, točnije sa 5 Ethera po bloku na 3 Ethera po bloku.

Piše: D.Ž.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here