Navodno je jedan od najvećih uzroka pada prodaje širenje i opasnost od širenja korona virusa.

Jedan od najvećih i najviše renomiranih proizvođača tehnološke opreme i pametnih telefona, tvrtka Samsung i ove je godine tradicionalno na tržište izbacila svoju novu seriju iz ”S” pametnih telefona. Samsung Galaxy S20, S20 Pro i S20 Ultra tri su najnovija Samsung Galaxy ”S” pametna telefona koje je južnokorejska tvrtka ponudila tržištu. Ovogodišnja serija perjanica više nema ”e” model, kojeg je Samsung predstavio prošle godine. Umjesto njega tu je sada ekstravagantni, super-moderan (i cjenovno super-nepristupačan) Samsung Galaxy S20 Ultra. Koji se najbolje prodaje od tri nova modela, no nešto više o tome kasnije.

I dok je u prvih nekoliko tjedana Samsung bilježio uglavnom dobre rezultate što se prodaje novih uređaja tiče, to se u posljednjih dva tjedna promijenilo. Samsung je od svoje nove serije očekivao jako puno toga, no izgleda da su se stvari malo promijenile. S obzirom na najnovija događanja u svijetu, koja su isto tako pogodila i tehnološki svijet, Samsung je počeo bilježiti ozbiljnije padove u prodaji cijele svoje nove ”S” serije, a ponajviše S20 i S20 Pro modela.

Galaxy S20, S20 Plus, S20 Ultra (1)

Drugačiji prioriteti kod ljudi doveli su do pada prodaje pametnih telefona uopće, pa onda i Samsungove ”S” serije

Samsung je svoje nove S20 pametne telefone tržištu predstavio malo prije nego što je korona virus, poznata pod medicinskim kodom COVID-19, prerasla iz epidemije u pandemiju i počela praviti probleme i izazivati (ne baš toliko potrebnu) paniku u svijetu. Prvih tjedan dana stvari su uglavnom išle kako je i planirano: sva tri modela vrlo su dobro prodavana, za svaki od njih je potražnja narasla. Čak se predviđalo kako je S20 serija svojom prodajom prestići prošlogodišnju S10 seriju. No onda je na scenu stupio korona virus.

U posljednjih tjedan dana korona virus se proširio kroz sve veći broj država svijeta. Mnoga događanja, čak i ona iz tehnološkog svijeta otkazana su. E3 2020, prije toga MWC 2020 su otkazani. Korona virus dovela je do toga da se svijet okrenuo drugim stvarima. Pametni telefoni (pogotovo oni čija cijena prelazi 500 eura) više nisu najvažnija stvar (barem ne kod većine ljudi). To je osjetio i Samsung. Iz tvrtke kažu kako će, ako se stvari ovako nastave kroz duži vremenski period, biti teško dostići broj prodanih primjeraka iz Samsungovih prošlih iteracija ”S” serije. Da se podsjetimo, Samsung je dosad prodao 36 milijuna telefona iz S10 serije, 32 milijuna iz S9 serije, 38 milijuna iz S8 serije i više od 40 milijuna iz S7 serije pametnih telefona.

 

Od sva tri S20 telefona, zasad se najviše prodaje S20 Ultra model

Iako se radi o cjenovno najskupljem od tri nova telefona, Samsung Galaxy S20 Ultra, od svog izlaska na tržište pa do danas, najviše se prodaje. Istina, radi se o telefonu koji bi svojim 6.9-inčnim Dynamic AMOLED-om, sa četiri stražnje kamere (od kojih je jedna ona od 108 MP) i Snapdragon 865 procesorom privukao gotovo svakog ljubitelja pametnih telefona, no cijena od oko 9.400 kuna (ili oko 1.250 eura) ipak je jako visoka. Očito ne previsoka, budući da je od trojice, upravo S20 Ultra najprodavaniji.

Samsung, kao i svi mi, očekuje da se situacija s korona virusom, što je prije moguće stabilizira. U suprotnom, ovakvo stanje moglo bi uzrokovati još veće probleme na tržištu i to ne samo kod proizvođača skupih perjanica.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here