Iako u Hrvatskoj često kukamo kako nema posla, jedan sektor definitivno odskače iz te cjelokupne loše slike – sektor ICT djelatnosti. Naime, potraga za programerima i tome srodnim zanimanjima nikada nije bila veća, a statistika jasno pokazuju kako Europskoj Uniji kronično nedostaje stručnjaka u informatičkom sektoru.

Nedavno je provedeno istraživanje u kojem je uspoređeno kolike plaće imaju programeri u Europskoj Uniji. Kao što možete pretpostaviti, Hrvatska je na začelju ljestvice. No, kada prosječnu plaču programera u Hrvatskoj (12 137 kuna) usporedimo sa prosječnom hrvatskom plaćom (7 983 kuna), djelatnici u ICT sektoru zarađuju gotovo duplo više od prosječne hrvatske plaće.

Prema procjenama, do 2020. godine na tržištu rada u Europi nedostajat će više od 750 tisuća djelatnika u ICT sektoru. U Hrvatskoj će isto tako faliti radne snage u tom području, a procjena je da će hrvatskim tvrtkama do 2020. godine trebati čak 5000 novih zaposlenika.

Što se tiče najviše plaće za programere u Europi, programeri bi trebali odabrati Švicarsku. Prošle godine prosječna godišnja plača programera u Švicarskoj iznosila je 90 500 dolara. Iza Švicarske nalazi se Norveška sa plaćom od 86 tisuća dolara, pa Danska sa 75 700 dolara, Velika Britanija sa 70 500 dolara, te Irska u kojoj je plača programera 66 500 dolara.


Na dnu ljestvice je Portugal u kojem programeri primaju plaću u rangu 22 tisuće dolara. Tu je negdje i prosječna plača programera u Hrvatskoj. Slijedi Grčka u kojoj programeri dobivaju 25 tisuća dolara, pa Španjolska u kojoj je prosjek 34 tisuće dolara.

U nama omiljenim Austriji i Njemačkoj plače su veće. U Austriji djelatnici u ICT sektoru mogu računati na prosječnu plaču od 51 tisuću dolara, dok je u Njemačkoj plača 58 tisuća dolara.

Preostaje nam pitanje, koju biste zemlju najrađe odabrali kao mjesto za nastavak svoje ICT karijere?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here