Nakon što prije nekoliko godina izglasana GDPR uredba kojom su se desile mnogo promjene na području zaštite osobnih podataka, Europski Parlament pred sobom ima novi veliki zadatak. Naime, već se nekoliko mjeseci po medijima povlače informacije kako Europa priprema zakon koji bi trebao zaštiti autorska prava na bolji način, no čini se kako bi takvo što moglo uzrokovati određenu cenzuru interneta u Europi. Dvije podijeljene strane već mjesecima lobiraju za postizanje bolje odluke, no ni prije izglasavanja zakona još nitko ne zna kako će se stvari odvijati i hoćemo li dobiti novi zakon o autorskim pravima.

Novi zakon koji je predložen trebao bi zaštiti autorska prava kreativaca, osobito na internetu – gdje često dolazi do zloupotrebe nečijih radova. Ipak, navikli smo kako je internet slobodan medij na kojem se svi mogu izražavati kako žele, a to bi ovim novim zakonom moglo biti uskraćeno. Naime, novi bi zakon trebao ukinuti mogućnost stvaranja raznih zabavnih fotografija i videa koji su nastali na temelju nekih drugih video materijala. Iako se time štite autorska prava, pitanje je do koje mjere bi se taj zakon koristio, jer mogao bi nastati veliki kaos na internetu.

Europski Parlamentarci pred sobom imaju veliki izazov, a jako malo vremena za promisliti. Cijelu stvar dodatno komplicira i mnoštvo pravnih i tehničkih termina u zakonu, koji nisu svima razumljivi. Kakva god odluka bila donesena ovih dana, jasno je kako će jedna stran biti itekako ogorčena. Ako vam se funkcioniranje današnjeg interneta sviđa, onda biste svakako voljeli da novi zakon to ne poremeti.

No, ako ste autor koji stvara sadržaj i čiji su radovi barem jednom bili ukradeni, vrlo vjerojatno ste na strni onih koji podupiru novi zakon. Europa je pred velikim testom, a koji bi mogao još dodatno zakomplicirati situaciju na internetu. Iako je GDPR osvijestio ljude barem malčice da brinu više o svojim osobnim podacima, nije donio ništa revolucionarno – osim napornih prozorčića koji upozoravaju na kolačiće koje korisnik treba prihvatiti. Iskreno, čitate li ikad sadržaj koji se krije u toj obavijesti o kolačićima?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here