Rastuća cijena ove najpopularnije kriptovalute, sada vrijedi četiri puta više od unca zlata! Cijena bitcoina preskočila je i novu visinsku ljestvicu od 5.000 dolara!

Najnoviji nagli skok ove kriptovalute, rezultirao je porastom za više od 8% na sadašnju cijenu od čak 5.243 dolara, a započela je ovu utrku, unazad godinu dana sa 966 dolara. Prema tome, Bitcoin je porastao za više od 750% u protekloj godini i iznosi četiri puta više od cijene za uncu zlata.

 

VRIJEDNOST BITCOINA OD 2013 DO 2017


 

Ali cijena je i dalje nestabilna. Sredinom rujna je ova digitalna valuta pala ispod 3000 dolara nakon što su kineske vlasti najavile posebne mjere protiv kriptovaluta. Podsjetimo da je tada Peking naredio da se zaustavi trgovanje kriptovalutama na njihovim burzama i blokirao nove registracije, zbog straha da bi sve veći broj potrošača koji se bacaju na tržište bitcoina mogao potaknuti šire financijske probleme.

Prema pisanju Guardiana, Jordan Hiscott, glavni trgovac na Ayondo Markets-u, izjavio je: “Povrati su uistinu izvanredni, pogotovo s obzirom na nedavnu zabranu bitcoin trgovanja u Kini, gdje je potražnja prethodno bila barem 10% svih globalnih volumena”.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, pozvao je ovaj tjedan na regulaciju kriptovaluta, rekavši kako njihova uporaba “nosi ozbiljne rizike”, kao što su pranje novca, utaje poreza i financiranje terorizma. Ali on je također upozoravao da ne želi nametati “previše prepreka” u svijet kriptovaluta, što je možda i rezultiralo ovaj vjetar u leđa trenutnim cijenama Bitcoina.

Unatoč raznim upozorenjima, bitcoin postaje sve prihvaćeniji. Prošlog mjeseca, londonski “The Collective”, koji se bavi nekretninama, rekao je da će omogućiti svojim stanarima da plate svoje depozite u bitcoin valuti i prihvatiti najam plaćanja u kriptovalutama do kraja godine.

Prije dva tjedna, i japanska vlada implementirala je određena pravila, koja prepoznaju bitcoin kao način plaćanja. A Guardian prenosi da su se i neke poznate osobe poput boksača Floyd Mayweathera, Paris Hilton i Jamie Foxxa uključile u promicanje kriptovaluta.

Međutim sa druge strane, korištenje bitcoina omogućuje ljudima da zaobilaze banke i tradicionalne platne procese, kako bi izravno platili robu i usluge. Banke i druge financijske institucije zabrinute su zbog bitcoinovih asocijacija sa pranjem novca i online kriminalom, kod kojeg je ova valuta vrlo omiljeno sredstvo plaćanja, jer se transakcije odvijaju anonimno.

Najjsnažnija upozorenja došla su od izvršnog direktora JP Morgana, Jamieja Dimona, koji je rekao da je bitcoin prijevara koja bi u konačnici mogla eksplodirati. Govoreći prošlog mjeseca, on je rekao da postoji ograničeno tržište za digitalnu valutu, tvrdeći da je to prikladno samo za uporabu droga, ubojica i ljudi koji žive u zemljama poput Sjeverne Koreje. Ali je na kraju izlaganja priznao da nije mogao odgovoriti svoju kćer od ulaganja u kriptovalute.

Kenneth Rogoff, profesor ekonomije i javne politike na Sveučilištu Harvard i bivši glavni ekonomist MMF-a, predvidio je da će tehnologija za kriptovalute napredovati, ali cijena bitcoina će se srušiti.

“Glupo je smatrati da će bitcoinu ikada biti dopušteno da zamijeni novac izdan od središnje banke”, napisao je u Guardianu ovog tjedna.

“Jedna je stvar za vlade, da omoguće male anonimnimne transakcije virtualnim valutama; doista, to bi bilo i poželjno. Međutim, posve je drukčije pitanje da vlade dopuštaju velike anonimne isplate, što bi im bilo iznimno teško provesti kroz porezni sustav ili kod suzbijanja kriminala”.

Piše: D.Ž.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here