Korištenje interneta postala je naša svakodnevica i danas smo toliko vezani uz internet da ga koristimo praktički na svakom koraku. Moderna mobilne mreže osiguravaju izvrsne brzine prijenosa podataka, a te će brzine još dodatno rasti implementacijom novih 5G mreža. No, iako smo sve više vezani uz mobilni internet, činjenica je da još mnogi imaju i planiraju imati fiksne internet veze u svojim domovima. Implementacija optičkog interneta započela je prije puno godina te danas mnogi gradovi mogu uživati u blagodatima internet brzine koja se postiže optičkim kablovima.

Iako mnogi korisnici misle kako je mobilni internet budućnost tehnologije, činjenica je da će nam kvalitetan fiksni internet uvijek trebati pa su daljnja ulaganja u razvoj optičkih mreža itekako potrebna. Hrvatski Telekom kao jedan od predvodnika razvoja infrastrukture u Hrvatskoj nastavlja dalje sa svojim planom razvoja optičkih mreža. Ovog puta na redi je došao grad Velika Gorica koji će dobiti novu optičku mrežu kako bi se značajno povećale brzine surfanja internetom. Prema prvim dostupnim podacima nova optička mreža trebala bi obuhvatiti čak 14.000 kućanstva, što je impresivna brojka novih korisnika na optičkoj mreži.

Implementacijom novog sustava optičkih mreža u grad Velika Gorica otvorit će se svi preduvjeti za povećanje brzina korištenja interneta. Prvi je plan svim korisnicima osigurati brzine od 100MBit/s što je brzina kojom se bez problema mogu obavljati mnogi zadaci na internetu. No, krajnji cilj implementacije nove optičke mreže ipak je puno ambiciozniji jer se namjerava uvesti brzina interneta od čak 1Gbit/s.

Ova impresivna brzina korisnicima bi trebala znatno olakšati obavljanje svakodnevnih online zadataka, ali i omogućiti korištenje naprednih funkcionalnosti koje će nam donijeti novi online servisi. Nova infrastruktura koštat će velikih 29 milijuna kuna, no osigurat će 14.000 novih kućanstva sa stabilnim i brzim optičkim internetom. Nadamo se kako će se slični projekti nastaviti provoditi i u ostalim gradovima Hrvatske te kako će svi predjeli Hrvatske za koju godinu moći uživati u ultra brzom internetu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here