Dvije velike IT kompanije posljednjih mjeseci igraju vrlo zanimljivu igru, u kojoj onaj koji odluči pametnije možda zaraditi ogromne količine novca. Radi se Broadcomu i Qualcommu, odnosno o Broadcomovom pokušaju kupnje Qualcomma. U studenom prošle godine na adresu Qualcomma stigla je ogromna ponuda od 105 milijardi američkih dolara, no ta je ponuda vrlo lako odbijena.

Ovih dana na njihovu je adresu stigla nova ponuda za kupnju, a ovog puta ta je ponuda uvećana te sada iznosi 121 milijardu dolara. No, hoće li Qualcomm odlučiti prepustiti se u ruke velikom Broadcomu teško je za sada reći, jer u igri su značajne količine novca i veliki potencijal na tržištu.

Postavlja se pitanje što je to tako privlačno Broadcomu kod Qualcomma do svom silom želi kupiti dotičnu kompaniju? Potonja kompanija posljednjih godina radi fantastičan posao i očekuje se kako će u budućnosti osigurati jedan veliki dio tržišta koja se tek razvijaju. U prvom planu, Qualcomm u velikoj mjeri radi na razvoju 5G tehnologije, koja bi već za koju godinu mogla postati standard u svijetu telekomunikacija.

Također, tu je i veliki utjecaj i interes u području Internet stvari (IoT), za kojeg mnogi stručnjaci također predviđaju veliku ekspanziju. Dakle, Qualcomm se pozicionira na dva iznimno značajna i u budućnosti vrijedna tržišta i to je ono što zasigurno najviše privlači Broadcom. Valja u obzir uzeti i činjenicu da Qualcomm ima sjajnu suradnju sa Samsungom i Googleom, što je također sjajno za daljnja ulaganja i planiranja.


I dok je prva ponuda vrlo glatko odbijena, ovih 121 milijardu dolara zvuči primamljivo. Ipak, iza cijele odluke stoji hrpa izračuna i proračuna te se radi o vrlo složenom procesu. Kada je prva ponuda odbijena, iz Qualcomma su poručili kako je uz to što je cifra premalena, problem u opsežnoj papirologiji koja bi teško mogla biti izvedena u vremenskom roku. Druga stvara je takve stvari opovrgavala i sada je na stolu nova njihova ponuda. Da li će Broadcom uspjeti u pregovorima, pokazati će već naredni tjedni i mjeseci.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here