Prije 10 i više godina tržištem telefona je dominiralo samo nekoliko igrača, ali danas je situacija na tržištu telefona znatno drugačija. Konkurencija nikada nije bila jača, a nevjerojatan je broj novih kompanija koje su uključuju u ovo brzo rastuće i ogromno tržište. Na tom modernom tržištu prije 2 godine ponovno se pojavio jedan nekada veliki lider Nokia. No, ovog puta u znatno drugačijem obliku, s nekom novom vizijom, ali još uvijek utemeljenom na starim nostalgičnim temeljima.

Kada je tvrtka HMD Global otkupila prava na brend Nokia svi su smatrali kako je to potez koji vodi u propast. Naime, u to je vrijeme Nokia bila na samom dnu i uzalud mnogobrojnim pokušajima nisu se uspjeli vratiti na tržište. No, kada se pojavio HMD global, kao da je u cjelokupni projekt ušla neka nova energija, koja je potaknuta zanimljivom vizijom dovela do toga da je danas Nokia ponovno punopravni konkurent na tržištu telefona.

HMD Global ovih se dana pohvalio kako je dobio novi priljev kapitala od investitora. Dodatnih 100 milijuna dolara koji su pristigli u kompaniju trebali bi biti potrošeni na realiziranje nekih novih ideja i planova. Budući da je Nokia ponovno pobudila strasti i interes korisnika, sada je vrijeme da se okrenuo inovacijama i tržištu top uređaja na području pametnih telefona. Iz HMD Globala nagovijestili su kako su iznimno sretni novim doticanjem kapitala koji stigao u kompaniju, te su najavili kako će se ovom investicijom pokušati ozbiljnije probati na globalnom tržištu.

Iako je pred njima još dugačak put do povratka ‘stare slave’, valja spomenuti kako je u 2017. godini HMD global zabilježio čak 1.8 milijardi eura prihoda, što su fantastične brojke za tvrtku koja je ozbiljno krenula na tržište tek prije dvije godine. Trenutni podaci pokazuju kako se Nokia pametni telefoni prodaju na više od 250.000 prodajnih mjesta, što bi se trebalo povećati u narednom periodu jer ozbiljan napad na globalno tržište samo što nije krenuo punim tempom.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here