Shazam je servis koji se već godinama nalazi među najpopularnijima, kada pričamo o servisima za streaming glazbe. Iako je konkurencija na tom području šarolika, najveći servisi još uvijek nisu u vlasništvu najvećih tehnoloških kompanija. No, to bi se uskoro moglo promijeniti, jer se Apple sprema na veliku kupovinu kojom želi uzdrmati tržište, posebice servis Spotify koji služi za najveći servis tog tipa.

Već se duže vremena šuška kako će Shazam potpasti u vlasništvo neke veće kompanije. Glasine o tome već je nekoliko puta potvrdio i sam direktor Shazama, Rich Riley, koji je poručio kako je prodaja kompanije sasvim izvjestan potez. No, svi ti nagovještaji za sada su ostali samo isprazna priča koja nije dobila (ne)sretan završetak.

Ovih dana pojavile su se informacije kako je Apple već dogovorio kupnju Shazama. Dapače, čak se priča kako je i potpisan ugovor, a samo je preostalo cijelu stvar objaviti u javnosti. Iako nema nikakve službene potvrde, izvori bliski kompanijama poručuju kako će uskoro biti dostupno više informacija o ovoj akviziciji.

Da je Shazam velika želja Applea, mnogi stručnjaci nagovještaju već godinama. Naime, Apple se želi nametnuti na području streaminga glazbe, a to će mu biti najlakše izvesti ako kupi kvalitetno rangiran servis. Shazam to dakako jest pa bi ova kupnja bila sasvim smislena. Još jedan poticaj za kupnju mogla bi biti i financijska situacija.


Naime, nakon mnoštva prevrata i financijskih uspona i padova u Shazamu, ovaj je servis nedavno napokon postao profitabilan, što je sjajan preduvjet za akviziciju. Više o samoj kupnji mogli bismo saznati već narednih dana ili tjedana.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here