Pisali smo već nedavno o tome kako bi Apple mogao postati prva tvrtka u povijesti koja bi mogla probiti vrijednost od bilijun dolara. Iako su mnogi očekivali kako će stvari početi ići nizbrdo nakon prošlogodišnjih problema, to se ipak nije dogodio jer dionica Applea i dalje bilježi svojevrstan rast cijene. Ovih dana vrijednost Apple prestigla je brojku od 800 milijardi dolara i time se Apple još jedan korak približio magičnoj brojki od bilijun dolara.

Prošla godina nije bila najbolja za Apple, jer mnoge su stvari ukazivale na to kako će ‘kola krenuti nizbrdo’. Novi iPhone uređaji koje su predstavili nisu donosili gotovo nikakve novitete, prodaja iPada bila je u minusu, a pametni sat nije zaokupio pažnju korisnika u toj mjeri u kojoj je Apple planirao. Mnogi su se analitičari tada obrušili na Apple aludirajući kako je ova kompanija dosegnula svoj najviši nivo i kako sada slijede godine u kojima će postepeno padati.

No, korisnici i tržište reagirali su drugačije i ponovo se pokazalo kako Apple unatoč crnim prognozama ima svoj krug korisnika koji su spremni na kupnju novih Apple uređaja, bez obzira koliko oni inovativni bili. Poslovni rezultati na kraju godine spasili su Apple i tako otklonili sumnju da Apple ulazi u razdoblje lošeg poslovanja.

Dapače, ovih je dana cijena dionice premašila vrijednost od 150 dolara, a prognoze su kako će cijena samo rasti u narednom periodu. Neki analitičari smatraju kako je cijena dionice Applea drastično premala i podcjenjenija, te kako bi realno bilo da je njena vrijednost iznad 200 dolara. U takvom scenariju, Apple bio mogao ispisati povijesni uspjeh, postavši kompanija koja vrijedi više od bilijun dolara.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here