Proizvodnja pametnih telefona posljednjih je mjeseci pod velikim pritiskom, s obzirom na to da je Kina u početku pojave koronavirusa bila ujedno i žarište pandemije. Konkretno, proizvodnja mnogobrojnih tehnoloških uređaja početkom godine u Kini je stala – što je uzrokovalo velika kašnjenja u dogovorenoj isporuci. Srećom (ili nesrećom) po velike kompanije i potražnja na tržištu je uvelike pala – pa se oskudica i nije toliko primijetila.

Oni koji prate tehnološka događanja znaju da se većina tehnoloških proizvoda, bez obzira koji brend stoji iza njih, proizvodi u Kini i ostalim zemljama s Istoka. Kina je postala ključni igrač brzine razvoja tehnologije, a posljednjih godina igra i sve važniju ulogu u stvaranju inovacija. Iako se među vodećim brendovima vode velika rivalstva, činjenica je da svi međusobno surađuju, koriste iste ili barem slične dijelove – a svoju proizvodnju vezuju uz Kinu.

Američki predsjednik prošle se godine obrušio na Huawei i izjavio kako želi da se Amerikanci koriste proizvodima koji su napravljeni u SAD-u. No, Apple koji je ujedno i vodeća tehnološka kompaniju u SAD-u u području pametnih telefona, svoju proizvodnju ima u znatnoj mjeri u Kini. Ipak, čini se kako Apple polako “bježi” od proizvodnje pametnih telefona u Kini i svoje poslovanje seli na drugi teritorij. Zanimljivo, Apple svoju proizvodnju neće preseliti na domaći teren, odnosno SAD – već se seli u Indiju.

U Indiji Apple trenutno proizvodi pametnih telefona u vrijednosti oko pola milijarde dolara, a sve su glasnija nagađanja kako to žele podići na vrijednost veću od 40 milijardi dolara. Valja naglasiti kako će Apple takvim postupkom pridružiti partnerskim tvrtkama Foxconnu i Wistronu – koji u Indiji već obilato posluju. Usporedbe radi, Apple u Kini proizvodi pametne telefone ukupne vrijednosti 220 milijardi dolara – pa ovo preseljenje i nema toliku financijsku moć, ali nosi neku zanimljivu poruku. Je li proizvodnja u Indiji bolja i jeftinija nego li u Kini ili je Apple u brigama zbog zaoštravanja odnosa SAD-a i Kine po pitanju gospodarstva?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here