Apple je ispunio dokumentaciju za patent koja opisuje sofisticirano upravljanje dronom (engl. Drone control system). Ali nemojte nužno očekivati Apple Drone.

Apple je ogromna i užasno vrijedna kompanija, koja ima začuđujuće mali broj proizvoda koje prodaju. Oni u biti rade isključivo računala, tablete, mobitele i pametne satove. Imaju i još neke druge proizvode no ovi im nose većinu profita. No, isto tako, to ne znači da se iza tih proizvoda ne krije mnoštvo cutting-edge tehnologije.

Patent za dronove

Patentna aplikacija koja je objavljena zadnji patentni dan (i ukupno zadnji dan u godini), opisuje što je Apple patentirao. Nećemo prevoditi, ovo je dio iz patentne dokumentacije. Ona opisuje:

an apparatus of a drone, the apparatus comprising: sensors arranged to determine a geographic location and an orientation of the drone; a plurality of antennas configured to form a beam through which the drone communicates data and control signals with a serving cell using a carrier frequency; an application processor; and a wireless modem arranged to communicate with the serving cell through the antenna and with the application processor.

Iako se ovdje radi o striktno tehnološkim stvarima, patentna aplikacija i dokumentacija pokazuju u detalje kako se dron orijentira, te kako se plan letenja može konfigurirati koristeći poruke koje izmjenjuju procesor unutar drona i modem.

Ovo je zanimljivo jer je Apple po prvi puta stvarno pokazao interes za tehnologiju dronova, odnosno da imaju nešto u planu s time napraviti.

Koncept Apple drona

Nemojte nužno očekivati Apple Drone

To što je Apple patentirao tehnologiju vezanu uz dronove, ne znači nužno da će na tržište izbaciti svoj dron. Moguće je da će ovu tehnologiju koristiti za neke interne operacije.

Još davne 2016. godine, TechCrunch je pisao da Apple razmatra korištenje dronova za razvoj Apple Mapsa. Oni su mogli letjeti i ažurirati Apple Mape. Bloomberg je čak pisao da je Apple zaposlio “drone specijalista” koji je u Washingtonu lobirao za određene zakone vezano uz avijaciju i vjerojatno letenje dronova nad javnim površinama.

Valja još napomenuti da Apple trenutačno prodaje dron tehnologiju kao što je DJI Mavic Air 2 UAV. Prodaju je online i unutar Apple trgovina, tako da ne vidimo trenutačno interes Applea da kreira svoju liniju dronova. Ali s Appleom se nikada ne zna.

Treba imati na umu da Appleovi rivali poput Amazona i Googlea imaju također unutar kompanije inicijative vezane uz dronove. Možda Apple samo želi stopirati ove kompanije da nešto koriste, a možda će se i natjecati s njima u određenim segmentima. U svakom slučaju, vidjet ćemo vrlo brzo što Apple planira s ovime.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here