Wall Street Journal nedavno je istaknuo vijest kako je SEC (Securities and Exchange Commission) izdao izvješće u kojem se navodi kako je Elon Musk, CEO tvrtke Tesla, s dvama tvitovima prekršio potpisanu nagodbu.

SEC je američka vladina agencija koja nadzire sigurnost transakcija, regulaciju vrijednosnih papira, aktivnosti financijskih profesionalaca, zaštitu investitora i trgovinu putem fondova kako bi spriječila financijske prevare i malverzacije. U svom očitovanju agencija se osvrnula na kršenje nagodbe koju je s tim tijelom potpisala tvrtka Tesla zbog ranijih aktivnosti Elona Muska na Twitteru.

Musk je poznat po korištenju neobične komunikacije putem Twittera i prvo podizanje prašine dogodilo se još 2018. kad je u svom tvitu obavijestio javnost kako želi kupiti tvrtku Tesla i privatizirati je. SEC je odmah bio reagirao i naknadno je Musk bio prisiljen pristati na nagodbu kojom su Teslini odvjetnici morali kontrolirati sve oblike postova na društvenim mrežama koji bi potencijalno sadržavali neprikladne informacije kojima bi se moglo utjecati na status dionica tvrtke. Nekoliko mjeseci nakon potpisivanja nagodbe, definiran je njen dodatak u formi posebne liste tema za čiju objavu je Musk ubuduće trebao od agencije dobivati odobrenja. Većina tema s liste vezana je uz tvitove o financijskom stanju tvrtke, brojevima u proizvodnji te plasiranju novih linija proizvoda.

U novom SEC-ovom izvještaju navedeno je kako je Musk, bezobzira na utvrđene obveze i potpisanu nagodbu, ponovno prekršio odredbe i plasirao dva problematična tvita. Jedan je iz 2019. godine gdje Musk spominje obujam proizvodnje Teslinih solarnih krovova, a drugi je iz 2020. godine s navodom o cijeni tvrtkinih dionica.

Spomenuti tvit iz 2019. u kojem Musk navodi kako će Tesla „proizvoditi 1000 solarnih krovova tjedno do kraja godine“ stvorio je kontroverzu i svi su se pitali ako je njegovo plasiranje u javnost kršenje nagodbe koja je prethodno potpisana.

Manje je poznato kako je SEC još 2018. tražio ostavku Muska na funkcijama direktora tvrtke i voditelja poslovne organizacije. Musk je odstupio s mjesta direktora tvrtke, ali je ostao na mjestu CEO-a bez očitovanja o svojem krivom postupanju kojim su se prekršile odredbe nagodbe. SEC u svibnju 2020. šalje Musku i službeno pismo gdje ga se opet podsjeća da Tesla svjesno krši odredbe nagodbe, ali ni na taj dokument se Musk nije očitovao.

Iz izvještaja koji donosi Wall Street Journal jasno je kako je Musk u nekoliko navrata prekršio odredbe nagodbe i svojim tvitovima utjecao na status Tesle na burzi dionica.

Treba tek vidjeti hoće li SEC poduzeti nove radnje i primijeniti nove oblike sankcija na Teslu i Elona Muska kao CEO-a tvrtke.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here