Početkom kolovoza svjedočili smo jednom zanimljivom trenutku u poslovnome svijetu. Naime, Apple je uspio presegnuti brojku vrijednosti kompanije od bilijun dolara, što se do tada mnogima činilo nemoguće. Postali su tako prva kompanija u svijetu koja je uspjela u tome naumu i tako su se upisali u povijest. No, nije dugo trebalo da takav uspjeh ponovi još jedan tehnološki gigant, koji ogromnim stopama korača prema nevjerojatnim ostvarenjima.

Amazon je prije samo 20ak godina bila mala tvrtka, koja se upustila u online trgovanje – koja tada nije bilo nimalo popularno. No, 20 godina kasnije vlasnik Amazona, Jeff Bezos, postao je najbogatiji čovjek na svijetu, a ta mala online trgovina prerasla je u ogromnu kompaniju koja zapošljava nevjerojatnih 575.000 ljudi. No, ovo nije priča o uspjehu Jeffa Bezosa, već o uspjehu Amazona kao kompanije.

Nakon što je Apple savladao tržišnu vrijednost od 1 bilijun dolara (1000 milijardi dolara), isto to uspjelo je i Amazonu, svega mjesec dana kasnije. Bez previše pompe i velikih najava, Amazon se upisao u povijest kao druga kompanija kojoj je to uspjelo. Cijena dionice Amazona na Wall Streetu dosegnula je 2050,27 dolara, što je bio signal da su uspjeli ostariti ovaj veliki poslovni uspjeh. No, velika je vjerojatnost kako Amazon na tome neće stati, jer bilježe ogroman rast i uskoro bi mogli savladati i liderski Apple.

Pitanje koje se samo od sebe nameće jest koji je sljedeći cilj koji mogu ostvariti? Iako bi sada to bilo suludo govoriti, nekako se sve čini da bi Amazon u nekom doglednom vremenu mogao postati tvrtka koja će savladati i 2 bilijuna dolara vrijednosti. No, jako su daleko još od toga jer radi se o enormnim brojkama, iza kojih bi trebao biti streloviti rast prodaje i vrijednosti Amazona. Ipak, Amazon je od male online knjižare dospio do ogromnom trgovinskog diva pa nas bilo kakav potez u budućnosti ne bi trebao iznenaditi.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here