Tražite super posao u IT struci? Zanima vas koji su to najbolje plaćeni poslovi u tehnološkom sektoru? U kojem se smjeru karijerno razvijati i koje će biti tražene vještine budućnosti?

Čitava 2020. godina je pred nama i možda je ove godine baš prilika na napravite jedan novi iskorak u karijeri. Ako ste u potrazi za kvalitetnim poslom u tehnologiji, danas smo za vas pripremili listu 11 najboljih poslova u IT sektoru.

Posebnost tehnoloških poslova je što se mogu obavljati i iz vlastitog doma pa je sve više freelancera u našem podneblju. Naši stručnjaci iz udobnosti svojeg doma rade za vrhunske strane firme, zarađujući pritom fantastične plaće.

S obzirom na to da nemamo dostupnih plaća iz Hrvatske, podaci navedeni u članku ispod odnose se na plaće u SAD-u. Nemojte zaboraviti, kako se gotovo svi navedeni poslovi mogu raditi online, tako da zapravo možete iz Hrvatske zarađivati američku plaću. Valja naglasiti kako se spomenute zarade odnose na stručnjake, koji su svoj zanat brusili minimalno nekoliko godina – pa i taj podatak imajte u vidu.

Dakle, slijedi lista najboljih IT poslova za 2020. godinu:

Upravitelj podacima

Jedno od zanimanja s najvećim potencijalom rasta svakako je stručnjak za upravljanje podacima. Radi se o osobi koja upravlja podacima unutar određene organizacije ili tvrtke – podatke istražuje, čisti, sortira i sprema u smislene cjeline. Činjenica je da zahvaljujući internetu i raznim pametnim uređajima imamo sve više podataka koje ti uređaji skupljaju za nas pa potreba za organiziranjem tih podataka raste. Tu u igru uskaču stručnjaci za upravljanje podacima, čija plaća se na području SAD-a kreće oko 120 tisuća godišnje.

vijek trajanja hard diska

IT menadžer

Poslovanje gotovo svake tvrtke danas je nezamislivo bez IT sektora. Računala, pametni telefoni i hrpa podataka pojavljuju se u svakom poslovanju, a velike tvrtke najčešće imaju posebne timove koji se brinu o tom IT sektoru. Na čelu IT sektora tvrtke je IT menadžer koji ima vrlo zanimljiv splet zadaća.

Naime, IT menadžer najprije se dobro upoznaje s poslovanjem određene tvrtke, istražuje načine na koje bi mogao unaprijediti IT procese određene tvrtke. Na temelju detaljnih analiza smišlja plan razvoja IT sektora tvrtke te sukladno tome upravlja zadacima ljudi unutar svojeg tima.

Radi se o vrlo zanimljivoj poziciji unutar tvrtke, ali se posao uglavnom ne može raditi s udaljenosti, već morate biti prisutni unutar ureda tvrtke. Prosječna plaća IT menadžera u Americi iznosi oko 140.000 dolara, a potražnja za ovim stručnjacima konstantno raste.

Web programer

Potražnja za web programerima također je u stalnom porastu, a tome pridonosi nagli razvoj online aplikacija. Pogledamo li generalno, web programer može imati širok spektar zadaća – od osmišljavanja strukture web stranica ili web aplikacija, razvoja tih istih stranica i aplikacija pa sve do optimizacije kako bi stvari što bolje funkcionirale.

Web programer mora poznavati razne programske jezike koji se koriste prilikom izrade web stranica i aplikacija, a također mora biti upoznat s razvojnim okruženjima određenih programskih jezika.

Zanimljiv je podatak da je ulazna plaća web programera sasvim pristojna, a oni iznimno iskusni mogu zaraditi zaista respektabilan novac. Početnici mogu računati na plaću od oko 70 tisuća dolara, koja naglo raste s iskustvom i znanjem.

Java programer

Dugo je vremena Java programski jezik bio jedan od najpopularnijih, a danas slovi za najvažniji programski jezik planirate li razvijati Android aplikacije. Java ima pomalo složenu strukturu pa su programeri u tom jeziku kvalitetno plaćeni. Dakako, trebat će vam neko vrijeme da se upoznate sa zakonitostima programskog jezika Java, ali kada savladate sintaksu – posla ćete sigurno imati.

Java programeri stvaraju nove programe ili testiraju i optimiziraju postojeće ne bi li aplikacije radile savršeno. Prosječna zarada Java programera u SAD-u iznosi oko 100.000 dolara godišnje, a posao možete obavljati iz udobnosti svojeg doma.

PHP programer

I dok je Java programski jezik prvenstveno namijenjen razvoju aplikacija, PHP je jezik koji usko vežemo uz online programiranje. Najpoznatije svjetske web stranice programirane su u PHP programskom jeziku, a s obzirom na stalni broj porasta online servisa – PHP programeri su iznimno traženi.

PHP programer ima zadaću pisanja novih kodova ili sređivanja postojećih, a na online servisima posebna se pažnja pridodaje sigurnosti procesa – stoga iskusni stručnjaci mogu zarađivati ogroman novac. Prema dostupnim podacima, godišnja zarada PHP programera u SAD-u iznosi oko 80.000 dolara. Valja još spomenuti kako je PHP sintaksom jednostavniji programski jezik od Jave pa ćete naredbe jako brzo pohvatati.

html web dizajn

Web dizajner

Web dizajner je osoba koja se brine o vizualnom dijelu web stranica i online servisa. I dok web programeri rade uglavnom pozadinski posao koji krajnji korisnik ne vidi (ali osigurava nesmetan rad web stranice ili aplikacije), web dizajneri stvaraju vidljivi dio web stranice. Web dizajner mora imati istančan ukus za vizualnu ljepotu, odnosno mora razumjeti kakve stvari privlače korisnike.

Dizajner mora odabrati vizuale, boje, strukturu sadržaja i sve ostale vidljive parametre, koji će privući pažnju korisnika. Prosječna zarada web dizajnera na području SAD-a iznosi oko 65.000 dolara, a ovo je idealan posao za osobe koje vole kreativnosti i koje žele raditi iz udobnosti svojeg doma.

Softver inženjer

Inženjer softvera ima vrlo zanimljiv, ali i naporan zadatak. Naime, ovo je zanimanje zaslužno za funkcioniranje gotovo svih aplikacije koje danas poznajemo. Softverski inženjer mora osmisliti aplikaciju ili servis i to tako da taj isti servis funkcionira bez problema. Inženjer softvera mora optimizirati zadatke unutar aplikacija i mora se pobrinuti da ne dolazi do problema i zasićenja.

Puno je zadataka koje softverski inženjer može imati u nadležnosti, no ovo je itekako vrijedno i dobro plaćeno zanimanje. Prema dostupnim podacima, godišnja plaća softverskog inženjera u Americi iznosi oko 105.000 dolara. Važno je naglasiti kako je ovo jedno od najbrže rastućih zanimanja u IT sektoru pa poslovnih prilika zasigurno ne manjka.

Analitičar sigurnosti podataka

O sigurnosti podataka jako se puno priča posljednjih godina, a mjere zaštite podataka sve su složenija. Naime, sve je više podataka koji se kolekcioniraju o korisnicima i njihovom ponašanja, što stvara ogromna baze koje su učestalo mete napada raznih zlonamjernih hakera. Da bi se ti podaci kvalitetno zaštitili potrebno je konstantno unapređenje mjera zaštite podataka, a tu u igru uskače Analitičar sigurnosti podataka.

Osoba je to koja konstantno radi procjene sigurnosti određenih podataka i na temelju dobivenih analiza stvara plan zaštite podataka. Radi se o vrlo zanimljivom poslu u kojem morate imati pomno razvijen osjet za eventualne propuste u procesima. Prosječna plaća analitičara sigurnosti podataka u SAD-u kreće se oko 90.000 dolara godišnje.

ENKRIPCIJA PODATAKA

Inženjer umjetne inteligencije

Ovo je zanimanje s najvećim rastom potražnje u IT sektoru. Naime, umjetna inteligencija tek se zahuktava i očekuje se nagli porast implementacije umjetne inteligencije u raznim sektorima. Velike kompanije užurbano rade na razvoju umjetne inteligencije, a one manje tek se pripremaju za usvajanje tog sektora.

Stoga, potražnja za inženjerima umjetne inteligencije i strojnog učenja strelovito raste. Zadaća ovih inženjera je razmatrati velike skupove podataka i tražiti poveznice između raznih procesa – kako bi se optimizirali procesi i kako bi stojevi još kvalitetnije učili. Ovo je definitivno zanimanje budućnosti, a prosječna godišnja plaća ovih stručnjaka u SAD-u iznosi gotovo 150.000 dolara.

Arhitekt računalnih mreža

Živimo u vrijeme interneta kada je cijeli svijet globalno povezan. Sve to moguće je zahvaljujući računalnim mrežama koje nam omogućuju komunikaciju s čitavim svijetom. Arhitekt računalnih mreža je perspektivno zanimanje u kojem osoba radi na razvoju novih mreža. Radi se zapravo o poslu gdje je potrebno napraviti plan povezivanja računala u mrežu, bilo da se radi o malim poduzećima ili o ogromnih tvrtkama.

Arhitekt računalnih mreža brine se da cjelokupni sustav komunikacije dobro funkcionira i da svaka osoba ima pristup online svijetu. Ovo je zanimanje iznimno dobro plaćeno, ali iziskuje iskustvo i znanje – jer često se radi o prilično kompleksnim zadacima. Prosječna godišnja zarada arhitekta računalnih mreža iznosi oko 105.000 dolara.

mobilna 5g mreža

Python programer

Python je trenutno jedan od najpopularnijih programskih jezika na svijetu koji je svoju popularnost rasplamsao posljednjih godina. Osnovna prednost ovog jezika jest njegova jednostavno i mogućnost da se koristi u raznim aplikacijama i web servisima. Mogućnosti ovog jezika su ogromne, baš kao i mogućnost zaposlenja s poznavanjem ovog jezika.

Programer u jeziku Python ima zadaću stvaranja novih programskih rješenja, ali i analiziranja postojećih kako bi se isti optimizirali. Prema dostupnim podacima, prosječna godišnja plaća Python programera iznosi oko 80.000 dolara, a važno je naglasiti kako se posao može obavljati iz udobnosti vlastita doma.

 

Zaključak

IT sektor jako se brzo razvija i danas su među najpopularnijim zanimanjima ona, koja do prije koju godinu uopće nisu postojala. Zanimljiv primjer je umjetna inteligencija koja već danas, a sve će biti još izraženije u budućnosti, stvara desetke tisuća novih radnih mjesta.

Gore navedena zanimanja trenutno su iznimno popularna i podaci ukazuju na stalni rast potražnje za navedenim stručnjacima. Tražite li posao u IT sektoru u 2020. godini svakako razmotrite našu listu i pronađite nešto što vam odgovara. Još ćemo jednom naglasiti kako su plaće iskazane za tržište SAD-a, no kako se veliki broj navedenih poslova može obavljati iz udobnosti doma. Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u vašoj potrazi za novim smjerom u IT industriji. Želimo vam puno sreće u pronalasku posla i brdo zarađene love.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here