Vjerojatno je većina vas koji ovo čitate čula barem jednom u životu za programske jezike Java, Objective-C, C#, Javascript, itd. Ovi su programski jezici među najpopularnijima na svijetu, a događanja na toj sceni uvijek je zabavno pratiti jer pokazuju kako se kreće pojedini razvoj tehnologije. No, da to pravilo ne mora vrijediti za sve, jasno sam daje do znanja položaj programskog jezika Jave.

Iako je Android sustav sve popularniji u svijetu i instaliran je na velikom broju pametnih uređaja, događa se jedan zanimljiv trend na području programskih jezika. Velika većina vas upoznata je s činjenicom da je programski jezik Java osnovni jezik sistema Android. Dakle, većina aplikacija za Android sustave isprogramirana je u tom jeziku i bilo bi a očekivati da s rastom Android sustava raste i udio Jave na programerskoj sceni. Mnogi koji vjeruju da je tome upravo tako su zapravo u krivu. Naime, prema zadnjim izvještajima čini se da je Java sve manje zastupljen jezik među programerima. Već nekoliko mjeseci C jezik je prestigao Javu nakon što je ona dugo vremena držala dominaciju na ljestvici popularnosti.

E, sad će se mnogi pitati kako je to moguće. Stvar uopće nije tako komplicirana kao što sve izgleda. Jedan od glavnih razloga pada popularnosti Jave je razvoj drugih jezika. Posebno se to odnosi na Objective-C koji strelovito raste otkako se pojavio na sceni. Ipak, sam Objective-C nema previše utjecaja na popularnost Jave jer je navedeni jezik vezan uz iOS sisteme, dok je Java namijenjena Android-u. Dakle, u igru polako ulaze i drugi jezici (Python, Javascript, HTML) pomoću kojih je danas moguće izraditi aplikacije za mobilne telefone. No, bez obzira na sva naša trabunjanja, još je uvijek jasno kako je Java odličan jezik za one koji žele dobro zaraditi. Java programeri ne samo da su vrlo traženi, već je njihova plača među najvećima u programerskim krugovima.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here