Chromebook računala pokazala su se kao pametan odabir za školarce i sve koji sudjeluju na bilo koji način u školskim ustanovama. Popularnost ove vrste računala posebice raste u SAD-u jer su ta računala iznimno jednostavna za korištenje, a i cjenovno su uglavnom daleko ispod konkurentskih računala.

Posebnost tih računala je što su upogonjenja Chrome OS sistemom koji je zapravo baziran na Chrome web pregledniku pa korisnici stječu dojam kao da su cijele vrijeme na internet pregledniku (što zapravo i nije daleko od istine). No, kako raste popularnost ovih računala tako se i sve više proizvođača želi priključiti razvoju takvih računala.

Asus je vjeran partner Google-i i nije ništa neuobičajeno da predstavlja nova računala koja su utemeljena na Chrome OS-u, no ovog su puta otišli i korak dalje. Naime, Asus je uz nova prijenosna računala bazirana na Chrome OS-u, predstavio i prvi tablet koji je baziran na istom tom operativnom sustavu.

Asus Chromebook C204, C403 i Chromebook Flip C214
Asus Chromebook C204, C403 i Chromebook Flip C214

Tablet nosi naziv Chromebook Tablet CT100 i ima zaslon veličine 9.7 inča na kojem je moguće postići razlučivost od 2.048×1.536 piksela. U središtu tableta nalazi se OP1 procesor koji ima šest jezgri, a za grafički dio brine se Mali-T864. Što se tiče memorije, uređaj za rad koristi 4GB radne memorije, dok korisnik za pohranu podataka na raspolaganju ima 32GB memorije. Na kućištu se može pronaći jedan USB-C port, ali i 3.5mm utor za slušalice.

Također, tablet Chromebook Tablet CT100 nudi i mogućnost povećanja memorije dodavanjem kartice pa je i taj utor može pronaći na tabletu. S prednje strane ovaj tablet ima kameru od 2MP, dok se sa stražnje strane nalazi kamera od 5MP. Prema svemu navedenom radi se o kvalitetnom tabletu koji bi trebao bez problema raditi osnovne zadatke, no bit će zanimljivo vidjeti kako radi kada ga pokreće Chrome OS sustav.

Uz tablet, Asus je predstavio i tri prijenosna računala koja također rade na Chrome OS sustavu. Time su obogatili ponudu takvih računala, a ovoj vrsti računala osigurali jednu novu trasu i privlačenje novih korisnika.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here