Tražite veliki tablet koji će vam pružiti istinsko uživanje u svakodnevnom radu? Zanima vas koji su trenutno top tableti sa zaslonom većim od 12 inča? Želite kupiti tablet, no niste sigurni što odabrati?

Otkako se pojavila korona kriza popularnost tableta je narasla – barem ako je vjerovati izvještajima tržišta. Dakako, svi ti izvještaji imaju smisla jer su ljudi uslijed karantene bili zatvoreni u svoje domove pa su trebali neki vid razonode. Nekima pametni telefon nije bio dovoljan, računalo im nije bilo potrebno – pa su se odlučili za srednje rješenje, odnosno kupnju tableta.

Tableti su naprave koje kombiniraju mogućnosti pametnog telefon s velikim zaslonima kakve viđamo na modernim prijenosnim računalima. Dakako, većina tableta zaslonom je negdje između pametnih telefon i prijenosnih računala, što znači da je dimenzija zaslona od 7-10 inča. No, mi smo se danas odlučili pozabaviti tablet računalima čiji zaslon u dijagonali ima više od 12 inča.

Iako je ideja tableta laka prenosivost, ova rješenja sa zaslonom većim od 12 inča možda se ne uklapaju najbolje u taj kriterij. Ipak, tableti velikog zaslona omogućit će vam maksimalno uživanje u sadržaju koji se nalazi na digitalnim kanalima ili na tabletu – te u većini slučajeva nećete ni pomisliti na posezanje za prijenosnim računalom.

U nastavku ćemo predstaviti 5 odličnih tablet računala s veličinom zaslona većom od 12 inča, koje se isplati kupiti u 2020. godini:

iPad

Apple iPad Pro 12.9 (2020)

Apple je definitivno jedan od vodećih proizvođača tablet računala u svijetu, a svojim novim primjercima uvijek oduševljava korisnike diljem svijeta. Priča kaže kako je Apple najprije stvorio tablet pa tek nakon toga pametni telefon – tako da možemo reći da je ova poznata kompanija jedan od kreatora modernog tableta. Bilo kako bilo, Apple ima vrsni primjerak tableta s veličinom zaslona većom od 12 inča – a tablet nosi naziv Apple iPad Pro.

Apple iPad Pro ima predivan 12.9 inčni zaslon koji se proteže od ruba do ruba uređaja i ostavlja impresivan prvi dojam već i prije samog korištenja. U srcu uređaja nalazi se prepoznatljiv Apple A12Z Bionic čip koji pruža izvrsne performanse posebice u situaciji gdje je uparan s 6GB radne memorije. Kvalitetna baterija od 9720 mAh trebala bi osigurati čak 10 sati besprijekornog rada bez potrebe za punjenjem. Uređaj na stražnjoj strani ima 12MP kameru koja će vam omogućiti snimanje kvalitetnih video materijala i fotografija. Za jednostavnije korištenje tu je i Face ID tehnologija, a za uživanje u glazbi Apple vam donosi čak 4 zvučnika vrhunske kvalitete. Dakako, uređaj pokrećete iOS sustav u čijoj trgovini aplikacijama možete pronaći apsolutno sve što vam je potrebno u datum trenutku.

 

Samsung Galaxy Tab Pro S

Samsung Galaxy Tab Pro S

Jedan od glavnih konkurenata kompaniji Apple na području tablet računala definitivno je svjetski poznati Samsung. Ova je kompanija već godinama na tronu ljestvice prodanih pametnih telefona, a iznimno dobro stoji i na ljestvici popularnih tableta. Samsung u svojem portfelju tablet računala nudi uređaje različitih veličina zaslona, a među njima je i Samsung Galaxy Tab Pro S sa zaslonom veličine 12 inča.

Samsung Galaxy Tab Pro S donosi iznimno kvalitetan sAMOLED zaslon koji korisnicima osigurava ugodno praćenje sveg sadržaja na digitalnim kanalima i tabletu. Zaslon je pregledan za gotov svih kuteva, a donosi optimiziran sustav boja i osvjetljenja. Dizajn uređaja je sam po sebi iznimno elegantan i tanak, da bi uređaj adekvatno funkcionirao brine se optimizirani Windows 10 sustav. Baterija se do punog kapaciteta napuni za 150 minuta, a na jednom punjenu može izdržati čak 10.5 sati rada. Uređaj je opremljen s 4GB radne memorije, dok za pohranu podataka korisnici mogu birati između 128 i 256 GB varijante. Kamera donosi razlučivost od 5MP te će vam omogućiti snimanje 1080p video materijala.

Microsoft Surface

Microsoft Surface Book 3 15-Inch

Iako Microsoft svoje poslovanje bazira uglavnom na razvoju softvera, u području hardvera jako dobar posao rade upravo u dijelu tablet računala. Naime, Microsoft se može pohvaliti jednim od najboljih tablet računa na tržištu koje se svojim specifikacijama bez problema može mjeriti i s vrlo moćnim prijenosnim računalima. Dapače, Microsoft je osmislio inovativni koncept u kojem se tablet uz pomoć posebno dizajnirane tipkovnice zapravo pretvara u multifunkcionalni laptop.

Microsoft Surface Book 3 15-Inch ima predivan veliki zaslon koji mjeri čak 15 inča (postoji i opcija s 13 inčnim zaslonom) i korisnicima osigurava čistu i detaljnu sliku. U središtu uređaja nalazi se vrlo moćan Intel i7 procesor 10. generacije koji bez problema može obavljati sve izazovne zadatke koje stavite pred njega. U radu procesoru pomaže čak 16 GB radne memorije, dok za spremanje podataka korisnici mogu birati između 256 i 512 GB prostora. Valja istaknuti kako je moguće kupiti i verziju tablet računala s čak 32GB radne memorije. Za grafički dio brine se zasebna grafička kartica 1660Ti NVIDIA. Cjelokupni sustav uspješno upogoni Windows 10 Home sustav koje je prilagođen funkcioniranju na tabletu te će korisnici maksimalno uživati u radu s ovim računalom.

 

Huawei MateBook Signature Edition

Huawei MateBook Signature Edition

Huawei kao jedan od vodećih tehnoloških proizvođača u svijetu također ima svoj tablet u utrci za najbolji uređaj veći od 12 inča. Iako Huawei tableti posljednjih godina značajno rastu po pitanju popularnost, Apple i Samsung još uvijek drže lidersku poziciju. No, svaki novi pokušaj Huaweija vodi ovu kompaniju korak bliže ka vodećem dvojcu jer Huawei posljednjih godina zna kako odraditi dobar posao po pitanju hardvera. Kvalitetan primjerak tableta sa zaslonom većim od 12 inča definitivno je i Huawei MateBook Signature Edition.

Huawei MateBook Signature Edition donosi Intelov procesor koji možda nije toliko moćan kao kod prije spominjanog Microsofta, ali će vrlo dobro odraditi svaki posao. U pomoć procesoru priskače 4 ili 8 GB radne memorije, dok za pohranu korisnici na raspolaganju imaju opcije 128, 256 ili 512 GB memorijskog prostora. Uređaj je opremljen kvalitetnim 12 inčnim zaslonom koji podražava rezoluciju od 2160 x 1440 piksela. Uređaj radi na Windows 10 sustavu koji je prilagođen za korištenje na tabletu, a valja naglasiti kako će baterija uspješno održati tablet na životu u trajanju od 6 sati. Huawei u svojoj ponudi ima još neka druga tablet računala, a s obzirom na to da često nadopunjuju ponudu tableta – dobro razmislite što ćete kupiti.

tablet jeftin Chuwi-Hi13

Chuwi Hi 13

Chuwi je relativno nepoznat proizvođač prijenosnih računala i tableta koji posljednjih godina pokušava naći svoje mjesto na tržištu. Ova se kineska kompanija odlučila za pristup tržištu u kojem pokušavaju ponudi najviše za najmanje novca. Rekli bismo nije to ništa neuobičajeno za kineske proizvođače, ali Chuwi je tu otišao korak dalje pa svoje uređaje zaista prodaje po cijeni koja vjerojatno nije ni isplativa. No, tako gradi svoje tržište, a jedan od primjeraka koji donosi fantastičan omjer uloženog i dobivenog je Chuwi Hi 13. Možda performansama ne zaslužuje biti na našoj listi, ali je cijenom itekako privlačan mnogobrojnim korisnicima.

Chuwi Hi 13 dolazi s osrednjim Intel Celeron 1.1 GHz procesorom koji radi uz pomoć 4GB radne memorije. Korisnici s druge strane na raspolaganju za spremanje podataka imaju 64GB prostora. Chuwi Hi 13 donosi vrlo velik 13.5 inčni zaslon koji pruža maksimalnu rezoluciju 3000 x 2000 piksela. Sa stražnje strane uređaja nalazi se 5MP kamera, dok na prednjoj strani također možete pronaći kameru od 2MP. Ovaj je tablet nešto teži u odnosu na ostale primjerke s liste, a donosi i nešto slabiju bateriju koja će trajati oko 6 sati. Chuwi Hi 13 tablet pokreće Windows 10 sustav te u samom funkcioniranju neće biti nekih primjetnih razlika. Ovaj je tablet dobar izbor tražite li nešto kvalitetno i jeftino, no ako vam budžet nije ograničen – onda svakako odaberite nešto s liste iznad.

 

Piše: M.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here