Apple je bio pokretač mnogih promjena u IT industriji i gotovo uvijek ostali proizvođači nestrpljivo su čekali neku Appleovu inovaciju, kako bi istu ‘prekopirali’ na svoje uređaje. Na posljednjih su godina dominantnu ulogu u predstavljanju inovacija preuzele kineske kompanije, koje osim proizvodnje dijelova i uređaja sada imaju snažne timove koji rade na razvoju. Sve to poguralo je Apple u malene probleme, odnosno izgubili su dominaciju koju su dugo godina držali na IT tržištu. Ne želimo reći kako Apple posluje loše (dapače, brojke su im sjajne), no sve više gube prednost koju su imali pred konkurentima – i u inovacijama, ali i u poslovnom okruženju.

Konferencije Apple-a i dalje su jedan od najzanimljivijih događaja u IT sektoru, a čini se kako bi iznimno zanimljiva mogla biti 2021. godina. Naime, u javnosti su se pojavile informacije kako će Apple napraviti veliki zaokret u području visoko kvalitetnih računala, a glavna promjena trebala bi biti vezana uz zaslone računala. Informacije je u javnost donio poznati analitičar Ming Chi Kuo, a s obzirom na to da Apple vješto čuva svoje inovacije – pitanje je hoće li se navedena predviđanja ostvariti.

Apple će nova MacBook računala opremiti zaslonom izrađenim u Mini LED tehnologiji. Trenutni LCD zasloni tako bi mogli postati stvar prošlosti, a na njihovo će mjesto stići moderni Mini LED zasloni čiji su paneli sastavljeni od čak 10.000 LED-ica. Odluči li se Apple za takav potez važno je naglasiti kako će nova tehnologija osigurati zadržavanje apsolutne crne boje, a donijeti će poboljšanje svjetline koja će ići iznad 1000 nita te HDR poprilično visokog kontrasta. Uvođenjem Mini LED zaslona Apple bi trebao izbjeći burn-in, koji se zna pojavljivati kod OLED zaslona.

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će se Apple odlučiti za uvođenje novih zaslona, a ako se to i dogodi – morat ćemo pričekati do kraja iduće ili početka 2021. godine. Vremena je puno, što daje prostora inženjerima da dodatno poboljšaju karakteristike zaslona – i predstave nam jednu zanimljivu inovaciju u top sektoru računala.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here