Odluka da li trebate nadograditi postojeći laptop ili kupiti novi nije mala i može biti komplicirana. I skupa naravno, čak i kada biste sami mogli nadograditi laptop. Pitanje je kada stavite na papir cijenu novih komponenti za laptop (op.a. s time da ste relativno ograničeni nadogradnjama) i vrijeme koje morate uložiti, da li se isplati.

Čak i da nadogradite laptop, pitanje je koliko dugo on još može raditi prije nego se neka druga komponenta ne pokvari i slično. No, taj izbor je na vama.

Kao što smo rekli, neke komponente unutar laptopa nije moguće zamijeniti, neke je moguće ali teško, dok je neke vrlo lagano zamijeniti. Pitanje je imate li znanja sami to napraviti ili će vam morati to napraviti specijalizirani servis, što naravno košta. Mi ćemo u ovom tekstu proći određene segmente laptopa i vidjeti da li se komponente isplate zamijeniti ili ne, te se nadamo da ćemo vam pomoći s ovom odlukom.

 

Laptop je postao jako spor


 

Primarni hardver koji određuje brzinu vašeg računala/laptopa su CPU (procesor) i RAM memorija. Te komponente je moguće nadograditi, ali nije lagano. Točnije, RAM memoriju je izuzetno lako zamijeniti ali CPU baš i nije. Što se RAM-a tiče, dovoljno je vidjeti kakve RAM-e podržava vaš laptop, koju količinu i kupiti nove. Čak ih možete relativno lako i sami zamijeniti, samo morate skinuti donji poklopac laptopa. CPU je druga priča.

Neki laptopi imaju CPU koji je zalemljen za matičnu ploču i nije ga moguće skinuti i zamijeniti, dok neki imaju zamjenjive CPU-e, ali to ćete morati vidjeti u ovisnosti o modelu laptopa kojeg imate. Najbolje je pročitati na stranicama proizvođača.
Prije nego se odlučite na kupovinu CPU-a ili memorije, pogledajte koliki “upgrade” uopće možete dobiti s time.

Pogledajte koliko mjesta na disku imate
Ako je vaš HDD u laptopu gotovo pun i imate jako malo mjesta, možda je vrijeme da ga počistite i vidite hoće li računalo brže raditi. Obrišite aplikacije i datoteke koje ne trebate ili ih prebacite na eksterni disk. Uz to instalirajte aplikacije kao što su Disk Savvy kako biste lakše analizirali disk i vidjeli što vam zauzima najviše mjesta.

 

Obrišite smeće s diska

 

Privremene datoteke koje Windowsi stvaraju, mogu tijekom vremena zauzeti mnogo mjesta na disku. Ne samo da će vam smanjiti slobodno mjesto na disku, nego mogu utjecati djelomično i na performanse računala.

Počnite s brisanjem cachea u web pregledniku. Te datoteke je lako obrisati. Otvorite preglednik, nađite opciju za brisanje povijesti pretraživanja i vjerojatno ćete naći mogućnost da obrišete i ostale podatke osim povijesti pretraživanja. Obrišite sve.
Zatim obrišite smeće i s diska.

Najbolje je skinuti s Interneta softver kao što je CCleaner ili PC Decrapifier i pustiti ih da odrade svoj dio posla. Tako ćete potencijalno dobiti par gigabajta slobodnog prostoraa na disku i vidjeti da li vam računalo nešto brže radi ili ne.

 

Defragmentirajte disk

Ako imate HDD (op.a. tvrdi disk), a ne SSD, vrijeme je da defragmentirate disk. Ovaj proces će posložiti datoteke na računalu, odnosno unutar memorije kako bi računalo brže i bolje radilo. Nećemo ulaziti u detalje, ali nemojte preskakati ovaj korak. Skinite aplikaciju Defraggler, pokrenuti ju i pričekajte da odradi svoje.

 

Provjerite da računalo nema viruse i malwaree

Jedan od razloga zašto računalo može biti sporo su virusi i malwarei. Nadamo se da na računalu imate AV i Anti-Malware alate. Vrijeme je da ih stavite u upotrebu. Skenirajte računalo da li imate viruse, a zatim i malwaree. Ako vam dotični alati nešto nađu, putem istih uklonite sav maliciozan kod s računala.

 

Fizički očistite računalo

Iako bi ovo moglo zvučati čudno, ponekad je dobro i fizički očistiti laptop. Tu ne mislimo prvenstveno na ekran ili tipkovnicu, nego na ventilatore kroz koje laptop ispuhuje topli zrak. Ti isti ventilatori se znaju zapuniti prašinom, dlakama i sličnim stvarima, pa se smanjuje protok zraka koji laptop može ispuhati van. Samim time se laptop teže hladi i moguće sporije radi. Uostalom, tko voli neuredne laptopte? Nitko. Općenito bi svi trebali malo više pažnje dati ovom segmentu. Naravno, kad već čistite ventilatore, slobodno očistite laptop i od mrvice koje se skupe na tipkovnici, očistite ekran, plastiku. Ljepše će vam biti za raditi na njemu, iako to nema veze sa samim performansama.

 

Treba vam više mjesta na disku?

Ako vam gore navedeni koraci nisu dali previše mjesta na disku, razmislite o kupovini eksternog diska kako biste povećali kapacitet za spremanje vaših podataka. Uz eksterni disk postoje još dvije opcije: kupovina većeg HDD-a ili većeg (i mnogo bržeg) SSD-a. Kupovina HDDa-a i nije toliko skupa kao kupovina SSD-a.

Ali, možda je odgovor na “sve vaše probleme” upravo SSD. Mnogi laptopi su spori zbog sporih tvrdih diskova. Kupovinom SSD-a možete višestruko ubrzati rad računala, osim ako nije neka druga komponenta usko grlo ili jednostavno oštećena pa slabije radi. Mi vam savjetujemo da prvo kupite SSD ako se odlučite na nadogradnju laptopa. Ako vam to ne ubrza računalo, vjerojatno je vrijeme za kupovinu novog.

 

Ekran laptopa vam ne radi dobro?

Uništen ekran će vam uništiti bilo kakvo ugodno korištenje laptopa. Ekran koji ne radi dobro najčešće ne prikazuje dobro boje ili ekran postaje sve tamniji i tamniji dok ne prestane raditi. Ako imate takvih problema, onda razmislite o zamjeni ekrana. To i nije toliko skupo, a dobiti ćete novi ekran koji će raditi gotovo perfektno.
Druga solucija je da, ako radite isključivo u stanu/kući, da ga spojite na eksterni monitor te radite na njemu. No, svakako biste u jednom trenutku trebali zamijeniti ekran.

Zaključak

Mnogo je faktora koji utječu na rad računala. Mi smo spomenuli nekoliko koraka koje biste trebali proći prije nego se odlučite na nadogradnju laptopa ili kupovinu novog. Možda je vaš postojeći laptop jednostavno zatrpan smećem, ima malware ili treba reinstalaciju cijelog operativnog sustava. Ako to ne pomogne, razmislite o nadogradnji memorije i diska (SSD-a), a tek zatim o kupovini novog laptopa.

S druge strane, za 5-6 tisuća kuna možete dobiti pristojan laptop koji će vam raditi godinama i na kojem ćete moći raditi bez problema. Odluka je definitivno na vama, no nemojte prenagliti. Probajte popraviti situaciju, a ako to ne pomaže, onda poduzmite određene korake. Nadamo se da smo vam barem malo olakšali nedoumicu koju imate.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here