Laptopi, odnosno prijenosna računala se ističu u odnosu na stolna po jednom vrlo važnom obilježju – prijenosna su (to jest prenosnija). Stolna računala uglavnom nećete nositi uokolo (osim ako se ne planirate često seliti). Njih ćete uglavnom staviti na ili ispod radnog stola svoje sobe i to je to, što je u biti i najveći ”minus” za njih te jedan od glavnih razloga zbog kojih se korisnici odlučuju na kupnju prijenosnih računala.

Prijenosna, premda lakša i manja od stolnih isto tako mogu predstavljati problem po pitanju mobilnosti, pogotovo ako poželite kupiti gamerski laptop koji se ipak ističe većim dimenzijama (zbog snažnijih i većih komponenti koje su smještene unutra), a onda i smanjenom prenosivosti. No gamerski laptopi ne moraju nužno biti veliki i teški. Ovaj članak će vam to dokazati jer ćemo u nastavku nešto više reći o najboljim, najtanjim i ”najlakšim” gamerskim prijenosnim računalima. Pa krenimo!

 

MSI GS65 Stealth

MSI GS65 Stealth

Tehničke specifikacije

Procesor: Intel Core i7. Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX 1070 (sa 8 GB VRAM, Max-Q). Radna memorija: 16 GB. Zaslon: 15,6-inčni Full HD (rezolucije 1920 x 1080), sa mogućnostima širokokutnog pogleda i 144 Hz refresh rateom. Kapacitet pohrane: 512 GB M.2 SSD.

Prednosti:

 • Prekrasno dizajniran.
 • Izvrsne performanse.

Nedostaci:

 • Donja strana, pogotovo nakon nekoliko sati igranja, postane dosta vruća.

MSI-jev model GS65 Stealth s punim pravom nosi naziv koji nosi, s obzirom na to da se radi o jednom od najtanjih, a opet najbržih i tehnički najboljih gamerskih prijenosnika koji su dostupni na tržištu.

Osim što u sebi ima Intelov Core i7 procesor iz Coffee Lake obitelji procesora (radi se o modelu i7-8750H), GS65 Stealth se isto tako može pohvaliti i Nvidia-inom GeForce GTX 1070 grafičkom karticom zbog koje ćete sve najnovije naslove bez ikakvih problema moći vrtjeti i igrati do mile volje i na najvišim detaljima. SSD od 512 GB nekima može biti pun pogodak dok će drugi možda žaliti za HDD-om od recimo 2 TB, no što je tu je.

Ako uz to sve pribrojimo i dizajn koji je dotjeran do savršenstva, bez ikakvog okolišanja se može reći kako je ovaj MSI-jev model definitivno jedan od najtanjih, ali i najboljih gaming prijenosnika koji danas postoje na tržištu i koji su se pojavili u ovoj godini. Ako ste gamer i volite igrati igre na prijenosnim računalima, htjeli biste da vaše računalo bude tanko i lagano, a opet snažno i dobro da se može nositi sa svim najnovijim i najvećim grafičko-gamerskim zahtjevima svakako razmislite o kupovini ovog tankog ljepotana.

 

 

ASUS ROG Zephyrus GX501

ASUS ROG Zephyrus GX501

Tehničke specifikacije

Procesor: Intel Core i7. Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX 1080 (sa 8 GB VRAM). Radna memorija: 16 GB. Zaslon: 15.6-inčni Full HD (rezolucije 1920 x 1080), sa anti-glare i širokokutnom perspektivom te panelom od 120 Hz koji u sebi ima G-Sync. Kapacitet: 512 GB M.2 PCle x4 SSD.

Prednosti:

 • Vrlo, vrlo snažan prijenosnik.
 • Ugrađen inovativan i dosta tih način rashlađivanja.

Nedostaci:

 • Vijek trajanja baterije je jako nizak.
 • Ergonomija i osjetljivost tipkovnice su mogli biti puno bolji.

Nevjerojatno briljantni prijenosnik dolazi nam iz tvrtke ASUS. Radi se o Zephyrus GX501 modelu koji, osim što je vanserijski snažan, a opet tanak i dosta lagan, je po nekima savršen prikaz Nvidia-ine Max-Q tehnologije. Dizajnom će vas ovo prijenosno računalo više podsjećati na Ultrabook, što je još jedan pokazatelj o kako se tankom prijenosniku radi, što je svakako dobra stvar, pogotovo ako tražite najtanje, najlakše, a opet tehnički najsnažije i tehnološki najnaprednije.

Ako želite laptop koji će vam pružiti najbolje od najboljeg što se tiče iskustva igranja igara (što je izvedivo zahvaljujući njegovom procesoru, kao i Nvidia GeForce GTX 1080 grafičkoj kartici) te uz to prijenosnik koji se ističe vrhunskim stilom, portabilnošću i gotovo nečujnim radom (što je moguće zahvalujući novoj, inovativnoj tehnologiji hlađenja koju ovaj model sadrži), odaberite ASUS-ov Zephyrus GX501.

Jedina stvar na koju trebate paziti jest vijek trajanja baterije. S obzirom da je on dosta nizak, nemojte se zeznuti i igrati igre bez da vam je prijenosnik priključen na struju s obzirom da se energija baterije, pogotovo kod igranja zahtjevnijih naslova, dosta brzo troši.

 

 

Razer Blade Stealth

Razer Blade Stealth

Tehničke specifikacije

Procesor: Intel Core i7. Grafička kartica: Intel HD Graphics 620 – Intel UHD Graphic 620. Radna memorija: 16 GB. Zaslon: 12.5-inčni UHD (rezolucije 3840 x 2160) – 13.3-inčni QHD+ (rezolucije 3200 x 1800). Prostor: 256 GB SSD – 1 TB PCle.

Prednosti:

 • Zaslon jamči odličan i dosta jasan prikaz slike.
 • Estetski nenametljiv, uz vrlo dobro implementaciju gumenih i metalnih dijelova.

Nedostaci:

 • Vijek trajanja baterije je dosta nizak.
 • Bez mogućnost izbora 4K rezolucija.

Blade Stealth je posljednji, najnoviji i najbolji gamerski prijenosnik proizašao iz Razerove radionice. Radi se o fantastičnom, tankom i dosta laganom prijenosnom računalu koji s punim pravom spada u top 5 izbora najboljih tankih i laganih gaming prijenosnika koji danas postoje na tržištu. Razerov Blade Stealth je jako dobar pokazatelj koliko je tehnologija gaming prijenosnika napredovala u posljednjih nekoliko godina, a posebice u posljednje dvije godine kada su se na tržištu pojavili neka zaista sjajna gaming rješenja.

Inačica prijenosnika iz ove godine dolazi sa više nego impresivnim komponentama, uz ipak nešto manje dimenzije od drugih gaming prijenosnika koje sam opisao u članku. Sve u svemu, još manji, još tanji, još lakši, ali opet gamerski i više nego dovoljno moćan da se zaljubite u njega i da ga odlučite kupiti kao svoje iduće gaming prijenosno računalo.

 

 

Gigabyte Aero 15

Gigabyte Aero 15

Tehničke specifikacije

Procesor: Intel Core i7-8750 H. Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX 1060 (sa 6 GB GDDR5). Radna memorija: 8 ili 16 GB. Zaslon: 15.6-inčni Full HD rezolucije 1920 x 1080, sa LCD anti-glare sposobnošću. Kapacitet: 512 GB SSD.

Prednosti:

 • Izgleda još tanji nego što uistinu jest.
 • Zaslon koji je gotovo bez rubova.

Nedostaci:

 • Kamera koja je mogla biti smještena na boljem mjestu.

Gigabyteov Aero 15 je još jedan pokazatelj da gamerski laptop ne treba biti velik i dimenzijama impresivan kako bi odavao dojam snage i brzine. Aero 15 u sebi ima šestjezgreni Intelov Core i7 iz Intelove osme generacije procesora, a kao dodatni jamac snage tu je Nvidia-ina GeForce GTX 1060 grafički procesor. Kako su ovako snažne komponente mogle stati u kućište prijenosnika koji izgledom podsjeća na Ultrabook, pitanje je na koje je Gigabyte znao pronaći odgovor. Sve u svemu, još jedan odličan tanki, lagani, a opet snažan gamerski prijenosnik koji jasno pokazuje da nije sve u velikim dimenzijama.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here