Imati prijenosno računalo koje je prilagođeno vašim potrebama je važno za mnoge korisnike koji obavljaju posao na njemu, isto vrijedi i za programere. Ako ste programer, svakako želite najbolji laptop za programiranje, jer ako uređaj nije baš prikladan za pisanje kodova i pokretanje razvojnih okruženja, mogao bi predstavljati značajnu prepreku u vašem radu.

Srećom, postoje razne mogućnosti za različite programere sa visokim ili niskim proračunom. Sastavili smo popis najboljih i najbolje ocijenjenih uređaja za svaku prigodu.

laptop

Što sadrži dobar laptop za programiranje?

Prije nego počnemo, definirajmo koje će specifikacije imati uređaj koji je pogodan za programiranje. Iako se mogu razlikovati ovisno o vrsti razvoja koju uključuje, postoje neke osnovne stavke koje treba razmotriti:

  • Procesor: minimalno 8. generacija Intel i5 procesora, i7 za razvoj računalnih igara i VR tehnologija.
  • RAM: minimalno 8 Gb, 16 Gb ili više za razvoj računalnih igara i VR tehnologije.
  • Tvrdi disk: SSD ubrzava pokretanje operacijskog sustava i općenito učitavanje u razvojnom okruženju, itd.
  • Zaslon i grafika: Dok su manji laptopu lakši za transport, ekran visoke rezolucije je ključan za čitljivost koda. Developerima računalnih igara će trebati jača grafička kartica.
  • Tipkovnica: Loša tipkovnica može upropastiti iskustvo programiranja bez obzira koliko su ostale specifikacije dobre.

Naravno da postoje izuzeci vezani uz gore navedene specifikacije, ali općenito će svaki laptop koji ih ispunjava biti pogodan za programiranje.

No, koji su ipak najbolji?

Najbolji laptop za kodiranje

Dell xps13

Dell XPS 13

Programeri vole Dell XPS seriju, a ovaj laptop ostaje najbolji u svom cjenovnom rangu. Dell XPS 13 je dostupan u više konfiguracija, a standardan procesor za ovu seriju je Intel i5, 1.6 GHz, 8. generacije. Ovaj bi procesor trebao biti u stanju izvršiti gotovo svaki zadatak koji se pred njega stavi.

13.3-inčni „InfinityEdge“ zaslon osjetljiv na dodir je jedan od najboljih u svojoj klasi i savršen je za duge sesije kodiranja. Oni koji žele dodatno platiti mogu nadograditi na verziju 4K Ultra HD, iako je korist od toga neznatna.

8 Gb, DDR3 RAM-a će pružiti većini korisnika nesmetano iskustvo. Prijenosno računalo nudi mogućnost izbora između Windows 10 Home ili Pro, te Ubuntu koji je unaprijed instaliran na nadogradiv SSD disk od 128 Gb.

Oni koji imaju mogućnost potrošiti više novaca, prednost bi trebali dati većem kapacitetu SSD-a ili povećati kapacitet radne memorije (RAM) jer bi to bilo isplativo ulaganje.

 

Najbolji jeftini laptop za programiranje

Asus VivoBook F510UA

ASUS VivoBook F510UA

ASUS VivoBook F510UA je jedan od najboljih “budget” laptop za programiranje, a može se pronaći po cijeni manjoj od 4.000 kn. Unatoč vrlo pristupačnoj cijeni, ne gubi se mnogo na hardverskim specifijacijama, jer dolazi s procesorom Intel Core i5-8250U, 1.6 GHz i 8 Gb DDR4 RAM-a. 15.6-inčni Full HD zaslon i SATA hard disk od 1 TB, što znači da se ovaj laptop može mjeriti i sa mnogim skupljim modelima.

Ovo je sjajan laptop, prihvatljive cijene, za rad na razvoju aplikacija s operacijskim sustavom Windows, i s njim svakako nećete pogriješiti.

 

Najbolji laptop za razvoj računalnih igara

MSI GP73 Leopard-609

MSI GP73 Leopard-609

Razvoj računalnih igara se može kretati od razvoja relativno jednostavnih 2D igara, pa sve do AAA  naslova sa vrhunskom grafikom. Imajući to u vidu, dobro je pripremiti se za sve moguće situacije.

MSI GP73 Leopard-609 je savršen primjer sveobuhvatnog uređaja koji ima mnoštvo performansi u svom relativno malenom kućištu, uz pristojnu mogućnost nadogradnje. Ovaj model ima procesor Intel i7, 6 jezgri, 8. generacije i 8 Gb DDR4 RAM-a. Tu je memoriju moguće nadograditi kao i 1 TB prostora na tvrdom disku. NVIDIA GeForce GTC 1060 vodi računa o tome da grafika nesmetano radi, a 17-inčni Full HD zaslon omogućava da sve izgleda lijepo.

Ako ste samo programer ili ste se specijalizirali za razvoj računalnih igara i za umjetnost, biti ćete gurnuti u situaciju da pronađete bolji prijenosni uređaj za razvoj računalnih igara.

 

Najbolji laptop za razvoj u iOS okruženju

Macbook Pro – laptop s kojim ne možete pogriješiti

MacBook Pro

Nije iznenađujuće da je Apple-ov laptop najbolji za razvoj iOS aplikacija. Najnoviji MacBook Pro dolazi s Intel Core i5 procesorom čiji je radni takt na 2.3 GHz. Njegovih 8 Gb radne memorije će obavljanje više zadataka istovremeno učiniti jednostavnijim, a 256 Gb SSD omogućuje munjevito pokretanje operacijskog sustava i učitavanje razvojnih okruženja. Ako se od vas traži da pišete Swift, Apple-ov materinji jezik za razvoj iOS aplikacija, MacBook Pro ima dovoljno snage za zahtjevno prevođenje i „kompajliranje“.

MacBook Air
MacBook Air

Mnogi kupuju Apple proizvode jer ih vole, a cijena im nije uvijek pristupačna. Međutim ako imate potrebu kodirati na iOS platformi, a vaš je budget ograničen, tada bi MacBook Air možda bio prikladniji izbor zbog prihvatljivije cijene.

 

Najbolja tipkovnica laptopa za programiranje

Lenovo ThinkPad T480
Lenovo ThinkPad T480

Lenovo ThinkPad T480

Ugodno tipkanje je vrlo bitna stavka, na popisu značajki koje bi trebalo imati prijenosno računalo za kodiranje, a prijenosna računala često ne uspjevaju ispunjavati ovaj specifičan zahtjev. Prijenosna računala grupe „ThinkPad“ su poznata po kvaliteti svoih tipkovnica.

ThinkPad T480 nudi vrlo dobar vijek trajanja baterije s Intel Core i5 procesorom 8. generacije, brzine takta 1.6 GHz. Ova prijenosna računala su vrlo prilagodljiva s izborom odabira RAM memorije ili pohrane, tako možete birati između 8 Gb i 32 Gb RAM-a, te 500 Gb do 1 TB SSD-a za pohranu.

To su sveobuhvatni uređaji visokih performansi koji programeri stalno preporučuju zbog svoje brze i ugodne tipkovnice. Još jedna fantastična značajka je „Power Bridge“ koja omogućuje korisnicima zamjenu baterije bez isključivanja uređaja.

Najbolji laptop za programere – putnike

HP 15T
HP 15T

HP 15T

Oni od vas koji mnogo putuju možda neće htjeti nositi svoj skupi uređaj sa sobom. Uz neminovno habanje po aerodromima i željeznicama, tu je i vječito prisutna opasnost od krađe. Međutim, otkako se sve više razvoj programa temelji na oblaku (Cloud), ukradeno prijenosno računalo ne predstavlja gubitak obavljenog posla, nego financijski teret.

Imajući to u vidu, HP 15T ima dovoljno snage za većinu dnevnih poslova po vrlo povoljnoj cijeni. Prijenosno računalo sa AMD-ovim 2.5 GHz procesorom i 4 Gb DDR4 RAM-a, nije usporedivo s ostalim laptopima na ovom popisu. Međutim, ovaj laptop predstavlja manja financijska ulaganja i stoga može biti sjajan zamjenski laptop za razvoj softvera, koji vam nije žao izlagati mogućnostima oštećenja koja nose sa sobom putovanja. Nažalost, 15T ne dolazi sa zaslonom osjetljivim na dodir ali ima dva USB 3.1 priključka pored HDMI izlaza.

Poznato je da HP prijenosna računala dolaze sa unaprijed instaliranim programima, tkzv. bloatwareom. Ako želite najbolje iskoristiti ovaj laptop trebali biste izvesti čistu instalaciju sustava Windows 10 ili još bolje, vašu omiljenu distribuciju Linux sustava.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here