4 solidna ”jeftinjaka” na tržištu

Računala su još uvijek vrlo zastupljena i kao takva, svakih nekoliko mjeseci se na tržištu pojavljuju novi modeli koji se razlikuju po nekim obilježjima, kao što su kvaliteta izrade, brzina, snaga i naravno- cijena. S obzirom da se sve veći broj korisnika prebacuje na ”mobilni način rada”, odnosno da se sve veći broj korisnika polako okreće ka prijenosnim računalima, trebalo bi nešto više reći i o laptopima.

Neki smatraju da laptopi, odnosni prijenosna računala nikada neće biti dovoljno snažna niti brza kao stolna računala. Premda ova teza stoji i stajati će još barem duže vremensko razdoblje, to nikako ne znači da su prijenosnici zanemarivi ili da je njihova uloga, kako u poslovnom svijetu, programiranju ili gamingu nevažna.

Uz pravilnu upotrebu, prijenosnik se može koristiti za mnoštvo aktivnosti, slično kao i stolno računalo, uz jednu vrlo važnu razliku: prijenosnici su u cijelosti prenosivi, što im daje prednost u nekim stvarima. No, da ne duljimo previše, u nastavku vam donosimo četiri najbolja jeftina prijenosnika koja će svakome korisniku donijeti solidne mogućnosti uz pristupačnu cijenu. Četiri najkvalitetnija jeftina prijenosnika – slijede u nastavku!

HP Notebook 15

HP Notebook 15

Dobre strane:

 • Niska cijena
 • Privlačan dizajn i ugodan za korištenje dizajn

Loše strane:

 • Osrednje performanse
 • Nedostatak VGA i USB-C utora

 

Prva stvar koju će svaki ljubitelj prijenosnika primijetiti kada se radi o HP Notebooku 15 (ba009dx) jest njegova iznimno pristupačna cijena. Radi se o jednom od najjeftinijih prijenosnika koji u sebi može imati Windows OS. Naime, HP Notebook 15 ćete moći nabaviti za otprilike 260 američkih dolara (što je otprilike oko 1600 kuna, s time da su ovo cijene sa internet trgovina, a ne iz naših prodajnih mjesta), što je po svakome mjerilu- vrlo jeftino.

Druga upečatljiva stvar kod ovog prijenosnika jest njegov dizajn. Iako HP Notebook 15 nema dizajn kakva imaju skupocjeniji prijenosnici, to nikako ne znači da je dizajn ovog modela nešto na što se ne može baciti oko.

Naime, unatoč tomu što se radi o jednom vidno jeftinom prijenosniku, dizajn ovog modela podsjeća na skuplje inačice, a sa svojim 15-inčnim zaslonom, četverojezgrenim procesorom i optičkim čitačem HP Notebook 15 vrlo lako i vrlo brzo može postati svačiji izbor, pogotovo ako ste ”casual” korisnik.

Komponente ovog prijenosnika su tipične za jedan ”jeftinjak”, tako da od ovoga modela ne trebate očekivati nikakva čuda, pogotovo što se gaminga i nekakvog ”heavy” programiranja tiče.

Kućište je jednostavno, no moderno. Njegovo mat obličje želi dati dojam kao da se radi o nešto skupljem modelu, s time da u tome baš i ne uspijeva. Nakon što zavirimo ispod haube, ondje isto tako možemo vidjeti da se radi o klasičnom ”jeftinjaku.” Njegov AMD A6-7310 četverojezgreni procesor zajedno sa AMD Radeon R4 integriranom grafičkom karticom surađuje sasvim dobro.

4 GB radne memorije sa 500 GB HDD-om (koji ima brzinu zapisa od 5400 rpm) je recimo pa standardno, pogotovo ako uzmemo u obzir cijenu uređaja. Neki korisnici će možda reći kako je 500 GB danas premalo i mi se slažemo s njima. No opet, za tu cijenu bilo bi nezahvalno tražiti nešto više.

Ako vam treba kvalitetan prijenosnik, a ne tražite od njega čuda, u tom slučaju bi HP Notebook 15 mogao biti baš ono što tražite.

lenovo flex 11_chromebook

Lenovo Flex 11 Chromebook

Dobre strane:

 • Niska cijena
 • Vrlo izdržljiva baterija
 • Prijenosnik može preživjeti omanje padove
 • Sadrži USB-C utor

Negativne strane:

 • Tipkovnica nije osvijetljena
 • Tipku za uključivanje je moguće vrlo lako slučajno pritisnuti

 

Lenovo Flex 11 Chromebook je prijenosnik koji je dostupan po cijeni od oko 280 američkih dolara. Radi se o modelu koji je izrađen od plastike (ne od aluminija), sa IPS dodirnikom koji se nalazi na kućištu koje je moguće okrenuti.

Osim što je jeftiniji za oko 70$ od Dellovog Chromebooka 3189 Education 2-in-1, Flex 11 model je zato dosta kompaktniji, no jedna od definitvno najboljih stvari u pogledu dizajna ovog modela su vijci koji pomalo podsjećaju na Lenovo Yoga. S obzirom da je i ovo jedan od ”konvertibilnih” modela, tipkovnica i zaslon na ovom Lenovo uređaju se mogu staviti u kut od 180 stupnjeva. Još jedna od stvari koje treba istaknuti kod ovog uređaja je USB-C utor koji služi za punjenje uređaja preko AC adaptera.

Chromebook uređaji dolaze u više dimenzija i veličina. Nekoliko njih, kao što je Acerov Chromebook 14 su čak i izdržljiviji od Flex 11 modela. Dobar jeftinjak, solidnih performansi, i pristupačne cijene, Lenovo Flex 11 Chromebook je prijenosnik za one koji žele imati izdržljiviji prijenosnik za manju svotu novca.

Asus F556UA-AB 32

Asus F556UA-AB 32

Dobre strane:

 • Dosta dobre performanse za cijenu
 • 1080p zaslon
 • Velik broj utora
 • Čvrsti disk od 1 TB

 

Negativne strane:

 • Osrednji vijek trajanja baterije
 • Nema touch screen

 

Asusov F556UA- AB32 (koji je dostupan po cijeni od 365 američkih dolara) je solidna ”entry level” zamjena za desktop računala koja za svoju cijenu nudi iznadprosječne performanse. Najbolje od performansi uključuju svakako čvrsti disk od 1 TB, 1080p zaslon, velik broj utora (uključujući i USB-C) i Intelov Core i3- 6100U sa radnim taktom od 2.3 GHz i integriranom grafičkom karticom Intel HD 520 (koja je jednu generaciju iza Acerovog E15 i njegovog Intel Kaby Lake i3-7100U procesora sa radnim taktom od 2.4 GHz).

Još jedan model koji će zadovoljiti svakog korisnika kojemu prijenosno računalo treba za povremeno korištenje.

Asus Chromebook Flip (C302CA-DHM4)

Asus Chromebook Flip (C302CA-DHM4)

Dobre strane:

 • Pantovi daju mogućnost konvertibilnosti
 • Dobar prostor za pohranu
 • Full HD zaslon
 • Kućište izgrađeno od metala
 • Dva USB-C utora
 • Jamstvo uključuje zaštitu u slučaju fizičkih oštećenja
 • Osvijetljena tipkovnica

Negativne strane:

 • Dosta skuplji od ostalih chromebookova iz svoje klase

Asusov Chromebook Flip je posljednji- četvrti iz naše ponude najboljih ”entry level” laptopa. Sa cijenom od 500$, model se može pohvaliti možda i najboljim od najboljeg što se tiče ”entry” razine prijenosnih računala, što se vidi istog trenutka kada pogledamo kućište koje je u cijelosti izrađeno od metala.

Nadalje, ovaj model se može pohvaliti i 12.5-inčnim zaslonom na dodir, koji prikazuje svjetle i dosta precizne slike, čija je osjetljivost na dodir dovoljno dobra da se na ovom prijenosniku bez ikakvih problema može odigrati dobar broj internetskih igara. Dodatne stvari koje vrijede istaknuti kod ovog prijenosnika su 4 GB radne memorije plus dodatnih 64 GB eMMC flash memorije, kao i mogućnost stavljanja microSD kartice do 512 GB.

Dva USB-C utora, utor za display, HDMI i VGA će izmamiti osmjeh svakom ”casual” korisniku. U isto vrijeme Intelov Core M3-6Y30 sa Intel HD 515 grafičkom karticom osiguravaju prvoklasni prikaz slikei to u kvaliteti od 1080p.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here