Toshiba već dugo vremena slovi kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača prijenosnih računala, a svojim novim modelom iz Portege linije samo je potvrdila taj status. Ultrabook naziva Z930 odlikuje se modernim dizajnom, kompaktnim dimenzijama i malom masom i osvaja već na prvi pogled.

Piše: Tomislav Hlupić

Lagano, tanko, brzo

Ultrabook prijenosna računala postaju sve popularnija, ne samo među poslovnim osobama koje često putuju, već i kod korisnika koji žele čim lakši uređaj. Čak i prije samog uključivanja, Portege Z930 osvaja svojim dizajnom, što radi tankoće, što zbog elegantnih linija samog uređaja. Tipkovnica chiclet izvedbe je prilično ugodna za tipkanje, a posebna pohvala ide na račun pozadinskog osvjetljenja koje olakšava rad u mraku. Touchpad je solidne veličine i prilično dobrog odziva. Međutim nisu nam se svidjele tipke samog touchpada koji su pretjerano glatke i dosta tvrde, a među koje je smješten i čitač otiska prstiju.
Ekran je, nažalost, kao i kod većine Ultrabookova, svojevrsna slaba točka. Mat ekran veličine 13,3 inča i rezolucije 1366 x 768 piksela je dostatan za većinu uredskog posla, no veliki minus su uski kutevi gledanja i potreba za čestim namještanjem nagiba samog ekrana. Kvaliteta prikaza nije osobita što je prije svega posljedica poprilično slabog kontrasta. Također, za korisnike nenaviknute na Ultrabookove, ekran je iznimno tanak (4mm) što na prvi pogled ne odaje dojam osobite robusnost. No nema razloga za strah. Kompletna konstrukcija ovog Toshibinog ultraprijenosnika je vrlo kvalitetno osmišljena i izvedena na najvišoj mogućoj razini a srebrno magnezijsko kućište vizualno djeluje vrlo dopadljivo.

Naglasak na mobilnosti

Nadalje performanse kojima se Z930 može pohvaliti, zahvaljujući Intelovom Core i5 procesoru s Turbo Boost i vPro tehnologijama, jednostavno oduševljavaju. Svemu dodatno pridonosi i 6 GB radne memorije, te posebno brzi SSD kapaciteta 128 GB.
Brzina podizanja uređaja iz stand-by moda je zadivljujućih 2 sekunde, a za kompletno pokretanje računala od nule trebalo je 17 sekundi, što je rezultat za svaku pohvalu. Važno je, također, istaknuti i integriranu Intel HD 4000 grafičku karticu koja svoje zadaće obavlja sasvim zadovoljavajuće. Što se tiče hlađenja prilikom uobičajenog rada ventilator je bio gotovo bešuman, a čak niti prilikom dugotrajnijeg rada pod maksimalnim opterećenjem razina je buka nije nikada postala iritantna ili nas ometala u radu.
Uz težinu od samo 1,1 kg, Toshiba Portege Z930 svakako pokazuje kako se radi o uređaju čija je prvenstvena namjena laka prenosivost. No, i ostali segmenti mobilnosti su itekako prisutni: Bluetooth 4.0 i WiFi n generacije se ne trebaju posebno naglašavati, ali je svakako olakšanje vidjeti kako je Toshiba vodila brigu o Internetu u pokretu ugradnjom Ericsonnovog 3G modula i na taj način odlučila dodatno istaknuti mobilni segment ovog Ultrabooka.

Poslovni Ultrabook

Iznenađenje je, doduše, prisutnost sve rjeđe ugrađivanog D-SUB izlaza, no to se svakako može opravdati čestom potrebom za priključivanje primjerice projektora. Naravno, osim njega prisutan je i HDMI izlaz za modernije uređaje.
Pohvalno je i korištenje Sleep-and-Charge tehnologije na jednom od USB ulaza, sa čime će biti oduševljeni korisnici pametnih telefona, pošto mogu u hodu puniti uređaj preko USB-a čak i dok prijenosno računalo nije uključeno u struju. To se srećom neće odraziti pretjerano na vrijeme autonomije. Na našem testu uz maksimalno opterećenje novi je Toshibin ultraprijenosnik izdržao nešto malo manje od 2 sata, a uz korištenje ugrađene tehnologije uštede energije, ta brojka lako prelazi i 5 sati bežičnog surfanja Internetom. Iako ovakvi rezultatiu nisu spektakularni znatno su bolji od onoha što možemo vidjeti kod uobičajenih prijenosnika
Toshiba Portege Z930 je prvenstveno Ultrabook namijenjen poslovnim korisnicima, što se daje naslutiti posjedovanjem Intelove vPro tehnologije i većim brojem priključaka odnosno odličnom opremljenošću, pa je shodno tome i nešto više cijena. No, takvu cijenu ovaj uređaj opravdava svojim performansama i mogućnostima i bez sumnje će naći svoj put do zadovoljnih korisnika. Ponajprije valja naglasiti integraciju 3G modula što je hvalevrijedan pozet koji ovom ultraprijenosiku osigurava znatno bolju funkcionalnost.

 

SPECIFIKACIJE

Intel Core i5 3427U 1.8/2,8 GHz, 6 GB DDR3 1600MHz, Intel HD 4000,Toshibin SSD kapaciteta128 GB, WLAN b/g/n,Bluetooth 4.0, GigabitLAN, 1xUSB 3.0, 2xUSB2.0, 13,3-inčni LED matekran rezolucije 1366x768piksela, HDMI, VGA, čitač SD memorijskih kartica,1.3 MP kamera, dimenzije:316 x 227 x 15.9 mm,težina: 1.12 kg, OS:Windows 7 Professional 64 bit
.
USTUPIO

CIJENA

8498 KN

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here