Prethodna verzija HP Spectre x360 iz 2019. godine je bila izvrsna, primjerivši najbolje kvalitete prijenosnih računala i tableta zahvaljujući svom vrhunskom dizajnu i značajkama. Sada se opet vraća u 2020., a sa sobom donosi i neke ključne nadogradnje. Također je ostao odličan za korištenje i impresionirani smo dobivenim.

Najnovije izdanje HP Spectre x360 donosi nekoliko novih bonusa u odnosu na starije modele, prije svega potpuno novi procesor. Intelov Core i7-1065G7 procesor je apsolutno brutalan, sadrži četiri jezgre i lako može podnijeti zahtjevniji način rada. Osnovna brzina takta je 1.3 GHz, a maksimalna turbo brzina je 3.9 GHz.

HP Spectre x360 2020

Nova „Iris Plus“ integrirana grafička je ubačena u procesor što znači da ovaj super tanki procesor može pratiti korak sa snažnijim prijenosnim računalima. Integrirana grafička kartica je kompatibilna s 4K rezolucijom na brzini osvježavanja monitora od 120 Hz.

U ovom slučaju imamo dvostruko više radne memorije od prethodne generacije Spectre-a, 1 TB tvrdi disk s „Intel Optane“ tehnologijom i apsolutno predivan 4K zaslon osjetljiv na dodir koji je bio dostupan i na vrhunskom modelu HP Spectre x360 iz 2019. godine.

Ovo nije samo jedan od običnih laptopa za svakodnevnu upotrebu u uredu. To je nešto više, nešto puno atraktivnije i novije. Teško je biti ne zaslijepljen elegantnim dizajnom HP Spectre x360 (2020.). Model koji pregledavamo ima ružičasto-zlatne nijanse s mat plavim finišom. Ovo je hibridni uređaj za profesionalca koji naporno radi i izgleda dobro radeći na ovom prijenosnom računalu.

HP Spectre x360 2020 test

Naravno, sva ta atraktivnost i dizajn dolazi s cijenom koja se podudara. Naš model košta oko 12 000 KN (1749.99 USD), što nije mala svota novca za plaćanje prijenosnog računala, ali o tome ćemo nešto više saznati kasnije.

HP Spectre x360 košta više od ostalih 2 u 1 prijenosnih računala dostupnih na tržištu, iako ćete se napatiti da pronađete neki iste kvalitete dizajna i performansi. Pakiranje tako moćnog hardvera u tako tanko kućište, naravno, ima nedostataka. HP Spectre x360 je prilično vruć tijekom rada, posebno ako ga koristite za zahtjevne zadatke kao što su 3D modeliranje i prikazivanje ili 4K uređivanje videozapisa.

Ovo nije gaming prijenosno računalo, nedostatak odgovarajuće grafičke kartice znači da će najnovije igre biti izvan vašeg dosega. Međutim, Iris Plus grafička kartica može podnijeti više nego što možete očekivati pri nižim rezolucijama, pogodno za puzzle igre i niskobudžetne indie naslove.

HP Spectre x360 2020 recenzija

Međutim, nedostatci ne nadmašuju sve ono što je dobro kod ovog prijenosnog računala, čak ni blizu. Ovi problemi doista nisu jedinstveni ni za HP Spectre x360 (2020.) jer ne postoji laptop koji je lakši od HP Spectre x360 (2020.) i koji može bolje igrati igre ili učinkovitije upravljati zagrijavanjem. To je nedvojbeno vrhunski proizvod, zato mu dodjeljujemo pet zvjezdica.

 

HP Spectre x360 (2020. godina): Cijena i dostupnost

Model koji recenziramo je nešto jači od osnovnog, ali općenito bi se cijena trebala kretati od oko 9000 KN, pa sve do 13 000 KN, ovisno o odabranoj konfiguraciji. Dostupno je više opcija s mogućnošću prilagođavanja vlastitog x360 na web stranici HP-a. 4K AMOLED zaslon je ekskluzivna konfiguracija.

Ipak, ovakve cijene bismo i očekivali za vrhunsko 2 u 1 prijenosno računalo. Naginje prema skupoj strani, ali ovdje dobivate ono za što plaćate. Vrhunski dizajn i performanse HP Spectre x360 su vrijedni ove cijene. Dobro je napomenuti da HP Spectre x360 (2020.) dolazi i s HP-ovom „Tilt Pen“ olovkom i dobrom olovkom za pisanje (stylus).

HP Spectre x360 2020 dizajn

HP Spectre x360 (2020. godina): Dizajn

Jasno je kao dan da je HP Spectre x360 (2020.) visokokvalitetni hardver. Brušeni metalni oblik nam daje do znanja da je laptop robustan, a ista kvaliteta izrade se proteže na istoimeni zglob koji se može rotirati 360 stupnjeva i omogućuje mu izmjenu načina rada između prijenosnog računala i tableta. Usprkos svom čvrstom kućištu, HP Spectre x360 (2020.) je iznenađujuće lagan, teži nešto više od kilograma. Jednostavno ga je držati u jednoj ruci, a okvir je jako blizu zaslona što znači da je ukupna veličina samo malo veća od samog zaslona.

Također je impresivno tanak, možda i nije najtanje i najlakše prijenosno računalo na tržištu, ali je u rangu s ostalim konkurentima. Međutim, taj tanki dizajn nam daje do znanja da je unutar kućišta ograničen prostor za upravljanje i distribuciju topline.

Hlađenjem HP Spectre x360 (2020.) upravljaju dva mala ventilatora koji sjede zajedno na dnu prijenosnog računala, iako rade tiho (osim ako ne zatrpavate procesor zahtjevnim softverom), oni nisu osobito snažni. HP Spectre x360 (2020.) se može zagrijati tijekom duljeg razdoblja upotrebe, nikada do zabrinjavajućeg stupnja, ali možda do neugodnog ako vam je u krilu. Srećom, ostatak dizajna ne sadrži ovakve inženjerske propuste. Kao što smo rekli, okvir zaslona praktički ne postoji, a sam zaslon je AMOLED ploča.

HP Spectre x360 recenzija

Tipkovnica je također odlična za korištenje, sastoji se od mekog pozadinskog svjetla s lijepim velikim tipkama unatoč kompaktnom dizajnu. Nema „numpad“ dijela, a tipke sa strelicama su prilično male, ali to je problem koji imaju gotovo sva 13-inčna prijenosna računala. Trackpad definitivno pobjeđuje mnoge svoje konkurente sa širokim dodirnim područjem i zadovoljavajućim čvrstim klikom.

Fizička povezivost je dobro izvedena, s dva Thunderbolt 3 USB-C priključka i jednim USB-A priključkom koji se otvara na opružnoj kopči. Sam priključak je veći od super tankog ruba prijenosnog računala, pa se zatvara kad se ne koristi. To je sjajan dizajn koji smo već vidjeli, ali rijetko tko je to tako dobro izveo.

HP Spectre x360 se puni preko USB-C priključka, ostavljajući vam jedan manje priključak za korištenje prilikom punjenja.

HP Spectre x360 2020 performanse

HP Spectre x360 (2020. godina): Performanse

Intelovi procesori desete generacije troše dosta resursa, a uparivanje jednog sa solidnih 16 GB RAM-a velike brzine znači da HP Spectre x360 (2020.) s lakoćom odrađuje svakodnevne zadatke koji se stavljaju pred njega. Pregledavanje web stranica, streamanje videozapisa i korištenje softverskog paketa Microsoft Office su malen zalogaj za HP Spectre x360.

Naravno da ovaj 2 u 1 nije zadovoljan samo s odrađivanjem jednostavnih zadataka. Složeniji zadaci poput prikazivanja i kodiranja videozapisa u visokoj kvaliteti su ovdje omogućeni zahvaljujući proširenoj memoriji i novom, snažnijem procesoru. Naravno, ako redovito radite sa zahtjevnim softverima, možda biste trebali sustav s moćnijim grafičkim mogućnostima. Integrirana grafička kartica Iris Plus je dominirala u odnosu na starije grafičke kartice postižući visoke rezultate u testovima.

HP Spectre x360 2020 olovka

Igranje igara na HP Spectre x360 (2020.) je definitivno opcija, ali na malo nižim postavkama. Najnovija izdanja AAA igara vjerojatno neće dobro funkcionirati bez ozbiljnijeg snižavanja rezolucije i grafičke kvalitete, ali malo starije igre i naslovi bez zahtjevne grafike bi trebali funkcionirati sasvim u redu.

Postoje neke ugrađene značajke kojima se HP hvali. Obuhvaćene su pod jednom stavkom, a to je privatnost. Ovo je idealno prijenosno računalo za svakoga tko se brine oko stvari povezanih s internetskom privatnošću. Sadrži višestruke značajke koje su dizajnirane za zaštitu vas i vaših podataka. Prvo je uobičajena značajka prijenosnog računala, funkcija „Windows Hello“. Pomoću niza infracrvenih kamera spojenih na HD web kameru prijenosnog računala se možete prijaviti na prijenosno računalo koristeći svoje lice, čak i u slabo osvijetljenim uvjetima.

Sljedeće je prekidač za isključivanje kamere, fizički prekidač na bočnoj strani prijenosnog računala s kojim se ručno može ugasiti web kamera radi dodatne sigurnosti. Postoji i skener otiska prsta odmah ispod tipkovnice s desne strane, što vam omogućava brzu prijavu ako ne želite koristiti „Windows Hello“.

 

HP Spectre x360 (2020. godina): Životni vijek baterije

Vijek trajanja baterije je jedno od područja na kojima HP Spectre x360 (2020.) ne stoji baš najbolje. Vijek trajanja baterije je i dalje dobar, standardna upotreba će potrajati cijeli radni dan, oko 10 sati bez potrebe za punjenjem. Kao i kod prethodnih modela HP Spectre x360, zadaci jačeg intenziteta će isprazniti bateriju i smanjiti vijek trajanja između punjenja za 4 sata.

Nije loše, iako je malo ispod prethodnih generacije HP Spectre x360. Model iz 2019. godine se pokazao bolje u testovima vezanih za bateriju, ali samo s malim razlikama. Sav taj maštovit novi hardver je uzeo svoj danak.

Baterija se puni prilično brzo zahvaljujući USB-C priključku, punjenje od praznog do 100% za otprilike sat vremena. Lako se puni i tijekom korištenja, zahvaljujući ukošenom USB-C priključku koji osigurava da vam kabel ne smeta.

HP Spectre x360 2020 specifikacija

HP Spectre x360 (2020. godina): Kupiti ili ne?

Kupite ga ako želite lagano prijenosno računalo s vrhunskim performansama. HP Spectre x360 pruža najbolje performanse s obzirom na to da je lagano i elegantno prijenosno računalo. Prebacivanje između načina rada prijenosnog računala i tableta na HP Spectre x360 je jednostavno i iskustva su impresivna zahvaljujući prekrasnom 4K zaslonu osjetljivom na dodir.

Nemojte ga kupiti ako trebate više snage. Ako radite sa softverom za uređivanje ili renderiranje na visokoj kvaliteti, trebat će vam grafički jači laptop od HP Spectre x360 (2020.). HP Spectre x360 je vrhunsko prijenosno računalo, ali cijena je nešto veća. Ako planirate kupiti proračunsko prijenosno računalo, HP Spectre x360 nije izbor za vas.

Zaključak

HP Spectre x360 je nadograđeno prijenosno računalo koje zasigurno nije samo za pokazivanje. Novi procesor ga čini odličnim za nešto teže zadatke. Ovo bi moglo biti najbolje prijenosno računalo koje je HP ikada napravio.

 

Specifikacije HP Spectre x360 (2020. godina)

  • Procesor: 3GHz Intel Core i7-1065G7 (četverojezgreni, 8MB Intel Smart Cache, do 3.9GHz uz pomoć Turbo Boost-a)
  • Grafika: Intel Iris Plus (integrirana)
  • RAM: 16GB LPDDR4 (3200MHz)
  • Zaslon: 13.3-inčni 4K (3,840 x 2,160) AMOLED
  • Prostor za pohranu: 512GB SSD (PCIe, NVMe, M.2)
  • Priključci: 1x USB-A 3.1, 2x USB-C 3.1 with Thunderbolt 3, čitač microSD kartica, kombinirani audio priključak
  • Povezivost: Intel Wi-Fi 6 AX 201 (2×2), Bluetooth 5
  • Kamera: HP TrueVision HD 1080p IR Webcam
  • Težina:3 kg
  • Dimenzije:04 x 7.66 x 0.67 inča (30.6 x 19.45 x 1.69 cm; W x D x H)

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here