Grafička koja donosi Ray Tracing za široke mase?

Nvidia-inoj liniji RTX 30 seriji mobilnih grafičkih čipova nedavno su se pridružila nova člana: GeForce RTX 3050 Ti i 3050. Oni se nalaze ispod GeForce RTX 3060 u pogledu specifikacija i performansi, s manje video memorije (4 GB) i manje namjenskih Tensor mogućnosti umjetne inteligencije, kao i manje RT jezgri za mogućnosti Ray Tracing-a i obradu efekata, poput DLSS-a.

Unatoč tome, Nvidia kaže da je RTX 3050 Ti sposoban prijeći ”svetu” granicu od 60 sličica po sekundi u igrama poput Call of Duty: Warzone, Outriders, Control, Watch Dogs: Legion i Minecrafta; naravno, s uključenim mogućnostima Ray Tracinga. Ovo je više nego dobro i moglo bi značiti da bismo uskoro mogli dobiti Ray Tracing kompatibilnu grafičku karticu za prijenosna računala, koja će biti dostupna po nižoj cijeni, a koja bi trebala pružati vrhunske performanse. Neka nagađanja govore u prilog tomu da bi se RTX 3050 model grafičke kartice trebao nalaziti u prijenosnim računalima koja će koštati manje od 800 USD. Već znamo da će Samsungova nova serija Galaxy Book Odyssey sadržavati ove grafičke čipove i da će njihova cijena biti oko 1.400 USD.

Galaxy Book Odyssey
Galaxy Book Odyssey

No postoje neke stvari na koje ovdje treba obratiti pozornost. Nije sve tako ”ružičasto.” Za početak, Nvidia-in softver za mjerenje performansi pokazao je najbolje rezultate u situacijama kada je grafička postavka bila namještena na srednje postavke, s uključenim Ray Tracing mogućnostima, dok su DLSS mogućnosti bile namještene na ”Performance” način rada, kako bi se dodatno izvuklo iz performansi grafičke kartice.

To nam sugerira da bi igre postavljene na visoke detalje također mogle pokretati igre s Ray Tracing mogućnostima na solidnoj količini sličica po sekundi, no stručnjaci ipak smatraju da bit RTX 3050 Ti mogao biti najbolji za one koji budu željeli igrati igre na srednje-visokim detaljima, s Ray Tracing-om, budući da takve postavke daju najbolji omjer kvalitete prikaza slike, fluidnosti igara i najbolje moguće iskoristivosti svega onoga što ova grafička kartica pruža.

RTX 3050 Ti služi kao još jedan dodatak Nvidia-inih DLSS značajki, koja uz pomoć svojih AI jezgri (odnosno jezgri koje koriste umjetnu inteligenciju) može pokretati igre brže i fluidnije nego što je to uobičajeno mogao sam hardver, bez ovakvih softverskih poboljšanja. Grafička kartica ovo može obavljati u za to podržanim igrama smanjivanjem razlučivosti, a zatim korištenjem istreniranog AI modela za poboljšanje kvalitete slike u hodu bez osjetne (u većini slučajeva) razlike u tome kako igra izgleda (što znači da bi kvaliteta prikaza trebala biti manje-više ista).

Sve u svemu, Nvidia s ovim modelom obećava velike dobitke u performansama s malo nedostataka, što je uvijek plus. Opet, ovo je izvrstan argument u korist ova dva modela grafičkih kartica, pogotovo RTX 3050 Ti modela, ali treba naglasiti ovdje da će ove mogućnosti funkcionirati samo ako igre koje korisnik bude igrao budi imale odgovarajuće zakrpe, kako bi podržavale DLSS.

Na primjer, igra Control podržava DLSS, ali njezine performanse, bez uključene značajke troše gotovo 50% resursa, što daje fluidnost oko 35 sličica u sekundi pri srednjim postavkama, prema Nvidia-inom benchmarku. Iako je igre moguće igrati i na takav način, sa svim uključenim dodatnim postavkama i mogućnostima, treba reći da igre neće biti fluidne (što će se osjetiti pogotovo ako je korisnik naučio da igra ne smije pasti ispod 60 sličica po sekundi) i možda ukazuje na iskustvo koje biste mogli imati prilikom igranja grafički intenzivnih igara, koje ne podržavaju DLSS.

RTX 3050 Ti laptop

Nešto o specifikacijama

Specifikacije RTX 3050 Ti u početku podsjećaju na izravnog prethodnika GTX 1650 Ti: Pored Boost takta identična je i veličina video memorije. 4 GB GDDR6-VRAM sa 128-bitnim sučeljem, što je ipak malo nedovoljno za zahtjeve koji se pojavljuju ove godine, čak i za GPU srednje klase. Mnoge moderne igre često zahtijevaju više od 6 ili čak 8 GB VRAM-a u višim postavkama, što znači da situacija nije idealna za sljedećih nekoliko godina, unatoč RTX podršci. Toga biste trebali biti svjesni prije nego što kupite ovaj GPU.

Nvidia je povećala broj shader jedinica, iako nisu savršeno usporedive zbog različitih GPU arhitektura (Ampere vs. Turing). Umjesto 1024 CUDA jezgre, RTX 3050 Ti opremljen je s 2560 CUDA jezgri, što sugerira primjetnu prednost performansi. Ovaj je broj čak i veći u usporedbi s GTX 1660 Ti (1536 jedinica sjenčanja) i RTX 2060 (1920 jedinica sjenčanja), iako ih oboje podržava 6 GB VRAM-a i 192-bitno sučelje. Novi GPU srednje klase ipak je daleko iza RTX 3060 (3840 shader jedinica).

Slično skupljim Ampere GPU-ima, RTX 3050 Ti također ima vrlo širok raspon u pogledu potrošnje energije, što ima ogroman učinak na performanse. Na primjer, jedinica konfigurirana na 60 W (75W s Dynamic Boost), jest u biti srednje-visoka vrijednost za model (35 do 80 W). Ostala prijenosna računala s postavkama RTX 3050 Ti i nižim mogućnostima potrošnje energije mogu pokazati slabije rezultate, tako da i to treba imati na umu.

 

Gaming performanse obećavaju, ali pod određenim uvjetima

Što se gaming segmenta tiče, treba reći da su dosadašnja testiranja pokazala da  RTX 3050 Ti nudi pristojne igračke performanse, sve dok igra nema povećane VRAM zahtjeve i ako koristite 1080p rezoluciju (1920 x 1080 piksela). U idealnim scenarijima, GPU srednjeg ranga usporediv je sa starim Turingovim GPU-ima GTX 1660 Ti i RTX 2060. Situacija se mijenja u modernim naslovima s većim zahtjevima za VRAM (poput Call of Duty Cold War), gdje je brzina sličica bliža GTX 1650 Ti. Moći ćete igrati gotovo sve igre na 1080p, pri visokim ili čak maksimalnim postavkama i dobit ćete barem 40 sličica po sekundi.

S obzirom na razvoj tehnologije, posebice u pogledu prijenosnih računala, nije nemoguće očekivati da prijenosnici budu sve tanji, a da grafičke kartice, kao i ostale komponente unutra, iako manjih dimenzija, budu sve bliže onome što dobivamo u stolnim računalima. Deblji modeli prijenosnih računala ipak često omogućuju grafičkim karticama dosezanje najviše moguće razine snage, što je također jedan od elemenata koje treba uzeti u obzir kod kupovine novog prijenosnog računala. Sve u svemu, RTX 3050 Ti mogla bi biti idealna za sve one koji žele uštedjeti u gaming segmentu, ali uz mogućnost igranja novih naslova, s Ray Tracing-om i drugim, modernim mogućnostima.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here