Alienwareovi laptopi su do sada uvijek bili masivni i ogromni, no bili su namijenjeni isključivo gamerima koji rijetko nose laptop sa sobom. Ipak, ekipa iz Della (Alienwarea) se odlučila na pomalo radikalan potez i izbacivanje novog laptopa na tržište, ali koji nije masivan, nego baš suprotno – lagan i portabilan. Namijenjen je wanna-be gamerima, gamerima i onima kojima treba jako računalo za obavljanje različitog posla. Novi Alienware m15 je užasno tanak i lagan (barem za Alienwareove pojmove), a daje odlične performanse kakve malo koji laptop na tržištu ima.

Ako usporedite novi m15 sa starijim verzijama, odmah na oko ćete vidjeti hrpu razlika. Ne samo da je manji i tanji, nego je i mnogo atraktivniji i sličniji nekim drugim modelima na tržištu. Nas jako podsjeća na HP-ov Omen 15, ali Alienware ima mnogo tanji ekran s manjim obrubima (dijagonala je 15.6 inča), oštrije crte oko tipkovnice, te nove i moćnije zvučnike koji se nalaze iznad tipkovnice. I nemojmo zaboraviti napomenuti – ovo je možda i prvi 15 inčni Alienware s potpunom tipkovnicom, odnosno kraj tipkovnice imate puni numpad (op.a. pogledajte slike).Ventilacija je strateški postavljena ispod laptopa, sa strane, te na rubovima kućišta napravljenog od magnezija i drugih lijepih metala. Super je što je ventilacija toliko dobra da “gura” vrući zrak konstantno van kako bi cijela gornja površina laptopa, na koji stavljate ruke, bila hladna.
Uz to, Dell tvrdi da zbog dobre kontrole topline mogu 100 posto iskoristiti GPU i da neće biti zagušenja, čak ni u ekstremnim uvjetima.

Ono što također razlikuje m15 od starijih laptopa je osvjetljenje. Stari modeli su imali osvjetljenje po tipki, dok će novi m15 imati RGB regije koje ćete moći pobojati u različite boje. Nije pretjerano zanimljivo, ali sigurni smo da će veseliti mnoge.Što se ekrana tiče, možete birati između FHD-a i 4K panela. Naravno, model s 4K ekranom će biti i osjetno skuplji. Pod haubom možete birati između procesora i5 i i7, a možda i i9, no o tome još nema informacija. Grafika koja dolazi s m15 modelom je Nvidia 1060, ali možete nadoplatiti i za 1070 Max-Q karticu. Od ostalih kombinacija tu je još mogućnost mijenjanja RAM-a (do 32 GB DDR4), SSD-a (do 1 TB) …
Navodno bi i baterija trebala raditi i do 17 sati s jednim punjenjem, no zaboravite na to. Možda u idealnim uvjetima, ali mi bi bili zadovoljni kada bi radila 6-8 sati bez potrebe za punjenjem.

Što se portova tiče, Dell je uspio zadržati hrpu portova bez obzira na to što su drastično srezali veličinu laptopa. Tako ćete sa stražnje strane imati utor za punjenje, Ethernet, tri USB-a 3.0 (type-A), jedan Thunderbolt 3, HDMI, miniDisplay, audio combo port, te port za priključivanje eksterne grafičke kartice.M15 je najtanji i najlakši Alienware do sata, ali Dell i dalje stoji iza toga da je to laptop za igranje igri i isključivo namijenjen gamerima. Mi se s time možemo djelomično složiti, ali isto tako smo mišljenja da je ovo odličan laptop i za druge stvari. Na njemu bez problema možete programirati, baviti se obradom zvuka ili slike, crtati aplikacijama za 2D i 3D …
Stariji modeli su bili isključivo za gaming, dok to ovaj nije, što god Dell rekao. Također, voljeli bismo i na 13 i 17 inčnom modelu vidjeti slične promijene. Ne mora čak ni biti ovako tanak. Dovoljno je da smanje obrube oko ekrana, ažuriraju sustav za kontrolu topline i općenito malo optimiziraju mjesto u kućištu i bit ćemo i više nego zadovoljni.M15 ćete moći kupiti iza 25. Listopada s početnom cijenom od 1299 dolara, no do kraja nabrijan model će koštati preko 3000 dolara u Americi, a u Hrvatskoj vjerojatno i preko 4000 dolara. To je u rangu MacBook Proa, a daje vam mnogo veću širinu nego Appleov proizvod.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here