Pronaći dobar i kvalitetan gamerski laptop je puno lakše i jednostavnije nego pronaći dobar i kvalitetan gamerski laptop koji ne košta cijelo bogatstvo. Čak i kada se ”dogodi” situacija kada napokon uspijemo pronaći ono što smo tražili i kada shvatimo da taj laptop ne košta 5 i više tisuća kuna, a da se ipak radi o gamerskom laptopu, našem veselju nema kraja jer smatramo da smo pronašli nešto što se rijetko kada pronalazi.

To je i točno, iako treba imati na umu da jeftini gamerski laptopi ipak ne mogu pokretati nove igre ili ako mogu, onda ih pokreću na detaljima i količini fps-ova koji ne bi baša zadovoljili one ”hardcore” gamere koji vole da je svaka opcija stavljena na maksimum i da igra radi na barem 60 fps-a.

Bilo kako bilo, mi smo se potrudili za vas pronaći neke od najboljih ili, ako smijem tako reći najbolje gamerske laptope za koje nećete trebati izdvojiti čitavo bogatstvo ako se odlučite na kupovinu istih. Stoga nemojte očekivati mnoštvo lampica i nerealne high end grafičke kartice, jer smo se fokusirali na cijenu laptopa od oko 4000 kn.

Najbolji jeftini gamerski laptopi u nastavku članka – samo za vas!


 

Lenovo Ideapad 510

 

Lenovo Ideapad 510

Lenovo Ideapad 510 je jedno od solidnih gaming rješenja koje je razvijeno u namjeri da se igračima pruži solidno gamersko iskustvo po povoljnoj cijeni. Ono po čemu se ovaj model laptopa najviše ističe jest grafička kartica. Naime, Lenovo Ideapad 510 u sebi ima GeForce 940MX – grafičku karticu koja će svima onima koji se odluče na kupovinu ovog modela omogućiti igranje čak i većine novih naslova, iako će to igranje biti moguće samo na medium ili čak low detaljima.

Naravno, kako je svaka ”dedicated” ili ”posebna” ili odvojena grafička kartica uvijek bolje rješenje od bilo koje grafičke kartice koja svoju memoriju dijeli s radnom memorijom računala, slično je i u ovom slučaju. GeForce 940MX, iako po performansama nije ono što bi neki ”tvrdokorniji” igrači očekivali, svejedno se sa svim izazovima koji su ispred nje nosi na puno bolji način nego bilo koja grafička s dijeljenom memorijom.

Još jedna odlična stvar kod ovog modela jest njegov procesor, koji u skladu s grafičkom karticom donosi upravo ono što bi jedan casual gamer htio – laptop koji neće koštati puno novca, ali koji će opet imati što za ponuditi. Procesor na Lenovo Ideapad 510 je Intelov Core i5-6200U iz Skylake generacije, koji će zajedno sa kapacitetom diska od 1 TB i čak 8 GB DDR4 radne memorije omogućiti igranje najnovijih naslova na low ili čak medium detaljima.

Sve u svemu, ako tražite solidan gamerski laptop koji je na tržištu dostupan po relativno niskoj cijeni – Lenovo Ideapad 510 je model na koji treba obratiti pozornost.

 

Specifikacije Lenovo Ideapad 510:

 • Procesor: Intel Skylake Core i5-6200U na 2.3 GHz
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce 940MX, 4 GB
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 1 TB HDD
 • Windows 10 Home
 • 6 inčni zaslon od 1080p
 • Baterija traje do 5 sati

 

Acer Aspire E15 E5-575G-52RJ

 

Acer Aspire E15 E5-575G-52RJ

Acer je ovim modelom prijenosnika želio pokazati kako gamerski laptop, pogotovo ako je kvalitetan ne treba i ne smije biti cjenovno previsok.  Acer Aspire E 15 E5-575G-52RJ je jedan od modela laptopa kojeg ćete htjeti kupiti, pogotovo ako ste korisnik koji uglavnom ne igra igre, ne smatra se gamerom (barem ne u punom smislu te riječi), ali koji voli tu i tamo odigrati neku dobru igru.

Kada govorimo o dobrim igrama, onda treba reći da  Acer Aspire E 15 E5-575G-52RJ može pokrenuti gotovo sve novije naslove (uključujući i Battlefield 1 te Mass Effect: Andromeda), ali s obzirom da se ipak radi o ”entry” razini gamerskih laptopa ono što ne smijemo jest očekivati nekakva čuda u pogledu performansi i rada igara. Većina novih naslova, pogotovo kada govorimo o naslovima iz ove i prošle godine, će na Acer Aspire E 15 E5-575G-52RJ raditi fluentno na niskim detaljima, što je sasvim OK ako ste casual gamer.

 

Specifikacije Acer Aspire E 15 E5-575G-52RJ:

 • Procesor: Intel Skylake Core i5-6200U na 2.3 GHz
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce 940MX, 2 GB RAM
 • 8 GB DDR4 RAM
 • 1 TB HDD
 • 6 inčni zaslon za prikazom u rezoluciji od 1080p
 • Windows 10 Home
 • Baterija koja traje do 4 i pol sata

 

ASUS X555DA-WS11

 

ASUS X555DA-WS11 15.6-inčni

Unatoč tomu što se za ovaj model laptopa ne može baš reći kako se radi o gamerskom laptopu koji to je ”u dubini duše”, ASUS X555DA-WS11 15.6-inča je model laptopa koji će svim casual igračima, ponajviše zahvaljujući svojim komponentama omogućiti solidan gaming, čak i onda kada se radi o novijim naslovima.

Najblistavija stvar u vezi ovog laptopa jest njegov četverojezgreni AMD-ov A10 procesor kao i 8 GB DDR4 radne memorije te kapacitet čvrstog diska od 1 terabajta, što će biti više nego dovoljno da ASUS X555DA-WS11 15.6-inča bude u razredu odličnih ”all around” laptopa koji ne koštaju puno novca i koji su, osim za svakodnevan rad, gledanje filmova u Full HD kvaliteti, dovoljno dobar i za igranje igara.

Za pokretanje igara je zadužena AMD Radeon R6 grafička kartica koja je sposobna ”vrtjeti” veliku većinu najnovijih naslova. Naravno, ovisno o igri, razina detalja na igri (pod uvjetom da igrač želi barem 30 fps-a) ne bi smjela prelaziti medium postavke (kod nekih igara će low postavke biti jedine koje će osiguravati fluentnih 30 fps-a). Radi se o još jednom solidnom gamerskom laptopu koji pokazuje kako za igranje najnovijih naslova ne trebate izdvajati desetke tisuća kuna.

Specifikacije ASUS X555DA-WS11 15.6-inča:

 • Procesor: AMD A10-8700P na 1.8 GHz
 • Grafička kartica: AMD Radeon R6 sa dijeljenom memorijom
 • 8 GB DDR3 RAM
 • 1 TB HDD
 • 15.6-inčni zaslon s rezolucijom od 1366 x 768
 • Windows 10 Home
 • Baterija koja traje do 5 sati

 

HP 15-ba043wm 15.6-inčni

 

HP 15-ba043wm 15.6-inčni

Velika većina igrača smatra da grafičke kartice koje imaju dijeljenu memoriju, odnosno koje svoju radnu memoriju dijele s radnom memorijom računala ne mogu biti od neke velike koristi, pogotovo kada se radi o nečemu tako zahtjevnom kao što je igranje igara.

Iako ova tvrdnja može biti točna, to ne mora uvijek biti pravilo i to je upravo ono što je pokazao HP-ov model HP 15-ba043wm. Sedma generacija Radeon R5 Bristol Ridge grafički procesor sa 4.2 GB dijeljene memorije ipak će biti dovoljno za pokretanje i igranje nekih novijih igara (iz prošle godine), dok će kod igara koje su izašle ove godine za njihovo igranje na 30 fps-a ipak biti malo teže za izvesti.

Ako želite igrati GTA V ili Battlefield 4, to ćete moći iako na najnižim detaljima. Ono za što je ovaj laptop najviše namijenjen jest igranje igara preko interneta, točnije preko internet preglednika, što model HP 15-ba043wm čin idealnim za sve one korisnike koji igranje igara smatraju nečime čime se može prikratiti vrijeme koje imaju u pauzama za ručak između poslova.

 

Specifikacije HP 15-ba043wm 15.6-inčni:

 • Procesor: AMD A10-9600P, četverojezgreni na 2.3 GHz
 • Grafička kartica: AMD Radeon R5 Bristol Ridge s dijeljenom memorijom
 • 8 GB DDR3L RAM
 • 1 TB HDD
 • 6-inčni zaslon sa 1366 x 768 rezolucijom
 • Windows 10 Home
 • Baterija koja traje do 5 i pol sati

Piše: A.P.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here