Prije desetak godina ste morali izdvojiti dobrih pet – šest tisuća kuna ako ste željeli imati onako, solidno prijenosno računalo. Bolja prijenosna računala, na kojima biste, osim pregledavanja YouTubea i ostalog internetskog sadržaja, mogli tu i tamo odigrati neku igru i pogledati neki film, koštala su malo više.

Danas je situacija malo drugačija. Zahvaljujuću razvoju tehnologije cijene prijenosnih računala znatno su pale. To znači da danas i za nekih 3.000 kuna možete pronaći sasvim solidan laptop. U nastavku članka reći ćemo nešto više o nekima od najboljih ”budget” prijenosnih računala koja se danas nude na tržištu.

Zašto su dobra i zašto biste trebali odabrati baš njih, pročitajte u nastavku.

punjač za laptop

Što uopće znači ”budget” laptop? Kako znati koji je laptop ”bolji”?

Prije nego što krenemo u analizu najboljih cjenovno pristupačnih prijenosnih računala koja su dostupna u Hrvatskoj na tržištu, recimo najprije riječ-dvije o tome što uopće znači to ”budget”. Kada je nešto ”budget” to znači da je to nešto dostupno na tržištu po niskoj i za veliku većinu kupaca, pristupačnoj cijeni. Za neke kupce je naravno i 10.000 kuna cjenovno pristupačno, no za većinu nije i baš za tu većinu namijenjen je i ovaj članak, a namijenjeni su i laptopi koji su dostupni za kupiti.

Prilikom kupovine prijenosnog računala, postoje neke stvari na koje korisnik treba obratiti pozornost. Kao prvo, kupiti neki laptop zato što vam je lijep je sve samo ne mudar potez. Treba obratiti pozornost i na druge stvari osim dizajna, odnosno na komponente. Neki laptopi mogu biti skuplji, i mogu imati lošije komponente od nekih drugih laptopa, koji mogu biti jeftiniji, a bolji. Budući da kupujete iz ”budget” razreda, morat ćete biti spremni na velike kompromise, no to ne znači da trebate davati 3.000 kuna za laptop koji ima dvojezgreni procesor iz 2016. godine.

 

Acer Aspire 3 A315-22

”All-around” kvalitetno prijenosno računalo: Acer Aspire 3 A315-22

Acer Aspire 3 A315-22 je laptop za sve one korisnike koji žele imati dobar laptop na kojem će moći nesmetano gledati videozapise na YouTubeu i filmove u Full HD rezoluciji i koji ne žele za laptop izdvojiti više od 3.000 kuna. Samim time, ovaj Acerov prijenosnik idealan je i za učenike ili studente, kojima je najvažnije da na svome prijenosniku mogu dovršavati domaće zadaće, referate i prezentacije od igranja igara i sličnog.

Koje su najveće prednosti ovog prijenosnog računala? Prva i najveća prednost njegov je ”Comfy View” zaslon rezolucije 1920 x 1080p, što na 15.6 inča osigurava odličan prikaz svega onoga što budete željeli na njemu gledati. Stvari dodatno poboljšavaju i 8 GB radne memorije te SSD disk sa memorijom od 256 GB.

Jedini pravi nedostaci ovog prijenosnog računala su nepostojanje pred-instaliranih Windowsa te slaba grafička kartica (ovo drugo nije toliko važno budući da se radi o laptopu koji nije za igranje igara). Sve u svemu, ako vam treba jedan dobar laptop za jednu sasvim OK cijenu koji će na sebi imati odličan zaslon, vrlo brzi SSD disk i 8 GB radne memorije, odaberite Acer Aspire 3 A315-22!

Prednosti:

 • Odličan ”Comfy View” Full HD zaslon
 • 8 GB RAM i 256 GB SSD

 

Nedostaci:

 • Nema pred-instalirane Windowse
 • Slaba grafička kartica

 

Acer NX.GVZEX.010

Cjenovno najpristupačniji Windows 10 prijenosnik: Acer NX.GVZEX.010

Još jedan vrlo zanimljiv prijenosnik također nam stiže od strane tvrtke Acer. Acer NX.GVZEX.010 laptop je koji će biti idealan za sve one koji žele cjenovno pristupačan prijenosnik sa pred-instaliranim Windows 10 sustavom.

Windows 10, uz sve mane i nedostatke koje sadrži u sebi i dalje jedan od najboljih operacijskih sustava za računala. Ne želite se gnjaviti s dodatnim instaliranjem Windowsa, već želite samo uključiti računalo i koristiti ga, a uz to vam stvari kao što su memorija, grafika, dizajn i zaslon nisu nešto bitni? U tom slučaju ovaj model mogao bi biti idealan za vas. Acer NX.GVZEX.010 prijenosno računalo je za sve one korisnike kojima je brzina dostupnosti Windows alata najvažnija i koji pritom ne žele potrošiti puno.

Prednosti:

 • Cjenovno vrlo pristupačan
 • U sebi sadrži pred-instaliran sustav Windows 10 Home
 • Full HD zaslon

Nedostaci:

 • Samo 4 GB radne memorije
 • Integrirana i vrlo slaba grafička kartica
 • Relativno spor procesor

 

Lenovo 81H300BKSC

Želite cjenovno pristupačnije, kvalitetnije i da bude ”2 u 1”? U tom slučaju odaberite Lenovo 81H300BKSC 2u1!

Za sve one koji žele nešto malo drugačije i koji se ne žele zadovoljiti običnim, klasičnim prijenosnim računalom tu je Lenovo 81H300BKSC 2u1. Radi se, kao što se iz naslova može zaključiti, o prijenosnom računalu sa odvojivim zaslonom, zbog čega ono može biti i klasično prijenosno računalo i tablet (budući da ima zaslon koji je osjetljiv na dodir).

Lenovo 81H300BKSC 2u1 izvrsno je rješenje za sve one kupce koji traže cjenovno pristupačan ”2 u 1” hibrid, koji bi im ponudio solidan zaslon osjetljiv na dodir izvrsne rezolucije i moderan dizajn, a još k tome i pred-instaliran Windows 10 Home sustav!

Prednosti:

 • Cjenovno vrlo pristupačan ”2 u 1” hibrid modernog dizajna
 • Pred-instaliran Windows 10 Home OS
 • Full HD zaslon osjetljiv na dodir

Nedostaci:

 • Maleni disk za memoriju (samo 64 GB)
 • 4 GB radne memorije
 • Spor procesor

 

Lenovo V155-15AP

Za sve one koji žele nove i cjenovno pristupačne komponente: Lenovo V155-15API

Jedan od razloga zbog kojeg su cjenovno pristupačna, prijenosna računala cjenovno pristupačna su njihove komponente. Većina jeftinijih laptopa u sebi imaju komponente koje su ili zastarjele (godina proizvodnje 2017. ili 2016.) ili koje su jednostavno slabije kvalitete (nižeg radnog takta, slabiji procesori i slično).

No što ako ste vi jedan od kupaca koji želi cjenovno pristupačno, a novo po pitanju komponenti? I za vas postoji rješenje. Lenovo V155-15API dolazi sa AMD-ovim Ryzen 3 3300U dvojezgrenim procesorom (s maksimalnim radnim taktom do 3.5 GHz) i integriranom Vega 3 grafičkom karticom, što ovaj prijenosnik čini idealnim za sve one koji bi htjeli okusiti i ono što nude trenutno najnoviji AMD-ovi Ryzen procesori za prijenosna računala. Novo ne znači nužno i skupo; Lenovo V155-15API će vam to i dokazati.

Prednosti:

 • AMD-ov Ryzen 3 3300U procesor
 • Full HD zaslon
 • 8 GB radne memorije

Nedostaci:

 • Ne dolazi sa pred-instaliranim Window 10 OS

 

Acer Aspire 3 A315-42-R26X

Jedno od najboljih Windows 10 cjenovno pristupačnih, prijenosnih računala: Acer Aspire 3 A315-42-R26X

Acer Aspire 3 A315-42-R26X u sebi objedinjuje sve ono što bi bilo običan i ne-zahtjevan korisnik mogao željeti: vrlo dobre i nove komponente, lijep dizajn, lijep Full HD zaslon i pred-instalirane Windowse 10. Acer Aspire 3 A315-42-R26X je po mnogočemu sličan prethodnom modelu kojeg sam opisao, uz neke malene razlike, od kojih je naravno najveća od njih pred-instaliran Windows 10 Home.

S ovim prijenosnikom moći ćete i odigrati nešto. Ryzen 3 3300U i Vega 3 osigurat će vam igranje čak i novijih naslova, no ne očekujte čuda i igranje na visokim detaljima, dok će vam Windows 10 Home omogućiti da ovaj prijenosnik pretvorite u višenamjensko računalo. Acer Aspire 3 A315-42-R26X je još jedan primjer kako se i kod nas na tržištu mogu pronaći povoljni i kvalitetni prijenosnici.

Prednosti:

 • AMD Ryzen 3 3300U i Vega 3 grafička kartica
 • Full HD zaslon
 • 8 GB radne memorije i SSD od 256 GB
 • pred-instaliran Windows 10 Home

Nedostaci:

 • Samo jedan zvučnik

 

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here