Kao i svake jeseni, na tisuće novih studenata kreće na akademsko putovanje, no danas je gotovo pa nemoguće studirati bez prijenosnog računala. Jednostavno vam treba radi dobivanja važnih informacija o kolegijima, skidanja digitalnih materijala koje profesori napokon ažuriraju i postavljaju na Internet, pisanja seminara, slanja emailova, prepiske po fakultetskim forumima i tako dalje. Mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti jeftinijim laptopima za koje smatramo da su dobri i da biste ih trebali razmotriti prilikom kupovine.

Naravno da ovi laptopi nisu dobri samo studentima nego i drugim skupinama ljudi, no ovo nisu jako moćna računala. Dovoljno su dobra za većinu uredskih potreba, no da ćete na njima igrati najnovije igre ili raditi kakve zahtjevnije stvari poput 3D crtanja i slično – teško. Za takve malo “zahtjevnije” stvari ćete trebati i bolje i jače računalo. No, ako vam se potrebe svode na Office alate, Internet, YouTube, gledanje filmova i serija, nastavite čitati. Ovo je tekst za vas!

 

Kako dobiti laptop ispod 3500-4000 kuna?

Nismo definirali granicu što znači jeftin laptop. Za nas su to laptopi do 500injak dolara, odnosno prevedeno u kune do nekih 3500 kuna. Znamo da ima laptopa i za 2000 kuna, no takve izbjegavajte u širokom luku. Najčešće su to “no-name” računala (op.a. neka čak i imaju brand) s komponentama starim nekoliko generacija. Kupnja tako nečega je čisto bacanje novaca. Radije, ako možete, izdvojite 1000-1500 kuna više i kupite si laptop koji će vam izdržati 3-4 godine bez nekih većih problema.


Danas na svu sreću ima solidnih računala u cjenovnom rangu kojeg smo spomenuli i više ne morate izdvojiti 5-6 tisuća kuna da biste normalno raditi poslove koje imate. Zašto je to tako? Zato što je došlo do masovne proizvodnje istih i agresivna strategija proizvođača laptopa se svela na drastično rezanje cijena.

Svi oni više-manje imaju slične komponente u drugačijim kućištima, tako da su i cijene približno slične. Uz to, došli su na tržište i notebook-ovi s Windowsima 10 koji su ultra portabilni (ili prijenosni, kako želite), te hibridi između laptopa i tableta.

 

Komponente i mogućnosti

Danas ćete kod kupovine ovakvog računala morati prihvatiti manje kompromisa, nego što ste to morali nekad prije. Intelovi Atom i Celeron procesori su došli do točke kada mogu podržati većinu vaših potreba (korištenje Interneta, rad u uredskim alatima …) bez da budu spori. Naravno, treba uzeti u obzir njihova ograničenja, ali realno, nisu loši procesori.

Plus, treba dodati da novi GPU koji je integriran u računala može podržati flash-bazirane igre, te neke “obične” igre ako ste voljni spustiti rezoluciju i detalje na minimum. Neki čak laptopi bez problema vrte World of Warcraft i League of Legends sa solidnim FPS-om. No, ako ste hardcore gejmer i novac nije problem – tada kupite pravi gamerski laptop. Ovo nisu laptopi za vas.

Što se tiče memorije (ili RAM-a) ona je relativno jeftina danas tako da većina ovih laptopa dolazi s 4 GB DDR3 memorije. Naš savjet je da, ako možete, dodate još jednu takvu pločicu, mada ćete moći raditi i na 4 GB. Ipak, 6 ili 8 je mnogo bolje.

Spomenimo još samo baterije – većina laptopa dolazi s baterijom koja ima 6 ili više ćelija i takvi laptopi mogu izdržati 3-4 sata. Ovisi što radite na njima.
Kada govorimo o prostoru za pohranu podataka, većina laptopa dolazi s tvrdim diskovima od 500-750 GB. Nažalost, u ovu cijenu nije moguće ugurati kvalitetan SSD od 256 GB.

Druga stvar su Chromebook-ovi koji dolaze sa 16 ili 32 GB flash memorije, ali vam zato daju hrpu prostora u cloudu. Jedini problem oko toga je što uvijek morate biti online. Nadamo se da tamo gdje boravite imate besplatni Wi-Fi.

U biti to je to. Većina laptopa dolazi sa standardnim komponentama, USB 2.0 utorima, te utorima za SD karticu. Neki modeli će možda imati USB-C utor ili USB 3.0, ali to je zapravo rijetkost. Nadamo se da nećete ni trebati USB-C utore.

 

Chromebook

 

Chromebook-ovi su samo “glorificirani” netbookovi koji na sebi imaju Googleov Chrome OS. Iako su oni web bazirani, odnosno sve se vrti oko cloud storagea, ipak imaju hrpu softvera koje možete koristiti i lokalno. Ako ipak više volite sve u cloudu, Chromebookovi će vam dati iste funkcionalnosti kao “običan” laptop, samo što će vam baterija duže trajati. Također, koštat će vas manje jer većina Chromebookova košta manje od 300 dolara.

 

Tableti i hibridi

U posljednjih par godina, tableti su “eksplodirali” u popularnosti, a i mi smo mnogo puta recenzirali dobre tablete. Od onih jeftinih pa sve do onih skupih (čitaj: iPada). Danas su ipak nešto popularniji tableti koji na sebi imaju Windows ili Android operativni sustav. Na njima je lakše raditi “kao na običnim laptopima” nego što je to na iPadu.

Ipak, ona kategorija koja je nama zanimljiva su hibridi – mješavina tableta i laptopa. Takva računala vam dozvoljavaju da koristite ekran kao tablet (zasebno bez tipkovnice) ili u kompletu s tipkovnicom pa imate laptop. Ako imate potrebu za time, preporučili bismo vam da razmislite i o ovoj soluciji.

 

Dobar balans između cijene i performansi

Ako imate ograničen budžet, nemojte se obeshrabriti. Na tržištu ima hrpa računala koji su dovoljno dobri da na njima možete svakodnevno raditi bez ikakvih problema, a da ste unutar nekog normalnog budžeta.

Mi ćemo sada, na kraju ovog teksta, još staviti linkove na 10-ak laptopa koje spadaju u ovu kategoriju i nadamo se da ćete ih naći u Hrvatskoj za kupiti. Većina ih je bila na našem tržištu i većinu još uvijek možete nabaviti.

Preporučeni laptopi

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here