Da, vratio se. Baš kada smo pomislili da je što se tiče gamerskih laptopa to- to, kada više ne može izaći na tržište ništa bolje, snažnije i/ili brže, pojavio se on- MSI GT83VR Titan SLI, prijenosnik za kojeg se s opravdanjem smatra kako se radi o ”kralju” prijenosnika.

 

Dobre strane:

 • Vrhunske performanse (i u pogledu gaminga i općenito)
 • Ekstremno brz i precizan unos zahvaljujući nanometarski preciznoj tipkovnici
 • Vrlo brz prijenos podataka sa i na laptop
 • Svjetla tipkovnice se mogu podesiti
 • Ventilator je iznenađujuće tih i osigurava konstantno nisku temperaturu laptopa zbog čega je ovaj model idealan za bilo kakvu ”heavy-duty” aktivnost

 


Loše strane:

 • Jedna jedina: cijena koja seže ”do neba”

 

Prva stvar zbog koje se ovaj laptop ističe u odnosu na svoje konkurente jest njegova tipkovnica sa Speed Silver switchevima pomoću kojih će tipkanje, bez obzira o kakvom tipkanju se radilo, biti brzo do neprepoznatljivosti. Osim toga, MSI GT83VR Titan SLI je jedan od prvih gamerskih laptopa koji u sebi imaju Intelov Kaby Lake procesor kao i Nvidia GeForce 1080 GPS sa SLI konfiguracijom.

Najkraće rečeno –  MSI GT83VR Titan SLI je spreman za bilo kakav ”heavy-duty” posao, bilo da se radi o igranju i najzahtjevnijih igara na maksimalnim detaljima ili o bilo čemu drugome što bi svaki drugi laptop stavilo na granicu izdržljivosti. Sve ovo dolazi s jednim uvjetom, koji glasi – cijena.

 

msi-gt83vr-titan-sli-2017

 

Dizajn

MSI GT83VR Titan SLI izgleda ljepše i bolje (ali i veće i teže) nego bilo koji laptop na tržištu. Težine 13.1 funti, dimenzija 16.9 x 12.4 x 1.7-2.5 inča laptop predstavlja ono kako bi svaki gamerski laptop trebao izgledati – moćno i veliko, što je pravi ogled snage i svega onoga što Titan predstavlja u svijetu gaming laptopa.

Masa je malo veća i malo je ”deblji’ od recimo  Origin Eon17-SLX 10 serije kao i od Asusovog Asus ROG G752VS OC modela. Hoće li to biti problem ili ne ovisi o igraču. Naravno, postoje igrači koji teže tome da njihov laptop bude što je tanji moguće. I to je u redu, ali ipak treba uzeti u obzir da se ovdje ipak radi o jednom od najboljh (ako ne i o najboljem) gaming laptopu.

 

MSI GT83VR Titan SLI recenzija

 

Ako vam nije problem ”glomaznost” i veća masa koju nudi  MSI GT83VR Titan SLI, onda ćete se bez ikakvog problema moći priviknuti na sve ono ostalo u pogledu dizajna, kao što je aluminijsko kućište koje je okruženo crvenim strjelicama, te ostala ukrasna osvjetljenja koja služe u svrhu naglašavanja opet snage i moći i svega onoga što ovaj laptop pruža.

 

MSI GT83VR Titan SLI utori

 

MSI GT83VR Titan SLI performanse

 

Kada govorimo o utorima koji se nalaze na MSI GT83VR Titan SLI, onda treba reći da je broj utora vrlo zadovoljavajuć, tako da će laptop sadržavati i više nego dovoljno utora za sve ono što nam bude trebalo. Na desnoj strani nalaze se dva USB 3.0 utora, dok se na lijevoj strani nalaze još tri USB 3.0 utora kao i 3-u-1 čitač kartica, Blu-ray čitač i pisač, utor za utore i mikrofon, Hi-Fi audio utor te utor za sigurnosnu bravu.

 

MSI GT83VR Titan SLI performanse test

 

Na stražnjoj strani se nalaze Thunderbolt 3 utor, mali DisplayPort, utor za HDMI 1.4 i AC utor za struju. Nije niti čudo da je Titan tako ”debeo” i što je teži od konkurencije. Ako pogledamo samo broj utora stvari će nam biti jasnije zbog čega su proizvođači trebali napraviti veći i teži laptop. Stvari će postati još bolje kada krenemo na ono što se nalazi ”ispod haube”, ali o tome nešto kasnije.

 

MSI GT83VR Titan SLI tastatura

 

Tipkovnica sa Speed Silver switchevima koji navodno jamče još bržu reakciju

Ono što je ”baš” novo kod ovog modela laptopa jest to što za razliku od drugih modela MSI GT83VR Titan SLI nema Cherry MX switcheve, nego umjesto njih ima Speed Silver prekidače zbog kojih je ovo prvi i jedini laptop koji ima ovu mogućnost. Prema testovima, Speed Silver switch ima put klika od 3.4 mm, što je malo više od onoga što su nudili lanjski Cherry MX prekidači (3.1 mm).

MSI GT83VR Titan SLI tipkovnica

 

No, nove tipke sada trebaju samo silu od 62 grama da bi mogle biti pritisnute, što je opet manje od onih od prošle godine za koje je trebalo 71 gram. Kada to stavimo u praksu vidjeti ćemo da tipke na ovom modelu djeluju puno ”pliće” i lakše.

 

MSI GT83VR Titan SLI zaslon

 

Zaslon i zvuk

Zaslon i rezolucija slike koju prikazuje Titan jest 1080p IPS prikaz na zaslonu od 18.4 inča, što je detaljno, oštro i čisto dovoljno da ćete sa zaslona laptopa vrlo lako pročitati bilo kakav detalj, čak i kada ste malo više udaljeni od njega.

Laptopi su poznati po tome što općenito nude lošiju kvalitetu zvuka od svojih stolnih ”suparnika”, no u ovome slučaju to nije baš tako. Zahvaljujući Titanovim Dynaudio zvučnicima, sve ono što korisnik radi na ovome prijenosniku, bilo da se radi o slušanju omiljenih pjesama različitih žanrova ili gledanju filmova u Full HD-u, sve to će se čuti vrlo prepoznatljivo.

Bas je dubok i ”topao”, dok su srednji i visoki zvukovi posebno prepoznatljivi, što je nešto što se ne viđa baš često kada govorimo o zvučnicima laptopa.

 

Koliko je MSI GT83VR Titan SLI dobar i adekvatan za gaming?

Možda najvažniji segment kada govorimo o nekom gaming laptopu, pogotovo kada govorimo o nekom stroju kao što je MSI-jev Titan jest to koliko je ovakav jedan laptop adekvatan za sve one gamerske zahtjeve koji bi se eventualno stavili pred njega. Odgovor je da je ovaj model i više nego spreman i to zbog više razloga.

Prvi i najočigledniji razlog i uzrok zbog kojeg je ovo jedan od broj 1 modela gamerskih laptopa na svijetu jest Nvidia-ina GeForce GTX 1080 grafička kartica, odnosno čak dvije njih, od kojih svaka ima po 8 GB VRAM u SLI formaciji. Što to znači u svijeti gaminga? Fantaziju i broj fps-a koji će daleko nadmašivati sva očekivanja.

Drugi vrlo važan čimbenik zbog kojeg je MSI GT83VR Titan SLI to što jest je njegov procesor. Napokon smo dobili prvi Kaby Lake procesor na prijenosnom računalu. MSI-jeva zvijer u sebi ima Intelov Core i7-7920 HQ čiji je osnovni radni takt od 3.1 GHz (takt je naravo moguće overclockati). 64 gigabajta radne memorije jest tu samo dodatna podrška zbog čega ovaj savršeni trio- radna memorija, grafička kartica i procesor čine savršenu kombinaciju zbog koje će MSI- jev Titan svaku igru rješavati kao od šale.

 

MSI GT83VR Titan SLI recenzija (2)

 

Sve u svemu…

Ako imate dovoljno novca i ako želite imati jedan od definitivno najsnažnijih gamerskih laptopa na tržištu u tom slučaju je MSI-jev GT83VR Titan SLI prava stvar za vas. Jedino na što trebate biti spremni jest ogromna cijena. Naime, za jedan ovakav laptop trebati ćete izdvojiti ”tričavih” 30 000 kuna (što je u svakom pogledu jako puno novca). Ipak, s obzirom da kvaliteta dolazi uz određenu cijenu, svaka lipa će s odabirom jednog ovakvog laptopa biti idealno uložena za dugi vremenski period.

 

Glavne specifikacije MSI GT83VR Titan SLI:

 • Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7920 HQ na 3.1 GHz
 • Grafička kartica: Nvidia GeForce 1080 SLI x 2
 • Radna memorija: 64 GB RAM
 • Rezolucija i zaslon: 1920 x 1080p IPS, 18.4 inča
 • Kapacitet diska: 1 TB, s brzinom zapisivanja od 7200 RPM, 2x SSD od 512 GB PCl-e u SUPER RAID 4 kombinaciji
 • Trajanje baterije (u prosjeku): oko 2 i pol sata
 • Cijena: oko 30 000 kuna

Piše: I.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here