Cijena prijenosnih računala poprilično je pala u posljednjih nekoliko godina. Nekoliko je razloga koji su doveli do toga. Sve veći i brži razvoj Googleovih Chromebookova, kao i razvoj tableta te hibridnih rješenja (uređaja koji objedinjuje svojstva prijenosnog računala i tableta) dovela su do drastičnih padova cijena klasičnih, prijenosnih računala.

Danas ćete vrlo lako i vrlo brzo pronaći prijenosno računalo koje košta 1.600 kuna. Za to ne trebate ići na neku od internetskih trgovina. Znači li da je opadanje cijene dovelo i do niže kvalitete ponuđenog? Ne nužno. Kada govorimo o ovom modelu vrijedi baš suprotno.

Koje su sve prednosti, koji su nedostaci Lenovo V-155 modela prijenosnog računala te zbog čega se isplati kupiti ovaj model pročitajte u nastavku u iscrpnoj recenziji.

Lenovo V-155

Tehničke specifikacije Lenovo V-155 računala:

 • Dimenzije računala: 363 x 254 x 22.9 mm
 • Masa računala: 2.2 kg
 • Procesor: AMD Ryzen 5 3500U
 • Grafička kartica: integrirana, AMD Vega 8 sa 2 GB memorije
 • Podržani operacijski sustav: Windows 10 Home i Professional
 • Zaslon: Full HD (1920x1080p) od 15.6 inča sa ”anti-glare” mogućnostima
 • Unutarnja memorija za pohranu: 256 GB SSD SATA
 • Sigurnosni sustav: TMP 2.0 firmware, fizičko zatvaranje kamere, Kensington brava
 • Zvuk: stereo Dolby Audio zvučnici
 • Kamera: HD (720p)
 • Spojivost: Bluetooth 4.1 i 802.11 AC 1×1
 • Utori: HDMI, čitač kartica (SD, SDHC, SDXC, MMC), utor od 3.5 mm, 2x USB 3.1, Ethernet,
 • Optički čitač diska: Da
 • Cijena: 3.450 kuna

Lenovo V-155 test

Lenovo V-155: Dizajn i izgled

Dizajn i izgled prijenosnog računala prvi je segment računala kojeg vidimo i na temelju kojeg možemo odlučiti želimo li kupiti računalo ili ne. Iako nije preporučljivo da se o eventualnoj kupnji prijenosnog računala odlučuje na temelju boje i izgleda, nekim korisnicima je i to važan faktor.

Što se tiče izgleda Lenovo V-155 laptopa tu se nema što previše toga za reći. Izvana je jasno da se radi o cjenovno pristupačnom prijenosnom računalu. To znači da kod ovog modela ne možete računati ni na kakve mogućnosti koje se mogu vidjeti kod skupljih modela (kao što su metalni dijelovi ili blješteće boje).

Lenovo V-155 izgleda jednostavno. Računalo koje sam osobno imao prilike koristiti crnosive je boje. Opet, ako vam je boja laptopa važna stavka, onda bi vas ova mogla odbiti jer djeluje obično (što meni osobno nije nikakav problem). Materijal izrade je plastika, no ne ona obična već se ovdje radi o onoj baš najobičnijoj, već ipak o malo boljoj. Iako je riječ o plastici, ona je dosta izdržljiva i takav dojam ostavlja.

Što se tiče dizajna, Lenovo V-155 ugodno je oblikovan, tako da nećete naići niti na jedan oštri rub ili bilo kakav nezgodan dio. Nadalje, laptop ćete vrlo lako moći otvoriti jednom rukom, što je pohvalno. Ono što se meni osobno nije svidjelo kod dizajna ovog prijenosnog računala je činjenica da uređaj poprilično skuplja otiske prstiju.

Nakon samo desetak minuta korištenja, kućite i predio oko tipkovnice prepoznavao je svaki moj otisak, što znači da ćete morati poprilično često brisuckati i čistiti ovaj laptop ako želite da se vaši otisci ne vide.

 

Smještaj utora

Svi utori koje Lenovo V-155 ima na sebi smješteni su na lijevoj strani uređaja. Od utora imamo Ethernet GigaBitLAN klasičan utor za žično spajanje na internet, jedan HDMI, dva USB 3.1 utora i naravno nezaobilazni utor od 3.5 milimetara za slušalice ili mikrofon.

Desna strana uređaja rezervirana je samo za Kensington bravu i optiku, odnosno optički čitač diskova. Sam broj utora je mogao biti bolji (dodatni USB utor ne bi bio višak), no imamo to što imamo.

 

Lenovo V-155: Tipkovnica i dodirnik

Tipkovnica na Lenovo V-155 modelu je vrlo dobra, pogotovo s obzirom na cijenu uređaja. U usporedbi sa jednim starijom Lenovo prijenosnikom, Lenovo IdeaPad 100, tipkovnica na ovom modelu djeluje kao da pripada nekom puno skupljem prijenosniku (no zapravo, cijene tih prijenosnika bile su podjednake, budući da je i IdeaPad 100, kada je izašao na tržište, koštao podjednako kao i V-155).

Kvaliteta tipki, njihov put i vrijeme odgovora na podražaj najviše se osjeti za vrijeme tipkanja. Tipke su na dodir malo grublje, no ne previše. Ovo dodatno doprinosi boljem ”gripu”, tako da vam se ne bi trebalo događati da vam prsti ”proklize” dok tipkate.

Put tipki nije predug, a i same su tipke vrlo responzivne, no ne previše responzivne, što je po mom mišljenju dobro, budući da će vam se puno rjeđe događati da odjednom pritisnete dvije tipke odjednom ili da pritisnete pogrešnu tipku.

Lenovo_V155

Dodirnik bih ocijenio ocjenom 3 od 5 ili nekih 7/10. Razlog zbog čega je dodirnik (ili ClickPad) dobio ovakvu polovičnu ocjenu jest njegova responzivnost. Naime, dodirnik sasvim dobro i precizno reagira kada pokušate obavljati neke od funkcija miša (kao što su listanje, lijevi klik), no kod pokušaja ”simuliranja” desnog klika miša dodirnik se ne ponaša dovoljno precizno.

Kako biste kliknuli desnim klikom trebat ćete kliknti desnim rubom dodirnika. Ovo zvuči puno jednostavnije nego što zapravo jest. Puno puta mi se znalo dogoditi da sam, umjesto da kliknem desnim klikom, povukao dodirnik ili da sam kliknuo lijevim klikom. Za pravilno korištenje i ”savladavanje” dodirnika na ovom prijenosniku trebat će vam malo vremena. No sve u svemu, dodirnik funkcionira sasvim dobro što se tiče osjetljivosti i preciznosti.

Lenovo_V155

Lenovo V-155: Zaslon – TN ploča ne odveć visoke svjetline

Zaslon Lenovo V-155 modela obuhvaća TN ploča, razine svjetlosti sa otprilike 200 cd/m2. Sama razina svjetlosti koju zaslon pruža nije baš visoka. Čak i u usporedbi sa mojim starim IdeaPad 100 prijenosnikom zaslon na Lenovo V-155 nije pokazivao nešto naročito višu razinu svjetlosti.

No ovo može imati i svojih prednosti. Budući da se PWM ne koristi kako bi se kontrolirala svjetlina, zaslon djeluje manje oštećujuće za oči (što je posebno dobro za korisnike koji provode sate ispred zaslona prijenosnog računala).

Zaslon prijenosnika je rezolucije 1920 x 1080p, odnosno Full HD. Ako tražite prijenosno računalo na kojem biste uživali u filmovima ili povremenom igranju igara, a ne želite kupovati stolno ili skuplje prijenosno računalo i više ste ”mobilan” tip korisnika, Lenovo V-155 bit će vam sasvim solidan za ovakve i ine namjene.

 

Lenovo V-155 performanse: AMD Ryzen 3500U najveći adut ovog modela

Sada polako dolazimo do najboljeg dijela ove recenzije. Lenovo V-155 nije skupo prijenosno računalo. Prema cijenama ne ulazi baš ni u razinu onih cjenovno najpristupačnijih. Mogli bismo za ovaj model reći da cjenovno pripada nižem-srednjem rangu prijenosnih računala. 3.450 kuna, iako nije puno, opet je svota novca za koju nešto morate dobiti. Nešto što nije Intelov procesor serije 7000 iz 2017. sa Intel UHD 620 integriranom, grafičkom karticom.

I dobit ćete. AMD-ova verzija mobilnog procesora za prijenosna računala srednjeg ranga, odnosno AMD Ryzen 5 3500U definitivno je najveći adut ovog modela. Stvari postaju još bolje za Lenovo V-155 kada ovaj model u procesnom smislu, usporedimo s ostalim modelima u istom cjenovnom rangu.

Lenovo_V155 proceosr

AMD-ov Ryzen 5 3500U procesor je sa četiri jezgre, od kojih svaka jezgra ima i dodatne logičke jezgre (ili threadove). Zbog ovoga će se procesor ponašati kao da ima osam jezgri (tako će ga prepoznavati i svaki program, kao i operacijski sustav kojeg budete imali na ovom prijenosniku).

Po performansama AMD Ryzen 5 3500U malo je bolji u odnosu na lanjski AMD Ryzen 5 2500U. U osnovi, radi se o procesoru osnovnog radnog takta od 2.1 GHz, koji ima mogućnost Turbo Core povećavanja radnog takta do maksimalnih 3.7 GHz. Koliko dugo će procesor moći održavati svoj maksimalni radni takt uvelike ovisi o hlađenju.

Budući da samo prijenosno računalo u sebi ima jedan omanji ventilator, ako ga budete planirali koristiti i za povremeno igranje igara (što ćete i moći, no o tome nešto kasnije), preporučuje se da si kupite neki malo bolji hladnjak.

 

AMD Vega 8 i SSD od 256 GB

Uz AMD-ov procesor za laptope iz srednje klase, imamo i integriranu AMD-ovu Vega 8 grafičku karticu sa 2 GB RAM. Budući da grafička nema svoju vlastitu radnu memoriju ona će tih 2 GB ”posuđivati” od radne memorije računala. Ne bi bilo loše da si nakon nekog vremena, ako vam to zatreba, kupite pločicu radne memorije (od barem 2 GB, pa da time ”nulificirate” ovih 2 GB koje troši grafička kartica).

Lenovo_V155 gpu

 

Na taj način ćete si uvelike pomoći, pogotovo kod aplikacija koje koriste puno RAM. Sama grafička kartica je kao takva skromna, no i dalje je bolja od onoga što nude prijenosnici sa Intelovim grafičkim karticama (prema rezultatima mjerenja premašuje čak i Nvidia GeForce MX 110). O tome kako grafička kartica i procesor surađuju u odrađivanju zadataka reći ću nešto kasnije.

Model kojeg sam koristio imao je 8 GB RAM (odnosno oko 6 GB, budući da je 2 GB ”potrošila” grafička kartica). Tih 8 (ili 6) gigabajta radne memorije je danas općenito i s obzirom na to da se radi o prijenosnom računalu OK. 10 ili 12 GB RAM bilo bi dugoročno puno bolje rješenje (pogotovo ako planirate biti umjereni gamer). Ako odaberete ovakav model i pronađete inačicu sa 12 ili više gigabajta radne memorije, svakako odaberite nju.

Što se tiče unutarnje memorije za pohranu, ovdje treba reći kako je Lenovo V-155 model dostupan isto tako u nekoliko različitih verzija. Možete pronaći i model sa terabajtnim tvrdim diskom, ali možete pronaći i modele sa SSD-ovima (najčešće su u ponudi modeli sa SSD-om od 128, 256 i 512 GB, s time da model od 512 GB dolazi bez optičkog čitača).

Moj korišteni model dolazi sa SSD-om od 256 GB. Po brzini SSD je vrlo dobar. To poboljšanje u brzini pogotovo ćete osjetiti ako prelazite sa tvrdog diska na SSD. 256 GB po količini memorije je tako-tako.

Model od 512 GB se čini prikladnijim (pogotovo zbog kapaciteta aplikacija, programa i igara koje biste eventualno skidali), no svi modeli koje sam pronašao, a da su imali SSD od 512 GB nisu imali optički čitač diskova, tako da je ovo nešto gdje ćete najviše morati biti spremni na kompromis.

Ako niste ”tvrdokorni” gamer (što ne biste s ovim prijenosnikom niti mogli biti), tih 256 GB trebalo bi vam biti sasvim dovoljno za instalaciju pokoje igre sa Steam-a, programa, internetskih preglednika i pokojeg filma u Full HD rezoluciji.

Lenovo_V155 recenzija

Korištenje multimedije i igranje igara

Lenovo V-155 nikako nije prijenosno računalo namijenjeno za igranje igara ili neke kompleksnije poslove i aktivnosti (s time da Photoshop i druge slične programe za izmjenjivanje fotografija i videozapisa sasvim solidno pokreće i ”vrti”). No bez obzira na to, laptop će bez većih problema pokrenuti čak i neke od najnovijih naslova.

To se najviše može zahvaliti baš AMD-ovom Ryzen 5 3500U procesoru, koji takve stvari uvelike olakšava i čini ih mogućima, budući da je kod većine novih igara baš procesor najvažnija komponenta. Prije nego što krenem na objašnjavanje mogućnosti u vezi multimedije i gaminga, napomenut ću važnost instaliranja Windows 10 sustava.

Ako i imate Windows 7, suzdržite se, idite na internet i kupite CD ključ za Windows 10 za nekoliko dolara. Vjerujte mi, isplatit će vam se dugoročno, a i kratkoročno, budući da će samo računalo raditi bolje sa Windowsima 10 na sebi.

Od igara sam na Lenovo V-155 pokrenuo i odigrao nekoliko njih. Najnovije igre koje sam uspio odigrati bile su eFootball Pro Evolution Soccer 2020 i Resident Evil 2 Remake. Moram priznati da su obje igre radile bolje od očekivanog (no to se može uvelike i zahvaliti činjenici da PES 2020 nije prezahtjevan, dok RE2 Remake sadrži velik broj opcija za namiještanje grafike).

PES 2020 laptop je ”vrtio” na ugodnih 40-ak sličica po sekundi na srednjim detaljima. No osobno nisam ni opazio neku veliku razliku u detaljima sve dok nisam otišao kod prijatelja koji istu igru pokreće na maksimalnim detaljima. Igra izgleda i radi fluidno, bez zaštucavanja i zaštekavanja, publika izgleda lijepo, a možete i izbrojati svaku kap znoja na licu Cristiana Ronalda u replayu, nakon što zabijete gol. Sve u svemu, eFootball PES 2020 radi dobro, čak bolje od očekivanog.

Resident Evil 2 Remake igra je koja je također izašla na tržište ove godine i to u siječnju. Prva stvar koja mi se svidjela kod same igre jest ta što ”ima razumijevanja” za tehnički slabija računala, kao što Lenovo V-155 nominalno i jest.

Mogućnosti grafičkih postavki su brojne, što mi je dopustilo ”igranje” s opcijama i što je dovelo do boljih performansi igre. Na srednjim postavkama (bez AA i zamućivanja pokreta) Resident Evil 2 Remake radio je na 35 sličica po sekundi. Ovo je sasvim u redu i sasvim dovoljno za normalno prelaženje igre, pogotovo ako ste ljubitelj igre, a ne želite izdvajati više novca za skuplji model prijenosnika.

Od starijih igara pokrenuo sam Resident Evil Revelations 2 (igru iz 2015. godine). Igra je, kao što je to bilo i očekivano, radila na maksimalnim detajima na 60 sličica po sekundi. Još jednu igru koju sam više nego uspješno pokrenuo na ovom laptopu bila je World of Tanks. Budući da i ova igra u sebi sadrži brojne mogućnosti i opcije grafike i efekata, možete si sami namjestiti ono što vam odgovara i isključiti ono za što smatrate da vam neće trebati.

Meni je WoT  radio na 50-ak sličica po sekundi, na nižim-srednjim detaljima (budući da se radi o igri koja je smještena na otvorenom svijetu i koja se odvija na internetu sa 14 drugih igrača). Želio bih napomenuti i to da je svaka od ovih igara radila na Full HD rezoluciji, sa slikom preko cijelog zaslona. Zaključna riječ u vezi multimedijskih mogućnosti Lenovo V-155 modela: filmovi, pregledavanje interneta i igranje čak i najnovijih igara nešto je što će ovaj model bez problema odrađivati.

Ipak, kod igranja igara nemojte očekivati čuda (rad na Full HD rezoluciji na maksimalnim detaljima). Ako ste povremeni gamer i ako tu i tamo volite nešto odigrati, moći ćete, pogotovo ako je to nešto igra do 2017. Novije igre također rade solidno, no tu puno toga ovisi o kakvoj se igri radi, je li igra osmišljena za mrežno igranje ili je ”single player” igra.

Dodajmo tu i činjenicu da prijenosnik na sebi ima jako dobre stereo zvučnike i cijeli gamersko-multimedijski segment dodatno će dobiti na visini ocjene. Sve u svemu iz multimedijskog segmenta jako dobra ocjena.

Lenovo_V155

Isplati li se kupiti Lenovo V-155?

Jednom riječju: da. Bez obzira na to kupujete li prijenosno računalo sebi za posao i povremenu razbibrigu, kupujete li ga sinu ili kćeri za fakultet ili srednju školu, Lenovo V-155 je jako dobar prijenosnik.

Ako uzmemo u obzir cijenu i ono što sve dobivate za nju, Lenovo V-155 bit će pun pogodak svim onima koji žele dobar ”all-around” laptop za sveopću upotrebu. Tomu doprinose AMD-ov procesor najnovije generacije, Full HD zaslon, optički čitač diskova, solidan SSD, poprilično dobra tipkovnica i vrlo pristupačna cijena.

Lenovo V155 cijena

Prednosti:

 • Pristupačna cijena,
 • AMD-ov procesor najnovije generacije,
 • Optički čitač diskova,
 • Full HD zaslon

 

Nedostaci:

 • Dodirnik je mogao biti bolji,
 • Maleni SSD (iako postoji mogućnost od 512 GB, ali bez optičkog čitača diskova),
 • Samo dva USB utora
 • Odličan sakupljač otisaka prstiju

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here