Lenovo ThinkPad X1 Extreme je ”premium” tanak i lagan 15-inčni prijenosnik, kompaktnog oblika, modernog i snažnog hardvera, sa malenim ili nikakvim kompromisima, barem na papiru.

Radi se o proizvodu iz niše koji bi trebao zadovoljiti sve one koji trebaju performanse i dobru kvalitetu u 15-inčnom prijenosniku, no u isto vrijeme radi se o dosta skupoj opciji, čak i skupljoj od varijacija iz iste klase: Dellovog XPS 15, HP-ovog EliteBooka 1050 ili Asusovog ZenBook Pro UX580.

ThinkPad X1 Extreme recenzija

ThinkPad X1 Extreme: Dizajn i prvi pogled

X1 Extreme izgleda kao i svaki drugi premium ThinkPad iz svoje generacije i u stvari dijeli jako puno obilježja u pogledu dizajna sa već postojećom linijom X1 Extreme.

Što se tiče dizajna kućište je u cijelosti crne boje sa suptilnim oznakama branda i samo nekoliko oznaka crvenoga kod logoa ThinkPad-a, dodirnika i tipki miša. Prijenosnik ima i meke, gumene rubove. Ovo dvoje zajedno dovodi do toga da se kućište dosta lako prlja i teško čisti (pogotovo ako usporedimo sa ”čistim” aluminijskim kućištima kakve imaju EliteBook i MacBook prijenosnici koji mrlje puno bolje skrivaju). Većinu mrlja ćete primijetiti na mjestima gdje stavljate dlanove i to je nešto što ćete trebati prihvatiti kod ovog prijenosnika.

lenovo-laptop-thinkpad-x1-extreme

Što se tiče materijala, veći dio vanjštine izrađen je od polikarbonata koji je pojačan karbonskim vlaknima, slično kao i kod X1 Extreme uređaja, gdje je donja strana izrađena od aluminija kako bi se problem zagrijavanja bolje riješio.

U praktičnom smislu ovo je laptop kojeg možete najnormalnije uzeti i nositi uokolo. Dosta je kompaktan i lagan, no ne tako malen kao recimo Dell XPS 15 na primjer, što se može i vidjeti po malo debljim rubovima oko ekrana. Ti rubovi ostavljaju dovoljno mjesta za kameru na vrhu, gdje bi i trebala biti.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme izgled

Ono što drži ekran je veliki pant koji omogućuje da se ekran stavi pod 180 stupnjeva. Dosta je čvrst, što znači da se okvir neće pomicati niti trzati puno dok budete kuckali po ekranu na dodir, ali s druge strane trebati će vam obje ruke kako biste podignuli ekran. Negdje dobijete, negdje izgubite.

Unutrašnjost je ugodna i odaje dojam udobnosti prilikom svakodnevne upotrebe. Kutevi i prednji dio su pomalo tupi, ali opet dovoljno oštri da vas ”ugrizu” za zapešća. No s obzirom na to da je ovo 15-inčni prijenosnik, većinu vremena moja zapešća mogu biti na mjestu za dlanove, tako da ćete ožiljke na zapešćima primijetiti samo kada budete koristili mali radni stol.

ThinkPad X1 Extreme test

Ako ga okrenemo vidjeti ćemo da X1 Extreme ima dobre gumene noge, zvučnici su dobro smješteni u za to predviđenim mjestima, kao i  velike rešetke za odvod zraka. Ne zaboravite da ovaj prijenosnik unutar sebe krije vrlo snažan hardver, stoga nije neobično da prijenosnik u svome trbuhu sadrži velike rešetke za otpuhivanje toplog zraka.

ThinkPad X1 Extreme utori

Utori su posljednje o čemu ću govoriti u ovome dijelu. X1 Extreme nudi manje-više sve ono što biste očekivali od ovakvog računala: HDMI, dva USB-A utora, kao i čitač SD kartica, dva USB-C utora sa Thunderbolt 3 podrškom i čitačem SmartCard. Oba Thunderbolt 3 utora imaju potpunu podršku za brzi prijenos podataka i brzo punjenje zahvaljujući tomu što su x4 PCle. Više o tome u dijelu o bateriji.

lenovo ThinkPad X1 Extreme povezivost

Sve u svemu, ovo je vrsta prijenosnika koji će biti vrlo dobro prihvaćen u strogo poslovnom okružju i kao takav trebao bi odgovarati svakodnevnoj upotrebi. Meni se osobno sviđa osjećaj koji daju meki dijelovi, čak i ako to znači da ću trebati imati posla sa mrljama i težim čišćenjem.

ThinkPad X1 Extreme: Tipkovnica i dodirnik

Lenovo tipkovnice su dobile elitnu reputaciju, a X1 Extreme samo nastavlja tu tradiciju. Tipke su na dodir malo ”teže” nego što je to slučaj kod njegovog ”rođaka” X1 Tableta i još uz to svaka tipka je nešto manja nego što sam očekivao. Neki prijenosnici ”stisnu” neke tipke kako bi na taj način dobili dodatno mjesto za glavne tipke, odnosno tipke slova.

Postoje dvije razine pozadinskog osvijetljenja. Dok pomalo ”tvrde” tipke nekome mogu smetati, to ne mora nužno biti slučaj jer sam se i sam navikao na njih za dan-dva. Kod nekih tipkovnica će vam prsti samo ”prokliziti” i na njima ćete nježno trebati pritiskati tipke, što nije slučaj ovdje. Sve u svemu, čini se da tipkovnica sa X1 Extremea pokušava više oponašati tipkovnice stolnih računala nego što je to slučaj kod drugih prijenosnih računala.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme recenzija

Kako što ste mogli i očekivati X1 Extreme u sebi sadrži i crveni gumb TrackPoint, kao i fizičke tipke za lijevo, desno i sredinu koje se nalaze iznad dodirnika. Sam dodirnik djeluje nekako glađe i ugodnije na dodir u usporedbi sa drugim Lenovo proizvodima koje sam imao prilike isprobati, s time da je i malo manji. Ne zaboravite na mali senzor otisaka prstiju koji se nalazi desno od dodirnika.

On vam služi kao dosta zgodan način ulogiravanja  i kompatibilan je sa Windows Hello mogućnošću. Sve ovo je dosta uobičajeno za većinu Lenovo prijenosnika. Upamtite da Lenovo svoje tipke za funkcije stavlja u krajnje lijevi kut za ruku, dok drugi ovaj dio prijenosnika obično odvoje za tipku Control. Ovo se može promijeniti i namiještati uz pomoć Vantage programa koji standardno dolazi sa laptopom.

S obzirom da se radi o prijenosniku koji je idealan za uredsko poslovanje, ThinkPad X1 Extreme je kao takav gotovo u cijelosti lišen svih bloatware aplikacija, osim onoga što je Windows stavio. Već spomenuti Lenovo Vantage program se isplati koristiti i kao program za nadogradnju pogonskih programa i firmwarea i kao program za isključivanje, odnosno uključivanje određenih mogućnosti.

ThinkPad X1 Extreme zaslon

ThinkPad X1 Extreme: Zaslon

Lenovo ThinkPad X1 Extreme dolazi sa dvije verzije svoga 15 inčnog zaslona: FHD IPS mat zaslon koji nije osjetlljiv na dodir i UHD IPS koji jest.

Mi smo za testiranje dobili UHD sa dodirnom površinom. Lenovo kaže da njegovi zasloni imaju 400 nita, HDR panel sa 100%-tnom Adobe RGB podrškom. Ovo se i pokazalo točnim.

ThinkPad X1 Extreme ekran

Zaslon daje mogućnost za aktivne digitalne olovke kao što je recimo Lenovo ThinkPad Pen Pro. Sami nismo dobili jednu na testiranje, no korištenje olovke na ovakvom računalu baš i nema smisla.

Što se tiče cijene UHD zaslonn je dosta skupa opcija, jer ovaj zaslon nudi kvalitetniji prikaz, što naravno ostavlja danak na bateriji, zbog čega i velik broj korisnika radije odabire FHD mat zaslon.

ThinkPad X1 Extreme performanse

ThinkPad X1 Extreme:  Hardver i performanse

ThinkPad X1 Extreme je na tržištu dostupan u više verzija. Naša probna verzija bila je model visokog razreda koji u sebi ima Intelov Core i7-8850H procesor, 32 GB RAM, 1 TB NvME SSD disk i Nvidia GeForce GTX 1050 Ti grafičku karticu.

Intelov i7-8850H procesor je u stvari verzija sa višim radnim taktom od standardnog šestojezgrenog i7-8750H modela sa osnovnim radnim taktom od 2.6 GHz i Turbo povećanjem do 4.3 GHz uz podršku za vPro. Prije nego što je model izbačen na tržište bila je najava o i9-8950H procesoru, ali s obzirom na to da se radi o tankom i malenom prijenosniku i da i9 daje puno bolje rezultate na drugim uređajima, dobro je što ovaj model u sebi ima i7 procesor.

Grafička kartica je Max-Q inačica GTX 1050 Ti čipa, što je slično onome što se može pronaći unutar Dellovog XPS 9570 modela, sa čak nižim radnim taktom. Grafička je sposobna održavati Turbo razine brzine u igrama i gotovo u cijelosti se podudarati sa konfiguracijama GTX 1050 Ti modela pod punim opterećenjem.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme performanse. JPG

X1 Extreme dolazi sa dva modula memorije i teoretskom podrškom za nadogradnju do maksimalnih 64GB RAM zahvaljujući dvama utorima (2x 32GB DIMM) od po 32GB, (iako ne postoje 32GB SO DIMM-ovi koji su dostupni na tržištu, neki su bili najavljivani ranije ove godine, ali još uvijek nisu dostupni na tržištu,  no to bi se moglo svakok trena promijeniti.  To znači da ćete se trebati, barem u ovom trenutku, zadovoljiti sa 32GB radne memorije.

Što se tiče memorije za pohranu, ovaj prijenosnik dolazi sa podrškom za dva PCle x3 SSD-a koji mogu biti konfigurirani u RAID 0/1. Naš model je imao u sebi brzi Samsungov PM981 SSD od 1 TB, no s obzirom na to da Lenovo sklapa svoja računala od komponenti različitih proizvođača vaš model u sebi može imati neki drugi SSD.

ThinkPad X1 Extreme HARDVER

Dobra stvar jest ta što su i memorija za pohranu i radna memorija nadogradivi. Kako biste to mogli učiniti trebat ćete maknuti stražnju stranu prijenosnika, pomoću manjeg odvijača. Nakon što maknete stražnju stranu, ondje ćete pronaći i Wi-Fi karticu, zvučnike i bateriju. Sve u svemu, ovaj model je vrlo lako nadograditi, a i lakše ili jednostavnije popraviti, (ukoliko se ukaže potreba za time), od konkurentskih uređaja.

ThinkPad X1 Extreme nadogradnja

Ovaj prijenosnik može bez ikakvih problema služiti za multitasking i obavljanje jednostavnih zadataka. Laptop to obavlja tiho i bez buke. No s obzirom na to da će potencijalni kupci, biti više zainteresirani za to kako on obavlja zahtjevne zadatke, bacimo se na taj dio.

Prije svega, trebamo pogledati na ponašanje procesora kada su sve jezgre pod opterećenjem. U stvarnom životu, to znači, kako će se procesor ponašti, kada na računalu obavljamo stvari, kao što je grafičko editiranje slika ili videa, programiranje, pokretanje programa i sl.

ThinkPad X1 Extreme benchmark

Kao što sam već spomenuo Core i7-8850H ima predefinirani radni takt od 2.6 GHz s Turbo mogućnošću do 4.3 GHz po jednoj jezgri i do 4.0 GHz kod svih jezgri zajedno. Ipak, procesori su osmišljeni na način da smanje radni takt svaki puta kada dosegnu visoke temperature, što je zahvalan vid zaštite od preopterećenja procesora. Smanjivanje radnog takta obično je ”agresivnije” kod tankih laptopa kao što je ovaj, što je logično jer je prostora za protok zraka i hlađenje puno manje.

Sve u svemu, procesor koji se nalazi unutar ThinkPad-a X1 Extreme radi dosta dobro sa manjim toplinskim ograničenjima koja se događaju prilikom opterećenja. No, ako se uzme u obzir dizajn i ograničenja, onda je jasno da tu nema puno izbora. Moguće je staviti Core i7-8750H, ali samo ako trebate vPro.

Što se tiče gaminga, Lenovo nudi samo X1 Extreme sa Max-Q verzijom GTX 1050 Ti grafikom, što je energetski učinkovitije rješenje koje je osmišljeno specifično za tanke i lagane laptope, (što onda znači i smanjen radni takt u odnosu na GTX 1050 Ti ”pune snage”).

Zbog rješenja u pogledu hlađenja i zadržavanja temperature, grafička kartica radi na Turbo brzinama na oko 1600 MHz. Većina benchmarkova pokazuje dosta dobre rezultate za većinu igara. Rezultatima se gotovo približavaju prijenosnicima pune veličine, koji na sebi imaju standardni GTX 1050 Ti čip.

ThinkPad X1 Extreme baterijaJPG

Baterija

Lenovo ThinkPad X1 Extreme dolazi sa baterijom od 80 Wh, što spada u srednju veličinu baterija, a u usporedbi sa konkurencijom baterija je nešto manjeg kapaciteta, nego kod Dellovog XPS 15 ili HP-ovog EliteBook 1050.

Ovaj model dolazi sa kompaktnim punjačem od 135Wh. Za punjenje 0-100% će mu trebati oko 2 sata. Lenovo kaže da bateriji treba 1 sat da bi se napunila do 80%, a na našim testovima smo dobili slične rezultate.

 

Lenovo ThinkPad X1 Extreme test

Završne riječi

Lenovu je trebalo duže vrijeme da uđu u štos sa 15-inčnim premium prijenosnicima, no treba se priznati da su sa prvom generacijom ThinkPad X1 Extreme napravili jako dobar posao. Ovaj prijenosnik je dobra alternativa za ostale ”high-end” prijenosnike iz iste klase.

Sve u svemu X1 Extreme je vrlo dobar prijenosnik. U sebi sadrži sve fundamente ThinkPad linije, kao što su vrhunski dizajn, čistu estetiku, brzu tipkovnicu sa mogućnostima unosa naredbi koje idu dosta brzo i glatko. Tu je i poprilično moćan hardver, vrlo dobar način hlađenja uređaja zahvaljujući kojemu će X1 biti optimalno hlađen, a samim time i dobro upogonjen, UHD zaslon visoke kvalitete koji daje dosta bogat spektar boja.

Sve u svemu, X1 Extreme je izvrsna opcija za poslovne korisnike, ljubitelje igranja i svakodnevne korisnike koji traže premium laptop. A sam naziv Xtreme nije slučajan, da ovo je doista prijenosno računalo X-treme kategorije.

Teško je pronaći neku vidljivu manu u ovome proizvodu, pogotovo ako tražite snažan prijenosnik prikladan za uredsko poslovanje, koji ima dobar vijek trajanja baterije i vrlo dobru mobilnost. Jedna od recimo mana jest njegova visoka cijena, za što se nadamo da će se korigirati s vremenom. Mogućnosti kao što su WWAN, zaslon visoke rezolucije i brži procesor će naravno doprinjeti podizanju cijene. Sve u svemu, Lenovo ThinkPad X1 Extreme je vrlo dobro, tanko i lako prijenosno računalo koje u svakome slučaju zaslužuje biti na vašem radnom stolu.

lenovo-laptop-thinkpad-x1-extreme-3

ThinkPad X1 Extreme specifikacije

 • CPU:Intel Core i7-8750H
 • GPU: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti Max-Q – 4096 MB, GDDR5 / Intel UHD Graphics 630
 • RAM: Memory32GB proširivo do 64GB
 • Zaslon: 15.6 inča 16:9, 3840 x 2160 pixel 282 PPI, IPS, HDR, glossy
 • Pohrana: 1TB SSD, Samsung PM981
 • Povezivost: 802.11 AC 2×2 + Bluetooth® 5.0
 • Portovi: 2 x USB 3.1 (Gen 1), 2 x USB-C Thunderbolt™ 3, 4-u-1 SD čitač. HDMI 2.0, Network extension connector, Combo audio / mic
 • Kamera: HD 720p with ThinkShutter privacy cover
 • Masa: 1.8 kg
 • Dimenzije: 361.8mm x 245.7mm x 18.7mm
 • OS: Windows 10 Pro
 • Cijena: od 15.000kn ovisno o modelu

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here