Cijene za prijenosnike iz Lenovo ”budget” serije IdeaPad 300 počinju već od oko 2000 kn. Za ovu cijenu kupci će dobiti solidno dizajnirano, prijenosno računalo. Mi smo recenzirali Lenovo IdeaPad 330S sa vrlo dobrim Intel Core i5-8250U Kaby Lake R procesorom, 8Gb RAM memorije, 256Gb SSD pohranom i Intelovom UHD 620 grafikom koji košta oko 5000kn. Ono što možete očekivati od ovakve konfiguracije hardvera možete pročitati u našoj recenziji.

Lenovo svojom IdeaPad 300 serijom nudi puno hardverskih mogućnosti po vrlo pristupačnoj cijeni. Cijene idu več od 1900 kn za slabije procesore pa sve do 7000 kn za najjače i7 procesore nove generacije. Dostupni procesori idu od Intel Pentiuma 4415U pa sve do moćnog Intel Core i7-8550U. Osim različitih kofiguracija radne memorije i memorije pohrane kupci isto tako mogu birati između različitih grafičkih rješenja. Uređaj kojeg smo mi recenzirali dolazi sa Intelovim Core i5-8250U procesorom, integriranom UHD 620 grafikom, 8GB RAM i 256GB SSD.

lenovo idea pad 330s recenzija

Lenovo IdeaPad 330S dizajn: Robustni prijenosnik s ispoliranim aluminijskim kućištem

Kućiše IdeaPad 330S modela je izrađeno od ispoliranog aluminija, što je i razlog zbog kojeg laptop daje premium dojam. Osim toga, vrlo je kompaktan i može ga se prenositi jednom rukom bez da stvara bilo kakve zvukove pucketanja. Gornja strana ekrana se isto tako sastoji od aluminija. Poklopac ekrana se vrlo lako savija zbog vrlo tankih rubova. No, poklopac se neće jednostavno savinuti ili izokrenuti kada ga jednostavno otvarate ili zatvarate.

Nakon što maknete sve vijke donja strana IdeaPad 330S modela se može maknuti. Nakon što se donji poklopac makne korisnici mogu očistiti unutrašnjost ili obaviti jednostavne poslove održavanja.

lenovo idea pad 330s test

Dimenzije 330S su nešto manje od uobičajenih dimenzija 15-inčnih prijenosnika. Kako bi dobio manji dizajn, Lenovo je smanjio rubove i maknuo neke utore. Ovaj laptop je vrlo prenosiv, teži manje od 2kg točnije 1.9 kg što ga čini vrlo laganim prijenosnikom, i vrlo praktičnim za prenošenje u torbi ili ruksaku.

Kada je smješten na stolu otvaranje poklopca ekrana jednom rukom nije moguće iz razloga što kućište nije dovoljno teško i ne dalje dovoljan težinski otpor za krute pantove poklopca ekrana.

 

Povezivost – IdeaPad 330S sa bežičnim AC-om

Lenovo je sa svojim IdeaPad-om 330S smanjio dostupan odabir utora i sveo ih je na osnovni minimum (USB, HDMI i utor 3.5 mm za slušalice). S obzirom na ovo, prijenosnik na sebi ima jedan USB-C utor, čitač SD kartica koji podržava formate: SD, SDHC, SDXC i MMC.

lenovo idea pad 330s priključci

S lijeve strane nalaze se utičnica za struju, jedan USB 3.0 utor, jedan USB-C utor te utor od 3.5 mm za slušalice. S desne strane nalaze se čitač SD kartica, jedan USB 3.0 utor i Kensington utor za bravu.

Korisnici IdeaPad 330S će se morati snaći bez ethernet utora za internet. No tu je vrlo brzi bežični WiFi modula za spajanje na internat. Naime Lenovov prijenosnik dolazi sa ugrađenim Wi-Fi modulom koji podržava brzo, bežično AC spajanje, i koje radi unutar spektra od 5 Herza. Idea pad 330S dolazi sa vrlo jednostavnom antenom te može dosegnuti brzine prebacivanja od 300 MB/s, što je poprilično brzo kada se govori o Wi-Fi brzinama.

 

lenovo idea pad 330s tipkovnica

IdeaPad 330S: Tipkovnica i dodirnik

Dobivate standardnu tipkovnicu tvrtke Lenovo. To je tipkovnica s 6 redova i dolazi s multimedijskim tipkama koje se mogu koristiti za reprodukciju, pauzu i manipulaciju glasnoćom na prijenosnom računalu. Također imate numeričku tipkovnicu s deset numeričkih tipki. IdeaPad 330S sadrži tipkovnicu koja ima pretežito velike tipke od kojih svaka ima točno određenu točku aktivacije. Tipkovnica je osmišljena za brzo tipkanje. Tipkanje je brzo i ugodno i neće vam stvarati probleme niti kod dužih tipkanja.

330S model koristi ClickPad kao zamjenu za miš. On je čvrsto smješten na svome mjestu i omogućuje precizno korištenje pokazivača. Vršci prstiju mogu lagano kliziti dodirnikom zbog čega pokreti povlačenja i puštanja ne iziskuju napor. ClickPad također vrlo lako prepoznaje unose unutar gornjih lijevih ili gornjih desnih kutova.

Trackpad funkcionira dobro i podržava gestikulacije s više dodirnih točaka, tako da možete upotrijebiti Windows 10 gestikulacije kako biste jednostavno radili stvari.

 

lenovo idea pad 330s zaslon

IdeaPad 330S zaslon Full HD prikazom

Kupci IdeaPad 330S modela imaju izbor između Full HD IPS zaslona rezolucije 1920×1080 i HD TNT sa rezolucijom 1366×768. Zaslon sa IPS panelom, koji smo mi imali na testiranju, znači da su boje vrlo točne i precizne i zaslon ima dobre kutove gledanja. Full HD rezolucija od 1080p, uz vrlo dobru prosječnu svjetlinu od 250 cd/m² vrijedi svoje cijene. Slika će biti dovoljno svijetla u različitim svjetlosnim okruženjima i prikaz filmova ugodno za gledanje.

lenovo idea pad 330s ekran

U svakodnevnom korištenju sadržaj na zaslonu djeluje dosta ”toplo” što se može zahvaliti niskom volumenu boja, pogotovo plavog spektra. 330S pokriva samo 38% Adobe RGB prostora boja i 58% sRGB prostora što je uobičajeno za prijenosnike u ovom cjenovnom rangu. Kutevi gledanja IPS ekrana na 330S modelu su vrlo dobri. Sadržaj ekrana se može čitati i gledati iz gotovo svakog kuta čisto i jasno i bez degradacije boja.

lenovo idea pad 330s prikaz slike

Još da napomenemo kako su vidljive refleksije na zaslonu bile minimalne, za što je zaslužan anti reflektirajući premaz, a otisci prstiju na zaslonu također minimalni, što nas je oduševilo. U svakom slučaju prikaz slike je vrlo dobar i svakako odaberite IPS  umjesto TN zaslona, zbog življih boja i mnogo boljih kuteva gledanja.

 

IdeaPad 330S performanse: Prijenosnik za ured koji može malo više

Kupci IdeaPad 330S modela će imati široki izbor što se tiče konfiguracije hardvera. Modeli koji su dostupni od jednostavnih, uredskih laptopa sa Intel Pentium 4415U procesorima pa sve do gamerskih prijenosnika koji u sebi imaju Intelov Core i7-8550U i Nvidia GeForce GTX 1050.

idea pad 330s performanse

Uređaj kojeg smo koristili i koji recenziramo ima vrlo dobrih 8GB radne memorije, odličan Intel Core i5-8250U procesor kao i vrlo dobru Intelovu UHD 620 integriranu grafičku karticu. S obzirom na ovo, prijenosnik može bez ikakvih problema ”vrtjeti” čak i one zahtjevnije uredske programe i aplikacije kao i ne previše zahtjevne igre.

Core i5-8250U koji se nalazi unutar IdeaPad-a 330S je četverojezgreni procesor sa osnovnim radnim taktom od 1.6 GHz i mogućnošću povećanja na 3.4 GHz. To je značajno brže od njegovog prethodnika Core i5-7200U. Zahvaljujući poboljšanom procesu proizvodnje Core i5-8250U je za oko 40% brži od svoga prethodnika.

lenovo idea pad 330s performanse

Performanse procesora dosta ovise o rješenjima u pogledu hlađenja. Procesor obično ima probleme u radu kada je pod opterećenjem duži vremenski period. U svakodnevnoj upotrebi IdeaPad 330S je vrlo dobar i brz na reagiranju. Prilikom korištenja nismo naišli ni na kakvo zapinjanje ili probleme pri učitavanju. Tako se npr. stvari poput dizanja sistema, pokretanja aplikacija i svakodnevnih zadataka događaju na ovom laptopu bez previše napora.

Kod IdeaPad 330S modela njegova integrirana grafička kartica Intel UHD Graphics 620 je odgovorna za renderiranje slike. S radnim taktom od 1150 MHz ova grafička kartica je prikladna za one aplikacije koje ne zahtijevaju puno snage grafičke kartice s obzirom na to da grafička kartica može odrađivati samo jednostavnije i srednje zahtjevne igre.

idea pad 330s zaslon

Ono što ovom grafičkom čipu čini veliku uslugu jest njegova dvokanalna radna memorija, a s obzirom na to da radna memorija u ovom uređaju koji mi recenziramo koristi dvokanalni način ona dobiva dodatno poboljšanje po pitanju performansi rada grafičke kartice. U 3DMark 11 testiranju ovaj Lenovo model je uspio ostvariti iznad prosječne rezultate (pogotovo kada se usporedi s rezultatima koje su ostvarili drugi prijenosnici koji na sebi imaju Intelov UHD 620 grafički procesor).

No ipak se ne može nositi s onim modelima koji na sebi imaju zasebne grafičke kartice. U svakodnevnoj upotrebi IdeaPad 330S je praktički nečujan. Jednostavni uredski programi i pregledavanje interneta za procesor ne predstavljaju velike probleme, što je  glavni razlog zbog čega je ventilator tih veliku većinu vremena. Kod zahtjevnijih aplikacija ventilator je i dalje poprilično tih i često puta ga nećete niti čuti od ostalih zvukova iz okoline.

 

lenovo idea pad 330s baterija

Vijek trajanja baterije

U našem testu koji je praktički orijentiran ka korištenju Wi-Fi-ja IdeaPad 330S je radio gotovo šest sati. Stoga, ovaj Lenovo model u pogledu vijeka trajanja baterije zadovoljit će većinu korisnika.

Prema onome što kaže Lenovo IdeaPad 330S ima podršku za brzo punjenje što znači da se dva sata vijeka trajanja baterije može dobiti za samo 15 minuta punjenja. No da bi se ova mogućnost mogla koristiti trebati ćete imati opcionalni adapter za struju od 65 watta.

Sve u svemu Lenovo IdeaPad 330S je prijenosnik koji je po pitanju energije dosta učinkovit. U svakodnevnom radu primjetili smo da ovaj prijensonik pod većim opterećenjem troši dosta manje energije u usporedbi sa konkurencijom. S obzirom na to da potrošnja struje najviše ide do 34 watta, AC adapter od 45 watta, koji standardno dolazi, bi trebao biti sasvim dobar za opskrbu ovog prijenosnog računala s dovoljnom količinom energije.

lenovo idea pad 330s cijena

Zaključak

U našoj recenziji IdeaPad 330S se pokazao kao vrlo dobro prijensono računalo, koje može vrlo dobro obavljati svakodnevne računalne zadatke. Intelov procesor daje dovoljno snage za glatke operacije Windows 10 OS-a i aplikacija sa ovog operacijskog sustava. Što se tiče igara, IdeaPad 330S ne može ”vrtjeti” zahtjevne igre, za to ipak morate potražiti prijenosnik sa zasebnom grafičkom karticom.

Testirani model IdeaPad 330S, koji dolazi po cijeni od oko 5.000kn, je laptop koji treba svakako uzeti u obzir. Uređaj koji smo recenzirali nije pokazao nikakve dizajnerske nedostatke niti nedostatke u izradi. Tijelo kučišta je napravljeno na visokoj razini, IPS zalon nudi vrlo dobar prikaz slike uz minimalno reflektiranje, tipkovnica i touchpad su vrlo dobri, sve u svemu odličan laptop za studente ili kućnu uporabu.

lenovo idea pad 330s specifikacije

Lenovo IdeaPad 330S specifikacije:

• Procesor: Intel Core i5 8250U 1.60GHz / 3.40GHz (6MB cache) Kaby Lake R
• Zaslon: 15.6 inča IPS Full HD 1920 x 1080 AntiGlare
• Grafički sustav: Intel UHD Graphics 620
• Radna memorija: 8GB DDR4 2400MHz
• Tvrdi disk: 256GB SSD M.2 * slobodan SATA konektor za dodatni disk
• Dimenzije: 358.4 x 244.1 x 19.4mm
• Masa uređaja: 1,9kg
• Jamstvo: 24 mjeseca
• Baterija: Li-Ion 3 ćelije
• Operativni sistem: Windows 10 Home
• Priključci: WiFi (802.11ac), Bluetooth  4.1, Audio, HDMI, 2x USB 3.1, 1x USB tip-C, , čitač kartica
• Cijena: Od 2000kn-7000kn, testirani model oko 5.000kn

Ustupio Lenovo Hrvatska

 

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here