Planirate ponijeti laptop na ljetovanje kako biste s plaže obavili neke privatne ili poslovne zadatke? Zanima vas kako koristiti laptop na otvorenom za vrijeme velikih vrućina i jakog sunca? Pitate se kako zaštiti prijenosno računalo na putovanjima i na koji način iskoristiti maksimalne mogućnosti laptopa ljeti?

Iako smo duboko zagazili u ljetne dane (barem kalendarski) pitanje je hoćemo li ovog ljeta zaista vidjeti more, plažu i mnogobrojne turiste. Ljetni mjeseci su tu, ali temperature uopće ne liče na ljetne dane, a ni temperatura mora nije na nekoj zavidnoj razini. Također, situacija s koronavirusom još je uvijek neizvjesna – pa je pravo pitanje hoćemo li ove godine i u kojoj mjeri putovati po Hrvatskoj, ali i u strane zemlje.

Nadamo se da ćemo na putovanja prema planovima, a jedan od detalja planiranja putovanja mnogobrojnim je ljudima pakiranje laptopa za ljetovanje. Naime, veliki broj nas teško se odvaja od svih prijenosnih računala i pametnih telefona – pa navedene uređaje mnogi obavezno nose sa sobom na putovanje. No, ljetne vrućine baš i nisu najpogodnije za “zdravlje” elektroničkih uređaja, ali ni njihovo korištenje.

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam trebali pomoći u zaštiti i korištenju prijenosnog računala u ljetnim mjesecima. Bilo da radite s plaže ili surfate internetom na zagorskim bregima – savjeti ispod pomoći će vam u korištenju laptopa na otvorenom tijekom ljeta. Evo kako mudro koristiti prijenosno računalo ljeti:

laptop na plaži

Izbjegavajte direktno sunce

U ljetnim mjesecima sunce je izrazito jako – što nam radi probleme u korištenju prijenosnih računala u dvjema segmentima. Prvo, rad na direktnom suncu izrazito grije naše računalo što usporava rad i šteti performansama računala. Drugo, izloženost direktnom suncu smeta nam za dobar pregled zaslona računala pa znatno teže vidimo što se događa na ekranu. Želite li to spriječiti, mudro je izbjegavati direktno sunce u ljetnim mjesecima.

Ako već radite na računalu s plaže, onda pokušajte pronaći neko mjesto ispod palme ili nekog drugog drva gdje imate barem kakav-takav zaklon od sunca. Također, u tome vam može pomoći suncobran ili se jednostavno možete pokriti ručnikom te na taj način spriječiti direktni prodor sunca na zaslon.

 

Windows 10 Dark mode

Isprobajte dark mode opcije

Dark mode opcije pojavile su se na mnogobrojnim online servisima i aplikacijama u posljednjih nekoliko mjeseci i godina. Danas gotovo da više ne postoji popularan alat koji ne podržava dark mode opciju. Iako je primarna opcija dark mode rada ušteda baterije i smanjenje utjecaja svjetlosti ekrana na korisnika – u ljetnim mjesecima ta vam opcija može poslužiti za kvalitetno praćenje što se događa na zaslonu.

Opcija Dark mode dostupna je i na Windows i na MacOS računalima – i svakako preporučujemo da eksperimentirate s tom opcijom. Uključenjem te opcije trebali biste dobiti bolji uvid na zaslon računala u ljetnim mjesecima jer ćete smanjiti odbljesak svjetlosti koji se inače događa pod uvjetima jakog sunca. Uz uključenje te opcije na samim operativnim sistemima, istu tu opciju možete koristiti i u raznim aplikacijama koje svakodnevno koristite, a i veliki broj online servisa omogućava vam “tamni zaslon”.

Zanimljivo, neki korisnici slažu se oko činjenice da vam prilikom rada na suncu može pomoći i nošenje sunčanih naočala. Naime, kvalitetne naočale sprječavaju prodor raznih vrsta zraka – pa bi vam mogle pomoći u preglednijem korištenju prijenosnog računala. Dakako, to ne mora nužno biti slučaj – ako vaše sunčane naočale nisu kvalitetne. Dakako, jedno od rješenja za bolji pregled zaslona su i zaštitne folije koje se mogu nabaviti u raznim online shopovima – a njihova je zadaća spriječiti odbljesak sunca koji se stvara na površini ekrana.

 

Češće radite pauze

Većina korisnika kada sjedne za prijenosno računalo, od istog se ne odvaja satima. Dakako, višesatni rad na računalu u komadu iznimno šteti našem zdravlju – u prvom planu kralježnici i očima. Pametno je raditi povremene pauze, ako ništa drugo – barem ustati od računala, kratko se rastegnuti i malo prošetati. Iako gašenja računala u normalnim radnim uvjetima nije potrebno, u ljetnim mjesecima gašenje računala je itekako poželjno.

Gašenjem računala dopuštate prijenosnom računalu da se “odmori”. Korištenje računala po velikim vrućinama ima mnoštvo negativnih utjecaja na sam rad računala. Prije svega, trajanje baterije je skraćeno, zatim je tu smanjenje funkcionalnosti zaslona zbog svjetla, a problem se može javiti i u radu određenih komponenti koje nisu toliko otporne na visoke temperature. Bilo kako bilo, u ljetnim mjesecima poželjeno je raditi nešto duže pauze između korištenja računala. Primjerice, svakih pola sata ugasite računalo na barem 15 minuta – kako biste dopustili komponentama računala da se ohlade. Samim hlađenjem komponente će vratiti svoju prirodnu funkciju, tj. trebale bi u končanici normalno raditi – kada ponovno upalite računalo. Iskoristite pauze i prošećite – jer i vaše tijelo treba odmor.

 

Windows-snipping-tool

Ugasite sve nepotrebne aplikacije i funkcije

Problem zagrijavanja računala kod nekih prijenosnika može biti itekako izražen. Primijetite li da se vaše računalo previše zagrijava i na određenim mjestima bude prevruće – na raspolaganju vam je nekoliko spasonosnih metoda. Prije svega, važno je osloboditi ventilator prijenosnog računala da može nesmetano cirkulirati zrak. Nakon toga, potrebno je pogasiti sve nepotrebne funkcije koje su eventualno pokrenute na računalu. Kada kažemo nepotrebne funkcije – prvenstveno mislimo na Bluetooth i WiFi koji mogu u velikoj mjeri utjecati na zagrijavanje računala, a ponekad nam nisu potrebni u normalno radu (posebice Bluetooth).

Kada ste pogasili sve suvišne funkcije koje vam u datom trenutku ne trebaju, možete se pozabaviti i gašenjem određenih aplikacija. Računalo u pozadini obavlja veliki broj zadatka, a zanimljivo je da veliki dio tih zadataka zapravo ni nije potreban. Postoje određene aplikacije koje možete preuzeti na svoje prijenosno računalo, a koje će vam pomoći u automatiziranom gašenju suvišnih aplikacija. Dakako, taj proces možete obaviti i samostalno – ali će vam oduzeti puno više vremena. Ono što odmah možete provjeriti jest imate li aktivne razne servise za komunikaciju i dijeljenje datoteka – koje vam trenutno ne trebaju. To je prvi korak gašenja suvišnih aplikacija. Zatim možete razmotriti i sve ostale aplikacije koje su eventualno aktivne – a ne trebaju vam. Sve što vam nije nužno u datom trenutku – pogasite.

 

Nabavite prijenosnu bateriju za laptop

Današnja prijenosna računala iznimno su malih dimenzija što predstavlja veliki problem za dizajnere koji moraju mnoštvo komponenti smjestiti na mali prostor. Prije nekoliko godina prijenosna su računala imala izmjenjive baterije koje je korisnik u svega 2-3 poteza mogao izvaditi i staviti drugu bateriju. To je omogućavalo instantno povećanje kapaciteta rada prijenosnog računala. Nažalost, danas više nemamo računala s izmjenjivim baterijama i gotovo svi prijenosnici imaju fiksne baterije koje su ugrađene ispod kućišta. Srećom, danas imamo mogućnost brzog punjenja računala koja znatno ubrzava proces punjenja, a imamo isto tako prijenosne punjače pomoću kojih možemo bilo gdje i bilo kada puniti naše prijenosne uređaje.

U ljetnim mjesecima jedan od najizloženijih dijelova računala svakako je baterija. Ta baterija kod velikih vrućina gubi svoj prirodni kapacitete i trajanje baterije je znatno kraće. Kada na to pridodamo i veću potrošnju kapaciteta zbog pojačane svjetlosti i težeg rada komponenti računala – dobivamo problem kratkog trajanja baterije prijenosnog računala. Srećom, sada postoji iznimno kvalitetno rješenje za taj problem. Na internet trgovinama mogu se pronaći prijenosni punjači (Power bank-ovi) pomoću kojih možete bilo gdje napuniti vlastito računalo. Jedan od glavnih zahtjeva jest da računalo ima USB-C priključak, a sve ostalo odradit će Power bank. Uz taj prijenosni punjač možete bezbrižno uvijek i svugdje koristiti prijenosno računalo.

 

Promišljeno odaberite zaštitnu torbu

Ideja prijenosnog računala je da ga koristite bilo gdje želite. Zahvaljujući svojoj mobilnosti prijenosno računalo postaje radna stanica u raznim uvjetima i prilikama. No, prijenosna računala uglavnom su ograničena po pitanju nekih uvjeta. Primjerice, nije pametno prijenosna računala izlagati obilnoj prašini ili vodi jer može doći do oštećenja komponenti. Ista takva oštećenja mogu se pojaviti ako računalo ostavite na direktnom suncu ili primjerice na plaži. Kako biste maksimalno zaštitili svoje računalo poželjno je nabaviti kvalitetnu prijenosnu torbu u kojoj će vaš prijenosnik biti siguran od raznih neugodnih situacija.

Kvalitetna torba za prijenosno računalo trebala bi biti otporna na udarce, prašinu i vodu. Na taj način eliminirate tri glavna problema koji se mogu pojaviti u svakodnevnim uvjetima, a posebice za vrijeme ljetovanja. Za sprječavanje oštećenja uslijed udaraca tu su posebne zaštitne stijenke kojima je opremljena torba, a za zaštitu od prašine i vode tu je posebna vrsta zaštitnog materijala od kojeg je sastavljena torba. Kada pričamo o torbama, na tržištu postoji ogroman izbor – pa možete birati od onih jednostavnih koje samo prekrivaju računalo, do “kompliciranih” i elegantnih ruksaka u kojima uz prijenosna računala možete prenositi i svašta drugo.

Za kraj ćemo samo još spomenuti jedan važan segment vezan uz prijenosna računala na putovanju – a to je zaštita od krađe (bilo računala, bilo podataka). Pripazite dobro gdje ostavljate svoje prijenosno računalo i ako je moguće nikada ga ne ostavljajte bez nadzora. Možete nabaviti određene GPS lokatore koji bi vam mogli pomoći u pronalaženju računala, ali bolja opcija je – spriječiti krađu. Uvijek na svoja računala postavljajte lozinke i dobro zaštitite svoje podatke. Što se tiče samih računala, zaključavajte ih i ostavljajte na sigurnom, a ako postoji mogućnost – osigurajte pristup otiskom prsta. Kradljivici vrebaju na sve strane – stoga budite pametni i neka vaše računalo bude sigurno.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Huawei laptopi cine se pun pogodak, omjer cijene i kvalitete vidljiv, vrlo obecavajuci i treba sto prije isprobati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here