Tražite idealan laptop za editiranje snimljenih video materijala? Zanima vas koje su performanse prijenosnog računala dovoljne za nesmetano uređivanje video materijala? Budžet vam je ograničen pa želite kupiti najbolje računalo za editiranje video materijala po pristupačnoj cijeni?

Želite li uređivati video materijale na prijenosnom računalu, puno je stvari koje trebate razmotriti prije kupovine laptopa. Naime, video editiranje je iznimno zahtjevan proces koji uvelike troši resurse prijenosnog računala – pa je pametno kupiti računalo koje ne oskudijeva spomenutim resursima. Nekoliko je važnih parametra na koje trebate obratiti pozornost: to su prije svega procesor i RAM, zatim grafička kartica, a nimalo manje bitni nisu disk za pohranu podataka i zaslon računala.

Krećete li u nabavku prijenosnog računala za editiranje video uradaka, današnji će vam članak pomoći kod odabira idealnog računala za vaše potrebe. Naime, u nastavku članka donosimo poželjene performanse prijenosnih računala koje će vam omogućiti editiranje video materijala.

Video kao medij budućnosti

Vjerojatno ne treba naglašavati kako je video sve popularniji medij u online svijetu i prognoze su kako će enormno rasti u narednim godinama. Primjera radi, korisnici na YouTube svake minute dodaju više od 300 sati video materijala, dok s druge strane korisnici na YouTube mreži dnevno pogledaju oko 5 milijardi video uradaka. Da, dobro ste pročitali – nevjerojatnih 5 milijardi video snimaka.

Valja naglasiti kako uz YouTube imamo i razne druge platforme gdje se također dodaju ogromne količine video materijala. Video je sve popularniji medij i na društvenim mrežama, a nove društvene mreže koje se razvijaju uglavnom su fokusirane na vizualni sadržaj. Kada sagledamo stvari u cjelini, lako je zaključiti kako video materijali ostavljaju duboki trag u modernoj povijesti, a sve će to još dodatno rasti u narednim mjesecima i godinama.

Svi podaci ukazuju na to kako biste trebali razmisliti o stvaranju vlastitih video uradaka, želite li steći određenu popularnost na internetu. Mnogi svjetski i domaći YouTuberi danas uživaju u svojoj slavi, a mlade generacije umjesto glumaca i pjevača – često su osupnute upravo vlogerima. Video sadržaj dobiva primat nad tekstualnim sadržajem, kao i fotografijama.

Popularnost video materijala nikako nije slučajna jer zahvaljujući laganom dodavanju video sadržaja na online servise, kao i iznimno brzom internetu – danas je takav sadržaj jednostavno širiti online sferom. Želite li unaprijediti sadržaj na društvenim mrežama ili želite steći popularnost na online sceni – video je definitivno korak u kojem biste trebali ići.

Kvalitetna oprema po pristupačnoj cijeni

Oni koji su upoznati sa snimanjem i editiranjem video materijala svakako znaju kako cijene opreme mogu biti paprene. Profesionalne kamere, objektivi i računala za editiranje mogu biti iznimno skupi. Mnogi će reći kako je za kvalitetan video uradak najvažnije imati dobru opremu, no stručnjaci se ne slažu u potpunosti s time. Naime, želite li napraviti video koji će privući pažnju online svijeta, ono što vam neophodno treba jest – dobra ideja. Na temelju dobre ideje možete napraviti sjajan scenarij – koji će itekako zainteresirati potencijalne gledatelje. Činjenica je da gledatelji ne mare striktno o samoj kvaliteti video materijala, ali im je kvaliteta videa bitna.

Kvalitetnu kameru koja će zadovoljiti neke osnovne apetite i pogurati vas u svijet stvaranja video uradaka, možete nabaviti već za nekoliko tisuća kuna. Dakako, radi se o kamerama koje nisu vrhunskih performansi, ali mogu snimiti kvalitetan 1080p video. Uz dobru kameru (3.000+ kuna) trebat će vam i dobar objektiv koji će vas također stajati nekoliko tisuća kuna. Neki jeftiniji objektivi mogu se nabaviti za 1.000+ kuna, no oni ni izbliza ne postižu performanse kao profesionalna video oprema. Ipak, krećete li tek u svijet video snimanja, ovakva oprema bit će vam sasvim dovoljna za početne korake. Nije na odmet spomenuti kako bi u ovakav inicijalni set opreme bilo dobro dodati i stabilizator, čija cijena se uglavnom kreće od 1.000 kuna na više.

Uz kameru, objektive i stabilizator – jako važnu ulogu odigrat će i računalo za editiranje video materijala. Računalo je uređaj na kojem ćete svoje suhoparne materijale snimljene kamerom pretvoriti u prava “remek dijela” koja će oduševiti vaše gledatelje. Računalo je iznimno bitan faktor i potrebno je odabrati performanse koje će vam omogućiti nesmetano editiranje snimljenih video materijala. Kada pričamo o računalu, veliki broj korisnika odlučit će se za klasično stolno računalo jer je takvo računalo lakše nabaviti s dobrim performansama. Tražite li laptop za editiranje video materijala, mogućnosti su vam znatno umanjene – no ponude ima sasvim dovoljno. Prijenosno računalo ima mnoge benefite, a najvažnije je to što ga možete prenositi kuda želite i što možete raditi na editiranju svojih materijala u bilo kojem kutku svijeta. U nastavku teksta donosimo vam popis performansi prijenosnih računala koje će vam omogućiti editiranje video materijala.

AMD Ryzen 3000 CPU

Kvalitetan procesor novih generacija

Procesor je središnji dio računala i o njegovim performansama ovisi kvaliteta rada cjelokupnog računala. Korisnici koji nisu upoznati s ponudom procesora na tržištu, uglavnom su zbunjeni kada pogledaju ponudu procesora u prijenosnim računalima. Mnogo je različitih verzija procesora, a mnogi nose slično ime – što dodatno zbunjuje. Kada pričamo o Intel procesorima, njihovi su procesori uglavnom istih naziva, a razlikuju se u generacijama. Uvijek je bolje birati noviju generaciju procesora jer stručnjaci iz godine u godinu poboljšavaju performanse istih procesora kako bi izvukli ono najbolje od svake vrste procesora. AMD procesori imaju svoju sintaksu i razumijevanje iste lako je odgonetnuti googlanjem naziva modela.

Birate li Intelov procesor svakako razmislite o verzijama Core i7 ili Core i9. Što se generacije procesora tiče, nekakav optimalan odabir bio bi procesor 8. generacije, no ako to nemate na raspolaganju možete uzeti i nešto stariji. Noviji procesori imaju bolju iskorištenost performansi te imaju razne dodatne algoritme koji poboljšavaju rad procesora, umanjujući pri tome utrošak energije. Još jedna bitna komponenta kod odabira procesora jest broj jezgri koje procesor ima. Današnji mobilni procesori uglavnom se vrte oko 4 jezgre, a dakako mogu imati i manje i više jezgri. U globalu, bolje je odabrati procesor s više jezgri jer on kvalitetnije može rasporediti zadatke koje obavljate na računalu.

Savjetujemo da prije odabira procesora za prijenosno računalo pogledate i usporedite koje performanse vam nudi određeni procesor. Puno je usporedbi dostupno online, tako da vam istraživanje neće oduzeti puno vremena.

rom i ram na mobitelu

Više radne memorije za ugodniji rad

Da bi procesor funkcionirao na svojem maksimumu, važno je da ima dovoljnu podršku radne memorije. Baš kao i kod procesora, radna se memorija s godinama razvijala pa imamo nekoliko generacija radne memorije. Danas se uglavnom koristi DDR 4 i DDR5. Dakako, DDR5 je novija verzija memorije i samim time pruža bolje performanse. No, važnije od generacije radne memorije jest svakako količina memorije koje naše računalo ima na raspolaganju.

Kod klasičnih prijenosnih računala možemo naići na 4, 6 ili 8 GB radne memorije, no planiramo li se baviti editiranjem video materijala trebat će nam više radne memorije. Eventualnih 8 GB RAM-a može biti dovoljno ako uređujemo video materijala manjih rezolucija te ako na računalu ugasimo sve ostale procese i programe. Valja naglasiti kako računalo samo za rad sustava i ostalih bazičnih programa nerijetko treba preko 3GB radne memorije. Stoga, dio memorije odmah u startu otpada na osnovni rad sustava pa vam za video editiranje preostaje tek polovica RAM-a.

Na tržištu možete pronaći prijenosna računala koja imaju više od 8 GB radne memorije. Postoje prijenosna računala s 12 GB radne memorije, no za osnovni nesmetan rad prilikom video editiranja preporučujemo vam minimalno 16GB RAM-a. Ovih 16GB radne memorije bit će dovoljno planirate li uređivati video materijale manje od 4K rezolucije, dok i se na 4K rezoluciji već mogli pojaviti određeni problemi. Dakako, idealno bi bilo kada bi vaše računalo imalo više od 16GB RAM-a (npr. 32GB), no tada trebate pripremiti i velike novčane svote za kupnju takvog računala.

Radna memorija sama po sebi nije skupa i 16GB RAM-a možete dobiti za manje od 1.000 kuna. No, prijenosna računala imaju neki svoj maksimum iskoristivosti radne memorije i za to su optimizirana. Uglavnom se kod prijenosnih računala srednjeg razreda može maksimalno dodati do 16GB RAM-a, a poprilično su rijetka računala koja omogućavaju više. Da zaključimo, više radne memorije – bolje performanse rada.

asus fx505du gaming laptop

Grafička kartica za bržu obradu

Prijenosna računala uglavnom imaju integriranu grafičku karticu na samom čipu računala jer takva kartica zauzima manje mjesta i može trošiti postojeće resurse računala. Nažalost, takva integrirana grafička kartica ima nekoliko nedostataka, a glavni među njima svakako je sporiji i manje kvalitetan rad. Želite li postići maksimalne grafičke performanse, uvijek je pametno uzeti zasebnu grafičku karticu koju po potrebi možete i mijenjati.

Zasebna (odvojena) grafička kartica cjelina je za sebe unutar prijenosnog računala te tako može postizati bolje performanse u odnosu na integriranu grafičku karticu. Takva grafička kartica ima svoju vlastitu memoriju unutar koje vrši obradu podataka te je njezin rad brži i efikasniji. Dakako, algoritmi koji upravljaju takvom grafičkom karticom optimizirani su i pružaju maksimalne performanse. S godinama su se grafička kartice razvijale i uvijek je pametno odabrati grafičku karticu novije generacije.

Teško je preporučiti koju grafičku karticu je najbolje uzeti za svoje prijenosno računalo jer to uvelike ovisi o vašem budžetu. Za razliku od radne memorije, cijene grafičkih kartica su nešto veće i neka ulazna cijena kreće se od 1500 kuna na više. Za manje zahtjevne zadatke video obrade mogu poslužiti grafičke kartice Nvidia GeForce MX130 ili MX150, dok za neki ozbiljniji rad trebate minimum GeForce GTX 1050 ili nešto kvalitetnije. Grafička kartica ima i svoju zasebnu memoriju pa prilikom odabira kartice obratite pozornost da ta memorija bude što veća – kako bi kartica mogla obrađivati veće količine podataka.

Preporuka, tražite li prijenosno računalo za video editiranje preporuka je ne uzimati računalo s integriranom grafikom. Radije se odlučite za zasebnu grafičku karticu jer će vam ona pružiti bolje performanse i omogućiti vam lagodan i nesmetan rad.

najbolji laptop 2019

Veći zaslon računala donosi bolji pregled, ali manju mobilnost

Prijenosna računala sjajna su zbog toga što ih uvijek možete nositi sa sobom i raditi na njima kada god vam to treba. Priču o zaslonu računala može sagledati iz dvije različite perspektive. Prva, prijenosno računalo s manjim zaslonom lakše je za prenošenje, ne zauzima puno mjesta i općenito vam povećava mobilnost. Druga, prijenosno računalo s većim zaslonom nudi vam bolji pregled materijala kada vršite video editiranje, što može biti itekako važno ako pažnju pridodajete detaljima. E sad, pitanje je kako pronaći idealnu kombinaciju koja će odgovarati vašim potrebama.

Veličine zaslon prijenosnih računala uglavnom se kreću od 12 do 17.3 inča. Prijenosno računala zaslona 17.3 inča dobro je ako želite uređivati detalje, ali vam umanjuje mobilnost. Stoga, možda nije najpametniji odabir kada kupujete računalo. S druge strane, sve ispod 13 inča je suviše malo da bi se na tome mogla vršiti kvalitetna obrada video materijala. Stoga, preporuka je odabrati prijenosno računalo zaslon od 13 do 15.6 inča.

Uz same dimenzije zaslona, važnu ulogu igra i rezolucija zaslona. Nekakvo osnovno pravilo je da rezolucija bude jednaka ili veća planiranoj rezoluciji video materijala. Konkretno, planirate li uređivati 1080p video materijale, rezolucija zaslona trebala bi biti minimalno full HD (1920×1080), a nije na odmet da bude i veća. Želite li stvarati 4K video uratke, onda rezolucija zaslona također mora biti 4K ili ako je to moguće 8K. Ipak, teško ćete naći prijenosno računala od 8K, tako da će 4K uglavnom zadovoljiti sve vaše potrebe. Ako vam cjenovno ne odgovara zaslon u 4K, onda svakako odaberite 1080p rezoluciju zaslona – jer to je nekakav minimum u današnjem video svijetu.

Planirate li raditi na otvorenom, svakako provjerite da vaš budući zaslon ima zaštitu od sunca, odnosno da ima potrebne zaštite kako biste mogli nesmetano raditi.

m.2 ssd disk

Brža i veća memorija za pohranu podataka

Memoriju prijenosnih računala možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: SSD i tvrdi disk. SSD je modernija memorija kod koje nema pomičnih dijelova pa je samim time takva memorija brža i pogodnija za rad. S druge strane, tvrdi disk je pomalo zastarjela memorija kod koje ima rotirajućih dijelova pa je i upis podataka dugotrajniji. Također, tvrdi disk ima manju otpornost na oštećenja pa se danas sve rjeđe koristi. Ipak, tvrdi disk je znatno jeftinija memorija od SSD-a pa se na tržištu još uvijek lako pronalaze računala koja imaju 1TB tvrde diskove.

Iako memorija za pohranu podataka možda nije toliko važna kod editiranja video materijala, brža memorija može značiti i ugodniji rad. Težite li ka tome, onda svakako razmatrajte opciju nabavke prijenosnog računala sa SSD memorijom. Postoje i računala u kojima se kombinira SSD i standardni tvrdi disk i možda je to i najbolje rješenje. Naime, dobivate SSD memoriju koja je brza i može brzo spremati podatke, dok s druge strane imate tvrdi disk koji ima velik kapacitet i omogućuje vam pohranu velikog broja video zapisa.

Video materijali uglavnom troše puno memorije, posebice ako su snimljeni u 4K rezoluciji. Stoga, potrebe za memorijom rastu i morate se pobrinuti da ćete na raspolaganju imati dovoljno prostora kako biste mogli editirati svoje video materijale. Dakako, uvijek postoji opcija kupnje vanjskih diskova, kao i brisanja suvišnih video materijala koji vam više neće trebati.

laptop baterija

Baterija, priključci i kućište

Planirate li puno raditi na terenu i izvan svojeg ureda, onda svakako potražite računalo koje ima dobru bateriju. Današnja prijenosna računala postižu sjajne performanse na području baterija pa tako neka računala mogu raditi gotovo čitav dan bez punjenja. Ipak, kada obrađujete video materijale računalo radi na gotovo 100 posto svojih mogućnosti što znatno opterećuje i bateriju. Računajte na to da će prilikom editiranja video materijala prognozirane performanse baterija biti nešto manje. Baterija većeg kapaciteta uvijek je bolji odabir jer vam omogućuje veću mobilnost.

Materijali snimljeni putem kamere uglavnom se spremaju na karticu unutar kamere pa je neophodno da vaše prijenosno računalo ima priključak za SD karticu. Takve priključke danas uglavnom imaju sva računala pa s time ne biste trebali imati problema. No, kamere i pametni telefoni koje ćete možda koristiti za vrijeme snimanja video materijala na računalo se mogu spojiti i na neke druge načine. Svakako prije kupnje računala provjerite da navedeno ima odgovarajuće priključke jer danas mnogi proizvođači na uštrb lijepog dizajna minimiziraju priključke na prijenosnim računalima.

Još jedna važna stvar kod nabavke prijenosnog računala za video editiranje svakako je dizajn kućišta. Dizajn mora biti čvrst i lagan, a za video editiranje važno je da bude “prozračan”. S obzirom na to da će računalo biti gotovo maksimalno opterećeno, važno je da ventilacija radi sjajan posao kako se računalo ne bi pretjerano grijalo. Iako na ovo teško možete utjecati, neki proizvođači računala naglašavaju kako imaju ugrađene dodatne mehanizme koji sprječavaju zagrijavanje prijenosnih računala.

 

Zaključak

Video kao medij budućnosti svakako zaslužuje vašu pažnju. Želite li uspjeti na online sceni, važno je da prigrlite trend video materijala i da se s njime uhvatite u koštac. Dakle, osvijestite potrebu za izradom video materijala i naučite sve potrebno kako biste mogli konkurirati na tržištu.

Uz kvalitetnu kameru, objektiv i stabilizator – trebat će vam i kvalitetno računalo za video editiranje. U tekstu iznad naveli smo optimalne performanse prijenosnog računala koje bi vam trebalo omogućiti nesmetan rad prilikom uređivanja video materijala. Sve započinje pravilnim odabirom procesora, zatim ja važno odabrati dovoljnu količinu radne memorije, zasebnu grafičku karticu, kvalitetan zaslon te dovoljno memorije za pohranu video materijala.

Krećete li u nabavku prijenosnog računala za uređivanje video materijala, svakako pročitajte članak iznad. Nadamo se da smo vam pomogli i olakšali odluku o nabavci novog prijenosnog računala.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here