Navodno se radi na iPhoneu koji će moći pokretati MacOS preko vanjskog monitora. Appleovi mobilni i stolni uređaji su već godinama odvojeni i zasebni svjetovi. U posljednje vrijeme tvrtka radi na spajanju ta dva svijeta, poput pokretanja iOS aplikacija na MacBooku preko Catalysta. Ispada da je Appleov novootkriveni procesor na bazi ARM-a možda spojio ta dva svijeta na više načina nego samo na jedan. Nove vijesti ukazuju na gotovo sanjivu mogućnost iPhonea koji radi na Apple MacOS-u, vjerojatno kada je spojen na vanjski monitor, tipkovnicu i miš.

Ako vam ovaj aranžman ne zvuči suludo, možda ste obraćali pažnju na napore Samsunga, Microsofta, pa čak i Canonicala kako bi pametne telefone pretvorili u radne površine. Microsoftov Continuum je trebao pretvoriti mobilni Windows 10 u radnu površinu koji se priključi na periferne uređaje, dok je Samsung DeX učinio isto za Android. Do sada su gotovo sve te ideje i implementacije skupljale prašinu.

iPhone desktop

Novo curenje vijesti zvuči gotovo identično, osim što, prema MauriQHD, navedeni iPhone neće pokretati iOS na radnoj površini ili čak iPadOS. Umjesto toga, pametni telefon koji radi na ovo nadolazećem Apple čipu za Macove će pokretati MacOS. MacOS će se ionako pokretati na Appleovom nadolazećem ARM Macu.

MauriQHD prototipove uspoređuje s Razerovim projektom Linda iz 2018. godine. Projekt je uključivao umetanje Razer telefona u prijenosno računalo, ne samo da koristite pametni telefon kao touchpad i drugi zaslon nego i za „laptop-like“ iskustvo. Slučajno ili ne, Apple je podnio patent koji opisuje upravo to još 2016. godine.

Naravno, Apple radi na brojnim eksperimentalnim projektima od kojih većina nikada ne ugleda svjetlost dana, ali zanimljivo je da je ovoliko razmišljanja i rada pokrenuto na nečemu što bi vjerojatno moglo biti kontroverzno i za korisnike iOS-a i Mac-a. Da i ne spominjemo kako su se prošle implementacije pokazale manje uspješnima kao stvarni proizvodi u odnosu na njihove ideje. Ipak, ako Apple uspije uspješno riješiti problem, možete se kladiti da će se pojaviti više „smartphone desktops“ nego ikad prije.

 

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here