Uz pametne telefone koji su postali naša svakodnevica, jedan od uređaja koje većina nas koristi svakodnevno jest i laptop (prijenosno računalo). Ovaj je uređaj gotovo u potpunosti eliminirao potrebu za standardnim desktop računalima, a odabir idealnog laptop računala može biti iznimno težak zadatak.

Jako puno vremena na laptopu provede i studenti, bez obzira u kojem području studiraju. Ako tražite novi laptop za studente, današnji članak je idealan za vas. Naime, u nastavku članka ćemo objasniti koji su to kriteriji prema kojima biste trebali odabrati prijenosno računalo za studenta, odnosno koje karakteristike mora imati takvo računalo.

Želje i potrebe studenata se razlikuju pa prilikom kupnje morate voditi brigu i o tome. Ipak, neki savjeti vrijede generalno i upravo ćemo se njih danas dotaknuti. Ako tražite novi laptop za studenta nastavite s čitanjem jer slijedi top 7 savjeta za odabir idealnog prijenosnog računala:

 

Istražite potrebe studiranja

Laptop za studenta mora u potpunosti odgovarati potrebama studiranja, tj. pojednostavljivanju studiranja na nekom fakultetu. Prvi i osnovni korak kod odabira idealnog laptopa trebao bi biti pronalazak stvarnih potreba i zadataka koji će se obavljati na prijenosnom računalu.

Dio fakulteta ‘zahtjeva’ od studenata da se služe Windows sistemom kako bi mogli instalirati sve potrebne aplikacije koje se koriste na fakultetu. Na taj način eliminiraju se potencijalni problemi koji bi mogli nastati zbog nepodržavanja nekih aplikacija ili problema u radu softvera. Velika većina fakulteta ne mari o tome koji će sustav i konfiguraciju računala imati njihov student pa tako ‘dopuštaju’ da student koristi Windows, MacOS ili neku od Linux edicija.

Imajte na umu da dio fakulteta i škola nudi određene popuste na kupnju uređaja, ali i softverskih paketa. Primjerice, dio fakulteta nudi vam besplatno preuzimanje i korištenje nekih osnovnih alata za rad (pisanje, programiranje, crtanje) što može znatno obogatiti mogućnosti vašeg laptopa. Informacije o svemu tome nerijetko se nalaze na web stranicama fakulteta, a možete ih saznati i putem osoba zaduženih za takve stvari na fakultetu.

 

budućnost procesora

Odaberite kvalitetan procesor

Tržite prijenosnih računala iznimno je bogato ponudom i može se pronaći nešto za svačiju potrebu. Prilikom odabira idealnog laptopa za studenta potrebno je imati na pameti što će sve student raditi s tim laptopom – odnosno koje su njegove potrebe. Ako radi o studentu koji studira nešto iz područja informatike i multimedije sasvim je jasno da mu treba jače računalo, a ako se radi o nekom tko studira književnost njemu i ne treba laptop strašnih mogućnosti (jer će uglavnom koristiti alate za pisanje ili primjerice pretraživanje interneta).

Prilikom odabira uvijek je bolje uzeti uređaj boljih performansi, a sve ovisi o tome koji budžet imate na raspolaganju. Procesori nove generacije (npr. Intel 7 i 8 generacija) rade brže i kvalitetnije te manje troše bateriju pa se svakako fokusirajte na to da procesor unutar računala ne bude star. Ako će student većinu vremena provesti istražujući podatke na internetu ne bi bilo na odmet razmisliti o kupnji Chromebook računala. Ta je vrsta računala iznimno popularna među školarcima i studentima u SAD-u jer je optimizirana upravo za istraživanje interneta – pružajući istovremeno dugi vijek baterije. Ako se odlučite za Windows ili MacOS računalo svakako kupite laptop koji unutar sebe ima minimalno Intel Core i5 ili Core i7 procesore. Što se tiče oznaka uz procesore, oni koji imaju “H” ili “HQ” oznaku uglavnom su vrhunske kvalitete, dok oni s oznakom “U” uglavnom ciljaju na efikasnost i usklađenost procesa.

 

Uzmite dobru grafičku karticu

Jaka grafička kartica uvijek je pametan odabir, bez obzira kako ćete koristiti računalo .Top kartice uglavnom su rezervirane za gejmere koji traže vrhunske performanse grafike prilikom igranja. S druge strane, takve će jake grafičke kartice dobro doći onima koji studiraju u području uređivanje grafike, video materijala, stvaranju igara, itd. Naime, u tim su područjima zahtjevi za kvalitetom grafike iznimno veliki, kao i potreba za obradom podataka – što nas u konačnici dovodi do toga da je pametno odabrati jaču grafičku karticu.

Među grafičkim karticama dominiraju dva proizvođača Nvidia i AMD, a među popularnijim modelima su njihove kartice Nvidia GeForce GTX i AMD Radeon GPU. Uglavnom kvalitetne grafičke kartice imaju prijenosna računala koja se etiketiraju kao ‘gejming računala’. Njihova cijena kreće se već od 4.000 kuna na više, a što je cijena veća i sama kvaliteta uređaja trebala bi biti bolja. Generalno, nabavka laptopa s kvalitetnom grafičkom karticom ne može biti promašaj jer grafička kartica pomaže u kvalitetnoj i bržoj obradi podataka, odnosno grafičkih elemenata – pa je i sam rad na računalo bolji.

 

izbor laptopa u 2016

Manja težina = lakša prenosivost

Studenti su stalno u pokretnu i moraju nositi svoje dokumente i podatke stalno sa sobom. Stoga, nameće se ideja da je studentima iznimno važno da imaju prijenosna računala koja se jednostavno mogu prenositi s jedne lokacije na drugu. Da biste zadovoljili taj kriterij prilikom kupnje laptopa za studente – važno je paziti na dimenzije i težinu računala. Što je računalo manjih dimenzija i lakše, to će studentu biti jednostavnije prenositi računalo po raznim mjestima gdje mu treba.

Na tržištu se uglavnom nude prijenosna računala veličine zaslona od 11 do 20 inča, a nekih 13-14 inča većini korisnika sasvim je dovoljno za svakodnevnu upotrebu. Ako smatrate da je pametno nabaviti zaslon većih dimenzija kako bi se svi podaci mogli jasno vidjeti i kako bi rezolucija zaslona bila veća, onda birajte prijenosna računala veličine zaslona od 15-17 inča. U protivnom, odlučite se za laptop koji ima zaslon između 13-14 inča i to će biti sasvim dovoljno za obavljanje svakodnevnih stvari. Manja prijenosna računala osim što su pogodna za prenošenje s jednog mjesta na drugo, manje su težine i manje koštaju. Težina je također bitan faktor za kvalitetniju mobilnost i lakše prenošenje pa uzmite onaj laptop koji je lakši.

 

Mjesto za pohranu nije presudan faktor

Sve više nas koristi se raznim cloud rješenjima na koja pospremamo svoje podatke kako bi im mogli pristupiti u bilo koje vrijeme s bilo kojeg uređaja i mjesta. Prije nekoliko godina lokalno mjesto za pohranu podataka bilo je iznimno važno, na nakon što se pojavio brzi internet i usluge pohrane podataka u oblak – memorija više ne igra presudnu ulogu. Dakako, ovdje pričamo o memoriji za pohranu, dok je RAM još uvijek itekako bitan i potrebno je uzeti računalo sa što više RAM-a (nikako manje od 4GB).

Generalno gledajući, za nesmetan rad prosječnog studenta potrebno je manje od 100GB memorije. Skripte, knjige, prezentacije, tablice, uputstva i ostale popratne stvari koje trebaju studentu u digitalnom formatu uglavnom veličine broje o megabajtima. Puno memorije trebat će studentu koji će raditi neke aplikacije, uređivati video materijale, raditi istraživanja na velikim količinama podataka – ali takvi studenti su rijetkost. U svakom slučaju, što više memorije za pohranu podataka uzmete to će rad na računalu biti bezbrižniji. Svakako preporučujemo da uzmete računalo koje koristi SSD disk jer je takav disk znatno brži od HDD rješenja. Disk od 256GB trebao bi biti sasvim dovoljan za nesmetan rad, a student uvijek na raspolaganju ima i vanjske diskove i USB ključiće koji danas imaju ogromne kapacitet, a relativno nisku cijenu. Dakle, memorija za pohranu više nije ključan kriterij za odabir računala, ali svakako vrijedi pravilo ‘više je bolje’.

 

Obratite pažnju na trajanje baterije

Vjerujem da bi svatko od nas bio presretan kada bi baterija bilo na računalu bilo na pametnom telefonu trajala barem duplo duže. Koliko god smo napredovali u tehnološkom smislu, baterija je i dalje element uređaja koji nije znatno unaprijeđen i poboljšan. Što se tiče prijenosnih računala, trajanje baterije nakon jednog punjenja uglavnom se kreće od 2 sata pa sve do preko 10 sati. Ipak, tek su rijetki uređaji koji imaju iznimno dugotrajan život baterije, ali su svakako iznimno cijenjeni. Laptop za studenta trebao bi imati što duži vijek trajanja baterije nakon jednog punjenja jer će student laptop koristiti u knjižnici, na faksu, u kafiću, na predavanjima, itd.

Imali smo prilike isprobati uređaje čije je trajanje baterije blizu 10 sati i nevjerojatno je kako je to dabar osjećaj. Znate da možete bezbrižno raditi i završiti posao, bez da stalno navlačite kablove i tražite najbližu utičnicu. U ovom segmentu ponovno sjajan zadatak obavljaju Chromebook računala gdje se zbog male potrošnje energije procesora, trajanje baterije često produžava na više od 5 sati. Uglavnom, pametno je odabrati laptop čija baterija traje što duže, a imajte na umu da je trajanje od 2 sata minimum ispod kojeg ni jedan proizvođač ne ide. Važno je spomenuti da se proizvođači uglavnom služe ‘trikom’ u kojem spominju da će baterija trajati ‘do X sati’. Taj X sati uglavnom je maksimum maksimuma i baterija gotovo nikad ne traje toliko dugo jer računalo opterećujemo na razne načine. S vremenom kako baterija stari kapacitet će padati pa tako očekujte da će za 2-3 godine kapacitet biti drastično manji nego kada ste kupili laptop.

 

Odabir vrste računala i sistema

Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta sistema i tipova prijenosnih računala. Najpopularniji operativni sistem svakako je Windows koji već godinama drži vodeću poziciju i gotovo uvijek je pametan odabir – zbog toga što za taj sistem postoji mnoštvo aplikacija i softverskih rješenja. Nadalje, dio tržišta ima i MacOS koji je proizvod poznatog IT diva Applea. Ovaj sistem je učahuren i ne dopušta instalaciju svega i svačega, zbog čega se podiže sigurnost, ali narušava obilatost mogućnosti korisnika.

Treći sistem koji je popularan (uglavnom među IT stručnjacima) je Linux koji je sustav otvorenog koda, što znači da svatko taj sistem može prilagoditi svojim željama, a isto tako može napraviti bilo kakvu aplikaciju za taj sustav. Četvrti kandidat među operativnim sustavima svakako je Chromebook koji se na tržištu želi pozicionirati kao brend računala za studente i školarce, a veliki broj privrženika ubire zbog niske cijene i jednostavnosti korištenja. Ipak, Chromebook je u mnogim segmentima ograničen i ne dozvoljava instalaciju standardnih aplikacija – već je fokusiran na korisnike interneta (gotovo sve se radi i web browseru).

Što se tiče tipova računala, na raspolaganju imate klasična prijenosna računala ili hibridna računala (raznih vrsta). Posljednjih je godina sve zamjetniji trend kupnje hibridnih računala koja se lako mogu transformirati u razne oblike. Primjerice, takvo računalo možete koristiti kao standardni prijenosnik (s tipkovnicom) ili kao tablet. Na vama je da odaberete što vam odgovara, a osnovna prednost hibrida je što se može koristiti kao laptop i što ima ekran osjetljiv na dodir, dok je nedostatak manja veličina zaslona (samo do 12 inča).

 

 

Zaključak

Gore navedeni savjeti za kupnju trebali bi vam osigurati da nabavite super laptop koji će biti pogodan za studenta, a ovisno o njegovim potrebama i zahtjevima. Vjerujemo kako je vaša kupnja uvelike ograničena određenim budžetom koji želite potrošiti na kupnju laptopa pa morate djelovati u skladu s time. Srećom, danas za relativno mali iznos možete kupiti kvalitetno računalo na kojem ćete moći obaviti gotovo sve zadatke koji su stavljeni pred vas.

Laptop za studenta mora biti lako prenosiv, dovoljno kvalitetan da se mogu obaviti svi traženi zadaci, ali i dovoljno izdržljiv (mislimo na bateriju) da student može bezbrižno raditi na njemu. Prilikom kupnje vodite se prije navedenim savjetima i ne zaboravite da i garancija igra važnu ulogu u procesu nabavke računala. U svakom slučaju, odaberite ono što odgovara vašem budžetu i namjeni korištenja.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here