Dizajnerski osvježeni ProBook temeljen na AMD-ovoj mobilnoj platformi ističe se poslovično vrlo dobrim omjerom cijene i mogućnosti

ProBook serija HP-ovih prijenosnika oduvijek je zauzimala posebno mjesto u ponudi ovog proizvođača na domaćem tržištu. Posebno su modeli oznake s iz serije Probook bili iznimno popularni, pa su 15-inčne i 17-inče varijante ProBooka s dugi niz godina predstavljale najprodavanije HP-ove prijenosnike na domaćem tržištu. Ključna prednost ProBooka je svakako odličan omjer cijene i mogućnosti, uz standardno vrlo dobru opremljenost.

Piše: Slaven Pintarić

Za posao i multimediju

Iako su inicijalno prijenosnici serije ProBook bili namijenjeni poslovnim korisnicima, HP ih je tijekom vremena opremio poprilično sposobnim grafičkim karticama, čime su postali pogodni za multimedijalnu primjenu i posebno zanimljivi širem krugu korisnika.

Kako je nedavno HP kompletno obnovio svoju ponudu prijenosnika nismo morali dugo čekati na osvježene primjerke ProBooka. Pritom je, kao i uostalom i kod drugih modela, izmijenjen način označavanja pa sad novi ProBook nema više oznaku s već pojedine modele razlikujemo prema tri broja u nazivu. ProBook oznake 450 i 470 skriva prijenosnika temeljene na Intelovim procesorima, dok je 455 oznaka modela temeljenog na AMD-ovoj mobilnoj platformi. Upravo smo model oznake 455 mi imali priliku ovoga puta isprobati.

Riječ je o prvom ProBooku osvježenog dizajna koji se pojavio u našem Ispitnom centru. Već na prvi pogled uočili smo dosta sličnosti sa novom serijom HP-ovih EliteBooka. Novi ProBook slijedi vrlo slične smjernice po pitanju dizajna i jasno osjetno je tanji i lakši od svojih prethodnika. Nekome će se možda razlika od 100 grama u težini između starijeg i novijeg modela činiti manje značajnom. No vjerujte nam na riječ razlika se itekako osjeti, te se novi ProBook može pohvaliti poboljšanom prenosivošću. U svakom slučaju dizajn je dovoljno moderan, a opet nenametljiv, pa će se dopasti većini potencijalnih kupaca.

Grafička moć

Kvaliteta izrade je vrlo solidna. Računalo je dovoljno robusno i čvrsto tako da bez problema može izdržati intenzivno svakodnevno korištenje. Korišteni materijali svu vrlo ugodni na dodir, a ProBook ni ne pokušava sakriti svoje poslovne korijene. Tako vam je primjerice na raspolaganju čitač otiska prsta, touhcpad sa dvije dodatne tipke, kao i tipkovnica otporna na prolijevanje tekućine.

Ukupno gledano opremljenost testiranog ProBooka je vrlo dobra. HP se odlučio zadržati optički uređaj što je na neki način logično obzirom na namjenu ovog prijenosnika. Na ugrađeni klasičan HDTN ekran nećemo trošiti previše riječi. Hardverski temelj ProBooka 455 je AMD-ova platforma, preciznije APU A6-5350M. Ovaj se APU sastoji od glavnog procesora sa dvije jezgre, integriranog DX11 grafičkog čipa sa 192 shaderska procesora, memorijskog kontrolera i chipseta. Uz integrirani grafički čip HP je ovaj prijenosnik opremio sa zasebnom grafičkom karticom u obliku Radeona HD 8750M. Podržana je i CrossFire konfiguracija kako bi se dodatno poboljšale performanse.

Ostatak hardverske konfiguracije je manje-više uobičajen, a sastoji se od 4 GB radne memorije i 500 GB tvrdog diska. Naš zaključak po pitanju performansi je uvijek isti kada govorimo o AMD-ovoj mobilnoj platformi. Performanse grafičkog sustava su odlične, posebno obzirom na ukupnu cijenu prijenosnika. No glavni procesor je za današnje pojmove relativno spor i u rangu je Intelovih Pentiuma. Drugim riječima dovoljno je brz za svakodnevne zadaće, no u zahtjevnijim aplikacijama ne može se pohvaliti osobitim performansama.

Pristupačna kvaliteta i pouzdanost

Malo nas je moramo priznati razočaralo trajanje baterije kod testiranog ProBooka. Naime ovaj se prijenosnik ne može pohvaliti osobito impresivnim rezultatom po pitanju vremena autonomije, pa će rijetko izdržati više od tri sata prilikom korištenja baterije, čak i uz agresivne postavke štednje energije. Međutim končan je dojam kako, čak i uz neke navedene nedostatke, HP-ov ProBook predstavlja vrlo primamljiv prijenosnik odličnog omjera cijene i mogućnosti. Ističe se vrlo dobrom opremljenošću, kvalitetno izvedenim touchpadom i vrlo dobrom tipkovnicom, te zadovoljavajućim performansama.

Ukoliko svemu dodamo kako ovaj model dolazi i sa Windowsom 8 onda je jasno kako spada među isplativije prijenosnike na domaćem tržištu. Ukoliko pak želite nešto bolje performanse procesora preporučamo vam da pogledate nešto skuplje modele oznaka 450 i 470 temeljene na Intelovoj platformi. No za većinu potencijalnih korisnika ProBook 455 u današnje vrijeme predstavlja vrlo dobar odabir.

SPECIFIKACIJE

AMD APU A6-5350M, AMD-ov chipset A76M, dual core procesor radnog takta 2,9/ 3,5 GHz Turbo, 15,6 inčni HD LED ekran rezolucije 1366×768 piksela, 4 GB DDR3 1600 MHz, integrirani Radeon HD 8450G+ Radeon HD 8750M 1 GB GDDR3 CrossFire konfiguracija, Seagateov 500 GB SATA-II tvrdi disk, DVD RW, LAN, WLAN b/g/n, BT, VGA, HDMI, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, čitač SD kartica, HD kamera, zvučnici, čitač otiska prsta, dimenzije: 375x 228x 25,6 mm masa: 2,4 kg, Windows 8

USTUPIO
HP Store
(01) 65 23 177
www.hp.com

CIJENA
4499 kn

ZA
dizajn, omjer cijene i mogućnosti, performanse grafičkog sustava, opremljenost, vrlo dobra tipkovnica i solidan touchpad

PROTIV
ekran niske rezolucije, performanse procesora, trajanje baterije

OCJENA
3/5

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here