Kada smo prije nekog vremena radili pregled dostupnih prijenosnika prvenstveno namijenjenih multimediji i igranju došli smo do zaključka kako po tom pitanju i nema baš mnogo mjesta za nekakve inovacije. Proizvođači su se na neki način našli u slijepoj ulici, a kompletno tržište ovakvih prijenosnika je poprilično stagniralo.

Međutim u posljednjih godina dana neke stvari su se po tom pitanju ipak pokrenule i počele mijenjati. Svjedoci smo naime nekoliko zanimljivih fenomena. Kada govorimo o multimedijalnoj primjeni, prvenstveno reprodukciji sadržaja visoke kvalitete, sve je više proizvođača predstavilo modele sa Ultra HD (4k) ekranima. Pojava ovakvih ekrana velike gustoće piksela po inču nije zanimljiva isključivo zbog reprodukcije multimedije. Ovakvi ekrani donose daleko bolji i detaljniji prikaz, a svi su redom su u stanju prikazati mnogo širi spektar boja nego što je to ranije bio slučaj kod ekrana na prijenosnim računalima.
Istini za volju treba reći kako se moderan način dohvata i konzumacije multimedije uvelike temelji na internetskim streaming servisima, te su drugi uređaji poput pametnih telefona, tableta, najnovijih pametnih televizora, preuzeli primat po pitanju uživanja u multimedijalnim sadržajima.

nvidijine grafičke kartice

Kompaktni, mobilni gameri

Drugi fenomen koji smo u posljednje vrijeme uočili na tržištu prijenosnika svakako se odnosi na jasnu ambiciju svih većih proizvođača prijenosnika da se dodvore gamerima. Tako se u posljednjih godinu dana pojavilo sve više prijenosnika koji su barem deklarirano namijenjeni igranju.
Zlobnici će na to spremno uzvratiti tvrdnjom kako nikome zapravo ne treba prijenosnik za igranje igara. No željeli bismo ovdje prvenstveno srušiti neke mitove. Naime u današnje vrijeme gamerski prijenosnik uopće ne mora dizajnom sličiti na kakav tenk iz Drugog svjetskog rata i težiti 5 i pol kilograma. Dapače moderna nam tehnologija omogućava da unutar kućišta sasvim uobičajenog 15-inčnog prijenosnika udomimo prilično hardverski moćne komponente koje će nam omogućiti više nego dobre performanse u igrama.
Stoga većina modernih gamerskih prijenosnika nije uopće toliko ogromna i teška. Uostalom ključan razlog kupnje prijenosnika namijenjenog igranju je prenosivost dotičnog računala i želja korisnika da ih što lakše ponesu negdje sa sobom.


U tom pogledu možemo zaključiti kako moderni gamerski i multimedijalni prijenosnici nikada nisu bili kompaktniji i mobilniji. Kućišta debljina oko 20 mm i ukupna masa od oko 2,2 kg više uopće nisu rijetka pojava.
Jasno ako želite najbrži mogući prijenosnik za igranje onda je ovdje ipak riječ o većim i težim računalima. Međutim i njihove dimenzije se iz godine u godinu sve više smanjuju.

intel skylake u latopima

Obnovljena hardverska moć
Jedan od razloga zastoja u razvoju multimedijalnih i gamerskih prijenosnika svakako je bilo i Intelovo kašnjenje u nastojanjima da ponudi novu, tehnološki najnapredniju, hardversku mobilnu platformu. Ovakvi prijenosnici zahtijevaju korištenje četverojezgrenih mobilnih procesora i podršku za veću količinu radne memorije. Sjetimo se kako su četverojezgreni procesori Haswell više od dvije i pol godine bili jedini zapravo dostupan, adekvatan hardverski temelj za moćnije prijenosnike.

Kada je Intel konačno predstavio četverojezgrene mobilne procesore najnovije generacije i arhitekturu Skylake, proizvođači su konačno dobili priliku da hardverski nadograde svoje multimedijalne prijenosnike. Novi procesori donose i podršku za DDR4 memoriju što je svakako važan detalj.
Njihova ključna značajka je i poboljšana energetska učinkovitost, premda su okviri maksimalne potrošnje energije zadržani na oko 45 vata. Sa četverojezgrenim mobilnih procesorima Skylake Intel je predstavio i nove Core i5 modele koji, za razliku od Core i7, ne podržavaju HyperThreading.

Trenutno najpopularniji četverojezgreni mobilni procesor svakako je Core i7 6700HQ kojega gotovo svi proizvođači odnedavno ugrađuju u gamerske i multimedijalne prijenosnike. Riječ je o procesoru koji podržava HyperThreading što znači da vam na raspolaganju stoji osam (što fizičkih što virtualnih) jezgri, uz prilično visok radni takt. Performanse su s tim u skladu više nego dobre.

usporedba gaming laptopa

Učinkoviti Maxwell
Ukoliko želite ugodno igrati novije igre, osim procesora i memorije, ključna komponenta je dakako grafička kartica. Ovdje u posljednje vrijeme u svijetu prijenosnika dominira Nvidia sa svojim grafičkim karticama temeljenim na arhitekturi Maxwell. Ključna prednost ovih kartica je njihova energetska učinkovitost, odnosno omjer performansi po vatu utrošene energije. Manji energetski zahtjevi čine ih pogodnim za korištenje u prijenosnim računalima uobičajene veličine.
Pritom je konkretno GTX 960M najčešći odabir proizvođača, a dosta multimedijalnih prijenosnika je opremljeno nešto sporijom GTX 950M. Obje ove kartice se temelje na istom grafičkom procesoru GM107, no GTX 960M je nešto naprednija varijanta kod koje se koristi i daleko brža GDDR5 memorija. Ovdje je dosta važno naglasiti kako je preporučljivo da grafička kartica posjeduje 4 GB videomemorije. Obzirom da karticu u prijenosniku ne možete nadograditi, 4 GB videomemorije nam se čini kao optimalna vrijednost za igranje najnovijih igara u ovom trenutku, ali i posebno u budućnosti.

GTX 960M ima u principu dovoljno snage za igranje novijih igara na Full HD rezoluciji uz prilično dobru kvalitetu 3d prikaza. Jedino ćete kod najnovijih igara malo morati smanjiti razinu 3d detalja za ugodno igranje ili odustati od Full HD rezolucije što ne preporučamo.
Želite li pak još bolje performanse Nvidia nudi GTX 970M i 980M kartice koje su ipak znatno veći potrošači energije (100 vata i više). Slijedom toga svoje će mjesto naći u većim i težim prijenosnicima, koji su često i basnoslovno skupi.

gamerski laptop

Zvuk i slika

Kada veće spominjemo potrošnju energije, recimo kako je efikasno i ne preglasno hlađenje moćnijih hardverskih komponenti unutar kućišta klasičnog prijenosnika, posvemašnje izazov za proizvođače. Kvalitetniji sustavi hlađenja koristi višestruke toplovodne cijevi i novije, drugačije dizajnirane ventilatore. Buka rashladnog sustava je međutim neizbježna. Većina gamerskih i multimedijalnih prijenosnika je prilično bučna pod opterećenjem, iako postoje iznimke. Primjerice Acerovi Predatori ili Lenovovi prijenosnici Y700 su nešto tiši i kod njih je i sustav hlađenja kvalitetniji.

Osim hardverske moći, koja jamči vrhunske performanse, svaki pravi gamerski i multimedijalni prijenosnik mora imati i kvalitetan ekran, te pristojne zvučnike. I dok sama kvaliteta zvučnika i nije više toliko značajna, obzirom da većina nas koristiti slušalice, kvalitetan ekran je ključna komponenta svakog boljeg prijenosnika.
Po tom pitanju moramo priznati kako se situacija u zadnje vrijeme značajno popravila. Full HD ekrani u kombinaciji sa tehnologijom IPS postali su zlatni standard kod moćnijih multimedijalnih i gamerskih prijenosnika. Ovo je veliki napredak u odnosu na prije koju godinu kada su tržištem prijenosnika dominirali inferiorniji TN ekrani.

unutrašnjost gamerskog laptopa

4k uživancija

Osim što imaju više piksela moderni ekrani na prijenosnicima nude i daleko vjerniji i prirodniji prikaz boja, uz podršku za sve širi spektar boja. Vidjeli smo kako su se počeli pojavljivati i ekrani sa podrškom za tehnologije G-Syny i FreeSync koje omogućavaju daleko ugodnije igranje. Brzina odziva je također značajno bolja nego ranije.
Sljedeći korak dakako predstavljaju Ultra HD ekrani. I premda je već dosta proizvođača predstavilo modele sa Ultra HD ekranima, smatramo kako od toga trenutno još nema prevelike koristi.

Grafičke kartice su preslabe za igranje na Ultra HD rezoluciji, a i multimedijalnog sadržaja nema baš u izobilju. U budućnosti međutim valja očekivati da 4k zamijeni Full HD u ulozi standardne rezolucije. Što se pak tiče upravljanja dodirom, touchscreen nije osobito popularan u ovoj kategoriji prijenosnika.
Kada govorimo o ugrađenim zvučnicima tu smo zamijetili integraciju subwoofera kod novijih prijenosnika, te suradnju sa nekim od poznatih imena u svijetu Hi-Fi audio komponenti poput Bang and Olufsena. No iskreno govoreći kvaliteta zvuka i dalje nije pretjerano impresivna, s iznimkom Harman Kardonovih zvučnika kod Toshibe.

Svemirski dizajn
Pogledamo li dizajn gamerskih i multimedijalnih prijenosnika iz cijelog društva se izdvaja HP-ov Omen koji odskače svojim neobičnim dizajnom i relativno malom masom. Kvalitetom izrade i robusnošću se pak ističu Lenovovi modeli serije Y700 koje krasi iznimno čvrsto aluminijsko kućište
Kad smo se već dotakli Omena red je da kažemo par riječi o konkretnim modelima prijenosnika koje smo uvrstili u ovu usporedbu. Pokušali smo se ovdje prvenstveno fokusirati na modele koji nude posebno impresivan omjer cijene i performansi. Naravno tu je i nekoliko klasičnih gamerskih prijenosnika, a i prilično dopadljivo dizajniranih svestranih multimedijalnih modela.

tablica gamerskih laptopa

Hardverski smo kriterije postavili dosta visoko, pa smo birali isključivo prijenosnike sa Intelovim četverojezgrenim Skylake procesorima. Obzirom na dominantnu hardversku prisutnost Intelovih procesora i Nvidijinih grafičkih kartica velikih razlika u performansama između samih prijenosnika zapravo nema.
Želimo također naglasiti kako smo neke od modela prijenosnika koje ovdje opisujemo odabrali kao predstavnike serija. Primjerice Acerova serija gamerskih prijenosnika Predator dolazi u 15 i 17-inčnoj verziji, ali i sa dosta različitim hardverskim konfiguracijama, koje onda određuju samu cijenu. Slično je i sa Acerovom serijom Nitro, ali i sa Lenovovim Y700. U principu dakle odabrat ćete određenu konfiguraciju obzirom na vlastite želje i financijske mogućnosti.

Jedna od dosta važnih značajki svakog prijenosnika, a posebno gamerskog, svakako je diskovni podsustav. Naime itekako je poželjno odbrati model koji posjeduje SSD, pa makar i manjeg kapaciteta, na koji ćete onda instalirati OS. Uz to često imate na raspolaganju veći tvrdi disk koji možete koristiti za spremište podataka.

Gaming laptop – Zabava za ponijeti

Još jedna od često zanemarenih osobina je kvaliteta tipkovnice. Lako ćete na prijenosnik spojiti vlastiti miš, no s tipkovnicom to nije baš zgodno. Srećom većina gamerskih modela posjeduje kvalitetne tipkovnice, koje su većinom osvijetljene, a na raspolaganju su vam i dodatne programabilne tipke.

subwoofer u laptopu

Obzirom da većina prijenosnika koje smo ovdje testirali hardverski koriste podjednaku osaovinu odnosno kombinaciju Intelovog procesora Core i7 6700HQ i Nvidijine grafičke kartice GTX 960M, dešava se da pojedini znatno jeftiniji prijenosnici imaju gotovo podjednake performanse u igrama u odnosu na neke skuplje model. Dakako razlike itekako postoje po pitanju dizajna, kvalitete izrade, kvalitete ekrana.
Ukoliko bismo morali iz ove skupne testnih kandidata izdvojiti pojedine modele onda bismo se odlučili za Acerove Predatore ako želite klasičan gamerski prijenosnik, dok vam za svestraniju multimedijalnu varijantu svakako preporučamo Lenovove prijenosnike serije Y700 koji su vrlo isplativa kupnja, ovisno o konfiguraciji.

Veliku ulogu u ukupnoj cijeni igra dakako i operativni sustav, pa dosta proizvođača u ovoj kategoriji isporučuje prijenosnike bez OS-a. Za strogo multimedijalnu primjenu možete koristiti neku od Linux distribucija, dok je za igranje Windows 10 jedini mogući odabir.

HP Omen 15-5211na

HP Omen 15-5211na

Prošle smo godine imali priliku isprobati prvu verziju HP-ovog Omena i zaključili smo kako nam se kompletan koncept i dizajn poprilično dopadaju. Zapravo je Omen nekakav duhovni nasljednik nekada poznatog gamerskog branda Voodoo koji je HP uzeo pod svoje okrilje i asimilirao već dosta davno
Dobar znak je svakako kako je novi model hardverski unaprijeđen i donosi osjetan poboljšanja u odnosu na prethodnika. Ovdje međutim ima nekoliko zanimljivosti i iznenađenja. Primjerice ugrađeni procesor i dalje se temelji na starijoj arhitekturi Haswell, premda je riječ o nešto bržem modelu. Pomalo iznenađujuće u trenutku kada svi proizvođači brže-bolje prelaze na Skylake.
Hardverska moć
Novi model osim nešto bržeg procesora donosi i dvostruko veći kapacitet po pitanju radne memorije i diskovnog podsustava. Radne memorije sad ima 16 GB, dok je ugrađeni SSD dosegao kapacitet od 512 GB.
Nema sumnje kako ugrađeni SSD kod novijeg modela Omena predstavlja značajan napredak kako po pitanju kapaciteta, tako i kada govorimo o brzini. Međutim ono što je zanimljivo kako je riječ o jednom od najnovijih Samsungovih M2 SSD-ova koji ipak ne koristi najnaprednije sučelje NVMe, pa su i same brzine nekako umjerenije.. Novi Omen donosi i nešto napredniju Nvidijinu grafičku karticu GTX 960M sa 4 GB GDDR5 videomemorije i dakako Windows 10 sa podrškom za DX 12.
Nema sumnje kako je Omen znatno hardverski unaprijeđen, no što se desilo sa dizajnom? On očekivano nije mijenjan što je zapravo dobra stvar.
Omen je vrlo atraktivan gamerski prijenosnik koji se pritom ističe tankim (20 mm) i laganim (2,1 kg) kućištem obzirom na veličinu dijagonale od 15 inča. Odlikuje ga i neobičan konstrukcija u obliku trapezoida, kao i neki detalji poput metalnih držača ekrana koje krasi poseban šareno obojani uzorak.

Gamerski laptop šminker

Tipkovnica je i dalje vrlo kvalitetno napravljena uz raskošno RGB pozadinsko osvjetljenje koje možete sami podešavati po zonama, a tu su i posebne programabilne tipke sa lijeve strane.
Što se tiče samih performansi i brzine rada po tom pitanju se novi Omen doista iskazao. Riječ je prijenosniku vrhunskih performansi pri čemu ćete sve novije igre moći igrati na Full HD rezoluciji uz maksimalnu količinu detalja, osim onih najzahtjevnijih. Ovako moćna hardverska konfiguracija vam međutim može poslužiti i za neke ozbiljnije poslove poput obrade videa ili slika.
Kao negativna posljedica HP-ove odluke da ovdje ne ugradi najnoviju Intelovu mobilnu hardversku platformu nameće se vrijeme autonomije. Naime trajanje baterije je poprilično kratko, čak i uz agresivne postavke za štednju energije.
HP-ov Omen je u svojoj novoj verziji iznimno dopadljivo dizajniran i moćan prijenosnik koji se međutim ističe i iznimno visokom cijenom.

SPECIFIKACIJE
Intelov chipset HM87, Intel Core i7 4720HQ 2,6/ 3,6 GHz Turbo, 15,6-inčni Full HD IPS ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1920x 1080 piksela, 16 GB DDR3L 1600 MHz, Intel HD 4600+ Nvidia GeForce GTX 960M 4 GB GDDR5, Samsungov M2 SSD kapaciteta 256 GB SATA III, LAN (pomoću USB adaptera), WLAN b/g/n/ac, BlueTooth, 4x USB 3.0, mini-DisplayPort 1.2, HDMI 1.4b, čitač kartica, Full HD kamera, Bang & Olufsen zvučnici, dimenzije: 382,9x 247,5x 19,9 mm, masa: 2,1 kg, Windows 10 Home 64 bit
USTUPIO
HP Brand Store
(01) 65 23 177
www.hp.com
CIJENA
18 999 kn
ZAŠTO KUPITI
dizajn, odlične performanse, kvalitetan ekran osjetljiv na dodir, sposobna grafička kartica, dodatne programabilne tipke, opremljenost
KLJUČNI NEDOSTACI
cijena, izostanak najnovije Intelove platforme i procesora Skylake, smještaj svih priključaka sa stražnje strane, trajanje baterije
OCJENA  5/5

Toshiba P50-C-18D

Toshiba P50-C-18D

Toshibina serija P dobar je primjer kako se danas u relativno prenosivo i kompaktno kućište može smjestiti prilično hardverski moćno računalo. Srebrno kućište kod modela P50 je debljine svega 22,5 mm, a ukupna masa ovog prijenosnika iznosi 2,1 kg, što je više nego prihvatljivo obzirom na veličinu ekrana. Kvaliteta izrade je sasvim pristojna, pri čemu istaknimo aluminijsku površinu na pokrovu ekrana i prostoru oko tipkovnice i odmorišta za ruke, čime je poboljšana robusnost i prijenosnik djeluje vizualno efektnije.

Pristupačne performanse
Hardverski gledano ovo je poprilično sposoban multimedijalni prijenosnik koji pritom nudi vrlo primamljiv omjer cijene i mogućnosti. Ono što bismo mi svakako izdvojili jesu ugrađeni 128 GB M2 SSD i ukupno dostupnih 12 GB radne memorije. Ukoliko svemu dodamo sveprisutni, četverojezgreni procesor Skylake Core i7 6700HQ, dobili smo poprilično moćnu hardversku konfiguraciju koja omogućava vrhunske performanse. Zanimljivo je međutim kakao Toshiba ovdje u kombinaciji sa četverojegrenim procesorom koristi nešto sporiju DDR3L memoriju brzine 1600 MHz. Ostali proizvođači manje-više već kod ovakvih prijenosnika ugrađuju brži DDR4. Performanse su pritom nešto slabije, no razlika je doista minimalna. Ono što ćete međutim osjetiti su nešto slabije performanse u igrama obzirom da je ovdje ugrađena Nvidijina kartica GTX950M. Kartica ima na raspolaganju čak 4 GB video memorije, no riječ je o sporijoj GDDR3 varijanti. Igranje sa visokom raznom 3d detalja na Full HD rezoluciji tako nije moguće. No ovaj je prijenosnik prvenstveno osmišljen za ljubitelje multimedije. Slijedom toga veseli nas što vam možemo reći kako su mu audio-vizualne osobine vrlo respektabilne.

Kompletan multimedijski paket
Prije svega ugrađeni Full HD IPS ekran odlično je rješenje za gledanje videomaterijala u Full HD kvaliteti. Njegova najveća mana je zapravo iznimna reflektivnost same površine.
Nadalje već nam dobro poznati Harman Kardonovi zvučnici odgovorni su za vrlo dobar zvuk. Kada govorimo o multimediji moramo spomenuti kako ovaj prijenosnik posjeduje HDMI priključak sa podrškom za Ultra HD rezoluciju (4k). Što to znači? Pa recimo da možete s njim povezati odgovarajući Ultra HD televizor i uživati u reprodukciji 4k video sadržaja. Također prijenosnik podržava bežični prijenos slike i zvuka zahvaljujući Intelovoj tehnologiji WiDi. Ukupno gledano opremljenost je više nego dobra, uz dostupna tri USB 3.0 priključka.
Neugodno nas je međutim iznenadilo poprilično kratko trajanje baterije, te činjenica kako tipkovnica nije osvijetljena. Također ovaj se prijenosnik pod opterećenjem dosta zagrijava.
Međutim predstavlja isplativo rješenje ako tragate za modernim, multimedijalnim prijenosnikom vrhunskih performansi, a pritom vas ne zanimaju pretjerano novije igre.

SPECIFIKACIJE
Intelov chipset HM170, Intel Core i7 6700HQ 2,6/ 3,5 GHz Turbo, 15,6-inčni Full HD IPS ekran rezolucije 1920x 1080 piksela, 8+ 4 GB DDR3L 1600 MHz, Intel HD 530+ Nvidia GTX 950M 4 GB GDDR3, Toshibin M2 SSD 128 GB+ Toshibin 1 TB SATA II tvrdi disk, LAN, WLAN b/g/n/ac, BlueTooth 4.0, 3x USB 3.0, HDMI sa podrškom za Ultra HD rezoluciju, Intel WiDi, HD kamera, Harman Kardon stereo zvučnici, čitač kartica (SD/MMC/ UHS), dimenzije: 380x 260x 22,5 mm, masa: 2,1 kg, bez OS-a
USTUPIO
Microline, (01) 27 97 700
www.toshiba.com
CIJENA
8556 kn
ZAŠTO KUPITI
dizajn, relativno mala masa, respektabilne performanse, kvalitetan Full HD IPS ekran, HDMI s podrškom za Ultra HD rezoluciju, vrlo dobar zvuk
KLJUČNI NEDOSTACI
grafička kartica nije dovoljno moćna za igranje na Full HD rezoluciji, zagrijavanje pod opterećenjem, tipkovnica nije osvijetljena, kratko vrijeme autonomije
OCJENA 4/5

Lenovo IdeaPad Y700-15ISK

Lenovo IdeaPad Y700-15ISK

Bilo je dosta zanimljivo pratiti razvoj Lenovovih prijenosnika serije Y u posljednjih nekoliko godina. Nominalno riječ je o seriji koja bi nam trebala ponuditi sve ono najbolje što nam u ovom trenutku Lenovo može pružiti po pitanju multimedijalnih prijenosnika najviše klase, uz jasan cilj da se omogući i igranje najnovijih igara.

Atraktivan i brz
Sa najnovijom generacijom serije Y Lenovo međutim nije previše eksperimentirao. Suptilne promjene u dizajnu i nadogradnja na najnoviju hardversku platformu bile su sasvim dovoljne da zaokruže cijelu priču. Priču koja govori o robusnom, vrlo dobro dizajniranom i kvalitetno osmišljenim multimedijalnim prijenosnicima koji se sada mogu pohvaliti i novom hardverskom snagom u obliku procesora Skylake.
Lernovov Y700 dolazi u dvije verzije sa veličinama ekrana od 15 i 17 inča, te sa Intelovim procesorima Skylake Core i5 ili Core i7.
Naš testni 15-inčni model je bio opremljen kamerom sa podrškom za Intelovu tehnologiju RealSense.

Sa ukupnom masom od 2,6 kg ovaj prijenosnik nije osobito lagan, a općenito gledano ni pretjerano kompaktan. Međutim aluminijski oklop daruje mu izvrsnu robusnost, a nije ni namijenjen nekom često prenošenju.
Vrhunski multimedijalni prijenosnik mora imati i dobre zvučnike. Ovdje se Lenovo u posljednje vrijeme oslanja na JBL-ovo rješenje i možemo reći kako su zvučnici kod serije Y među boljima koje smo čuli kod ovakvih prijenosnika.

RealSense
Nadalje osim dobrog zvuka očekujemo i kvalitetan ekran, a ugrađeni Full HD ekran se temelji na LG-evoj IPS matrici. Ističe se dobrim kontrastom, širokom vidljivim kutom i respektabilnim prikazom boja. Nije osjetljiv na dodir, ali je zato u mat izvedbi pa vam neće smetati neugodne refleksije okoline.
Već smo spomenuli da ovaj prijenosnik dolazi sa procesorom Skylake-H, točnije onim iz najnovije Core i7 serije. Ovo je pravi nasljednik mobilnih četverojezgrenih Haswella i riječ je vraški brzom procesoru. Možemo reći kako donosi performanse usporedive sa desktop procesorima, s time da je ovdje sve to upakirano u čip maksimalne potrošnje od 45 vata.
Zasebna grafička kartica u vidu Nvidijine GTX 960M omogućava pokretanje i igranje velike većine najnovijih igara u Full HD rezoluciji. Međutim bojimo se kakao ova kartica neće baš tako lako izaći na kraj sa nekim od zahtjevnijih igara u skoroj budućnosti.
Na kraju ostaje dojam kako je danas gotovo nemoguće pronaći multimedijalni prijenosnik koji se može pohvaliti ovakvim osobinama, odnosno najnovijom hardversko-softverskom kombinacijom (Skylake i Windows 10), podrškom za tehnologiju RealSense, kvalitetnim Full HD ekranom i vrlo dobrim zvučnicima.

SPECIFIKACIJE
Intel Skylake-H HM170 chipset, Intel Core i5 6700HQ 2,6/ 3,5 GHz Turbo, 15,6-inčni Full HD ekran rezolucije 1920x 1080 piksela, 1x 4 GB DDR4 2133 MHz, Intel HD 530+ Nvidia GTX 960M 4 GB GDDR5, Seagateov 500 GB SATA II tvrdi disk, LAN, WLAN b/g/n/ac, BlueTooth, 2x USB 3.0, 1x USB 2,0, HDMI, čitač kartica (SD, SDXC, SDHC, MMC), HD kamera, JBL stereo zvučnici sa subwooferom, dimenzije: 387x 277x 26 mm, masa: 2,6 kg, Windows 10 Home 64 bit
USTUPIO
Lenovo Store, (01) 64 42 820
www.lenovo.com
CIJENA
11 799 kn
ZAŠTO KUPITI
dizajn, performanse procesora, kvalitetan Full HD ekran, podrška za tehnologiju RealSense, JBL zvučnici
KLJUČNI NEDOSTACI
ukupna masa, samo dva USB 3.0 priključka
OCJENA 5/5

HP Envy 17-n102nn

HP Envy 17-n102nn

Nema dvojbe kako je 17-inčni model iz serije Envy već godinama HP-ov ponajbolji prijenosnik kada je u pitanju multimedija. Pritom su ga krajem prošle godine hardverski nadogradili, pa ovaj model dolazi sa nominalno vrlo moćnim četverojezgrenim procesorom Skylake. Prepoznatljiv dizajn uz kućište srebrne boje već je dugi niz godina zaštitni znak serije Envy.

Elegantan zabavni centar
Vizualno je riječ o dotjeranom i moderno dizajniranom povećem 17-inčnom prijenosnom, zabavnom centru koji u unutrašnjosti krije najnoviji Intelov procesor Skylake u četverojezgrenoj varijanti. Hardverski paket zaokružuje i prilično sposobna grafička kartica, iako GTX950M ipak svojim performansama u novijim igrama nije na razini popularne GTX960M koju često viđamo kod većih prijenosnika za multimediju i igre. Tako nažalost s ovim prijenosnikom nećete moći bezbrižno igrati najnovije igre na Full HD rezoluciji bez određenog smanjenja detalja 3d prikaza. Obzirom da ovo ipak nije prijenosnik prvenstveno namijenjen igranju najnovijih igara smatramo kako je ugrađena kartica sasvim solidan odabir.
Mi bi smo kod novog 17-inčnog Envya posebno istaknuli dvije stvari. Ponajprije jako nam se dopalo što HP ovdje nudi 4 USB 3.0 priključka što je odličan potez. Vrlo često znamo proizvođačima prijenosnika zamjerati integraciju svega dva USB 3.0 priključka. Posebno to nema smisla kada je riječ o većim 17-inčnim modelima, gdje ima sasvim dovoljno mjesta za veliki broj USB priključaka.

Također ugrađeni Full HD ekran je vrlo kvalitetan i svakako omogućava da na pravi način doživite omiljene filmove i igre. Temelji se na tehnologiji IPS što omogućava vjeran prikaz boja i širi vidljivi kut.

Kompaktnih 17-inča
Kvaliteta zvuka također je jedna od ključnih komponenti svakog bolje multimedijalnog prijenosnika. Po tom pitanju HP odnedavno kod svojih prijenosnika koristi Bang and Olufsen zvučnike. U ovom slučaju stereo zvučnicima je pridodan i subwoofer, što ipak osigurava nešto bogatiju zvučnu kulisu. Zvuk je dobro definiran i dovoljno snažan.
Zanimljivo je kako HP, pored modela koji smo mi testirali sa SSHD tvrdim diskom, nudi i verziju koja posjeduje kombinaciju SSD-a i klasičnog tvrdog diska. Druga varijanta je svakako bolji izbor obzirom da SSD donosi osjetan porast brzine rada.
Sa svojim Enyem u 17-inčnoj verziji HP nudi kompletan i zaokružen multimedijalni paket. Štoviše ovaj je prijenosnik čak i relativno kompaktan i nije ni pretjerano težak obzirom na veličinu. HP u ponudi ima i 15-inčnu verziju Envya, međutim ovaj model iz nekog razloga dolazi sa energetski štedljivom dvojezgrenom verzijom Skylake procesora što znači da će performanse biti ipak lošije nego što je to slučaj kod 17-inčnog modela.

SPECIFIKACIJE
Intelov chipset HM170, Intel Core i7 6700HQ 2,6/ 3,5 GHz Turbo, 17,3-inčni Full HD IPS ekran rezolucije 1920x 1080 piksela, 2x 8 GB DDR3L 1600 MHz, Intel HD 530+ Nvidia GTX 950M 4 GB GDDR3, Seagateov 1 TB SSHD SATA III tvrdi disk, LAN, WLAN b/g/n/ac, BlueTooth, 4x USB 3.0, HDMI, čitač SD kartica, HD kamera, Bang and Olufsen stereo zvučnici sa subwooferom, dimenzije: 415x 281x 29,3 mm, masa: 2,8 kg, Windows 10 Home 64 bit
USTUPIO
HP Store, (01) 65 23 177
www.hp.com
CIJENA
11 299 kn
ZAŠTO KUPITI
odlične performanse, vrlo dobar Full HD ekran, kvalitetni zvučnici, 4 USB 3.0 priključka
KLJUČNI NEDOSTACI
grafička kartica nema dovoljno snage za igranje na Full HD rezoluciji, tvrdi disk nije osobito brz
OCJENA 4/5

Acer V17 Nitro

Acer V17 Nitro

Nedvojbeno je da je Acer napravio prilično dobar posao sa svojom serijom vrhunskih multimedijalnih prijenosnika prozvanom Nitro. Moderan dizajn, velik izbor raznih konfiguracija i dobro odmjerene cijene svakako Nitro prijenosnike čine vrlo primamljivom opcijom. Posebno se ovo odnosi na 17-inčne modele.

Napredni multimedijalni igrač
Iako je istina kako smo i prilikom našeg prvog susreta sa serijom Nitro imali na raspolaganju poprilično hardverski napredan tzv. Black Edition model, ovoga puta smo doista na test dobili konfiguracija koja doista predstavlja sam vrh ponude.
Nitro u 17-inčnoj verziji je jedan od tanjih (25 mm) i lakših (3 kg) prijenosnika ove veličine. Kvalitetu izrade bismo ocijenili tek zadovoljavajućom. Acer je koristio isključivo plastiku, a jedna od posebnosti Black Edition modela je DustDefender sustav sa dva ventilatora koji bi trebali spriječiti nakupljanje prašine i poboljšati protok zraka. Zgodan detalj je sada svakako i suptilno crveno osvjetljenje ispod samog držača ekrana. Crvenim pozadinskim osvjetljenjem može se pohvaliti i ugrađena tipkovnica.

Neugodno iznenađenje smo pak doživjeli prebrojivši dostupne USB priključke. Acer je naime negdje izgubio jedan USB 2.0 priključak u odnosu na Nitro modele prethodne generacije. Sada su vam tako na raspolaganju dva USB 3.0 priključka i samo jedan USB 2.0. Posve nelogično. Opremljenost je tako neuobičajeno standardna za ovako skup prijenosnik, uz tek Blue Ray snimač kao nekakvu dodatnu vrijednost.

4k za filmove i igre
Dakle ovdje prije svega plaćate moćan hardver i Ultra HD ekran. Ukoliko se dobro sjećamo ovo je prvi puta da vidimo 17-inčni Ultra HD ekran kod nekog prijenosnika. Ugrađena je poprilično jedinstvena matrica proizvođača AU Optronics koja se temelji na tehnologiji IPS, a tu je i nešto što Acer naziva tehnologijom ColorBlast koja bi trebala donijeti potpunu pokrivenost Adobe RGB spektra boja.
Prilikom prvog susreta s ovim ekranom oduševila nas je razina detalja i iznimno dobro definiran i jasan prikaz. Kontrast je vrlo dobar uz odličan prikaz crne boje.
Ultra HD ekran svakako donosi brojne prednosti. Prije svega iznimno detaljan prikaz, velik dostupan prostor na radnoj površini, mogućnost reprodukcije 4k video sadržaja.
Međutim ekran sa ovolikom količinom piksela neminovno postavlja tešku zadaću pred ugrađenu grafičku kartica. GTX 960M nije spora kartica, međutim možete zaboraviti na nekakvo igranje novijih igara u Ultra HD rezoluciji.

Zanemarimo li ovaj detalj ostatak hardverske konfiguracije omogućava vrhunske performanse. Četverojezgreni Core i7 procesor Skylake u kombinaciji sa DDR4 memorijom i M2 SSD-om doista nudi impresivne performanse. Na kraju spomenimo kako Acer u ponudi nove Nitro serije ima doista veliki izbor različitih konfiguracija što dakako u konačnici utječe na cijenu.

SPECIFIKACIJE
Intelov chipset HM170, Intel Core i7 6700HQ 2,6/ 3,5 GHz Turbo, 17,3-inčni Ultra HD ekran rezolucije 3860x 2140 piksela, 2x 8 GB DDR4 2133 MHz, Intel HD 530+ Nvidia GeForce GTX 960M 4 GB GDDR5, Samsungov PM871 M2 SSD + WD-ov 1 TB SATA III tvrdi disk, Blu Ray snimač/ DVD combo, LAN, WLAN b/g/n/ac, BT, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, čitač SD kartica, HD kamera, zvučnici, dimenzije: 423x 296x 25 mm, masa: 3 kg, Windows 10 Home 64 bit
USTUPIO
Acer Hrvatska
www.acer.hr
CIJENA
na upit
ZAŠTO KUPITI
dizajn, performanse, Ultra HD ekran, Blue Ray snimač
KLJUČNI NEDOSTACI
otežana nadogradnja i pristup unutrašnjosti, grafička kartica je preslaba za igranje na Ultra HD rezoluciji
OCJENA 4/5

Lenovo IdeaPad Y700-17ISK

Lenovo IdeaPad Y700-17ISK

Lenovova serija multimedijalnih prijenosnika Y700 sastoji se od 15-inčne i 17-inčne verzije. Osvježeni dizajn i dalje uključuje vrlo robusno aluminijsko kućište, te kombinaciju tamne i crvene boje. Zanimljiv detalj svakako je i crveno pozadinsko osvjetljenje tipkovnice. Sa prednje lijeve i desne strane nalaze se JBL stereo zvučnici, a između njih na sredini sada je držač ekrana koji više ne prekriva cijeli prednju površinu, što daje iluziju pomalo izdvojenog ekrana.

Moderan dizajn
Naš testni 17-inčni model je klasičan primjer prijenosnika koji je osmišljen kao zamjena za stolno računalo. Ukupna masa mu iznosi popriličnih 3,5 kg, ali možemo reći kako je zapravo poprilično kompaktan i tanak obzirom na veličinu ekrana. Ne posjeduje optički uređaj koji se nudi opcionalno u eksternoj USB verziji.
Novi se Y700 može pohvaliti vrlo kvalitetnim ugrađenim Full HD ekranom. Subjektivno je prikaz prilično kvalitetan, uz vjerne boje i dobar vidljivi kut. Nije riječ o touchscreenu, a Lenovo će kao opciju kod novih Y prijenosnika nuditi kao i dosada Ultra HD ekran. 17-inčna verzija Y700 se dakako na tržištu može pronaći u različitim hardverskim konfiguracijama, obzirom na ugrađeni procesor, količinu memorije i i diskovni podsustav.
Glavna pokretačka snaga ovog prijenosnika svakako je četverojezgreni procesor Skylake-H, preciznije Core i5 6300HQ. Zanimljivo je da ovaj procesor ne podržava HyperThreading. U kombinaciji sa ugrađenom brzom DDR4 memorijom ovaj procesor omogućava respektabilne performanse. Pritom je i potrošnja energije u vrlo prihvatljivim granicama, pa nismo zamijetili pretjerano zagrijavanje ni prilikom dugotrajnog opterećenja, što znači da je rashladni sustav vrlo dobro napravljen.

Multimedijalni san
Performanse koje smo zabilježili su više nego dobre kada govorimo o raznim tipovima zahtjevnijih aplikacija. Također zahvaljujući ugrađenoj Nvidijinoj zasebnoj grafičkoj kartici GTX 960M moguće je igrati najnovije 3d igre na Full HD rezoluciji. Istina u nekim ćete slučajevima morati posegnuti za smanjenjem detalja prikaza kako biste dobili posve zadovoljavajući broj sličica u sekundi. S druge strane multimedijalne mogućnost su izvrsne. Relativno velik Full HD ekran u kombinaciji sa dosta dobrim JBL zvučnicima sa subwooferom omogućava vam nesmetano uživanje u raznoraznim audiovizualnim sadržajima. Moramo pohvaliti i izvedbu tipkovnice koja je više nego kvalitetno napravljena. S druge strane nije nam se dopala činjenica da ovaj prijenosnik posjeduje samo dva USB 3.0 priključka. No bez obzira na to 17-inčna verzija Y700 trenutno predstavlja jedan od najisplativijih, multimedijalnih prijenosnika na tržištu.

SPECIFIKACIJE
Intelov chipset HM170, Intel Core i5 6300HQ 2,3/ 3,2 GHz Turbo, 17,3-inčni Full HD ekran rezolucije 1920x 1080 piksela, 1x 8 GB DDR4 2133 MHz, Intel HD 530+ Nvidia GTX 960M 4 GB GDDR5, Seagateov 1 TB SATA III tvrdi disk, LAN, WLAN b/g/n/ac, BlueTooth, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, čitač kartica (SD, SDXC, SDHC, MMC), HD kamera, JBL stereo zvučnici sa subwooferom, dimenzije: 423x 305x 28 mm, masa: 3,5 kg, Windows 10 Home 64 bit
USTUPIO
Lenovo Store, (01) 64 42 820
www.lenovo.com
CIJENA
8799 kn
ZAŠTO KUPITI
robusno aluminijsko kućište, performanse, kvalitetan ekran, prilično brza grafička kartica, jako dobri JBL zvučnici
KLJUČNI NEDOSTACI
ukupna masa, trajanje baterije, samo dva USB 3.0 priključka
OCJENA 5/5

Asus GL552VW

Asus GL552VW

Nedavno je Asus obogatio svoju ponudu gamerskih prijenosnika serije G u koju su sada uvrstili neke cjenovno pristupačnije modele. Kako to obično biva niža cijena donosi i određene kompromise. Ovoga puta riječ je o dizajnu i kvaliteti izrade. Najjednostavnije rečeno Asusov GL je prilično ružan prijenosnik napravljen od uobičajene plastike. Poprilično je i težak (2,6 kg), a nije ni pretjerano tanak (32,4 mm). U svakom slučaju vizualno nije pretjerano atraktivan.

Best buy gamer laptop

Ono što je međutim pozitivno što vam je sa donje strane omogućen lak pristup unutrašnjosti, pa tako jednostavno možete nadograditi disk ili memoriju.
I premda nas dizajnom i kvalitetom izrade Asusov GL552 nije nimalo oduševio posve je drugačija priča kada govorimo o ugrađenom hardveru, odnosno omjeru cijene i performansi. Po tom pitanju ovo je jedan od najisplativijih prijenosnika na domaćem tržištu.
Četverojezgreni prcesor Skylake u kombinaciji sa 8 GB radne memorije vrlo je moćno rješenje koje omogućava vrhunske performanse. Za pristojan broj sličica u sekundi se pak brine Nvidijina GTX 960M. Jedino je šteta što se Asus ovdje odlučio ugraditi karticu sa samo 2 GB videomemorije. Trenutno je ovo sasvim dovoljno za igranje na Full HD rezoluciji. Međutim u budućnosti ovo bi moglo postati ograničavajući faktor, posebno želimo li koristiti visoku razinu 3d detalja u igrama.

Najslabija karika hardverske konfiguracija je zapravo ugrađeni tvrdi disk. No u principu ovaj disk i nije toliko spor, a na raspolaganju vam je dodatno mjesto za ugradnju SSD-a.

Odlična slika, slab zvuk
Pomalo nas je Asus ovdje iznenadio i vrlo dobrom opremljenošću. Prije svega ovdje mislimo na podršku za USB 3.1. Naime GL552 dolazi sa jednim Type C priključkom. Pritom su vam i dalje na raspolaganju ostali USB priključci, kao i klasičan videoilaz putem HDMI-ja.
Ugrađen ekran također spada u pozitivne odlike ovog cjenovno pristupačnog mobilnog gamera. Naime temelji se na tehnologiji IPS i u mat je izvedbi što sprečava neugodne refleksije okoline. Kvaliteta prikaza je poprilično visokoj razini, a maksimalna dostupna svjetlina omogućava vrlo ugodan rad.

Gledat ćete dakle u prilično kvalitetan ekran, no što je sa zvukom? Po tom pitanju se Asusov GL552 ne može baš pohvaliti pretjerano dobrim zvučnicima, Štoviše zvuk je dosta slab uz čujno izobličenje, tako da preporučamo korištenje slušalica.
Nema sumnje kako je Asusov GL552 poprilično isplativ prijenosnik za igranje. Ima dovoljno snage za igranje na Full HD rezoluciji, te posjeduje kvalitetan Full HD ekran. Ključni nedostaci svakako su dizajn i kvaliteta izrade, a i dosta je bučan pod punim opterećenjem.

SPECIFIKACIJE
Intelov chipset HM170, Intel Core i7 6700HQ 2,6/ 3,5 GHz Turbo, 15,6-inčni Full HD IPS ekran rezolucije 1920x 1080 piksela, 1x 8 GB DDR4 2133 MHz, Intel HD 530+ Nvidia GTX 960M 2 GB GDDR5, Hitachijev 1 TB SATA III tvrdi disk, LAN, WLAN b/g/n/ac, BlueTooth, 2 USB 3.0, 1x USB 3.1 Type C, 1x USB 2.0, HDMI, Intel WiDi, HD kamera, stereo zvučnici, čitač kartica SD/MMC, dimenzije: 385x 255x 32,4 mm, masa: 2,6 kg, bez OS-a
USTUPIO
Microline, (01) 27 97 700
www.asus.com
CIJENA
7178 kn
ZAŠTO KUPITI
omjer cijene i performansi, vrlo dobar Full HD IPS ekran, USB 3.1 Type C, sposobna grafička kartica, jednostavna nadogradnja
KLJUČNI NEDOSTACI
dizajn, kvaliteta izrade, grafička kartica ima samo 2 GB videomemorije, bučan pod opterećenjem, slab zvuk
OCJENA 4/5

Acer Predator 17

Acer Predator 17

Acer je svoju su novu seriju proizvoda namijenjenih igračima pod nazivom Predator prvotno predstavio još prošle godine u rujnu na IFA sajmu u Berlinu.
Prije nekog vremena Predatori su postali dostupni i na našem tržištu i to u verzijama sa veličinom ekrana od 15 i 17 inča, a dostupni su i u prilično raznolikim hardverskim konfiguracijama, pa može odabrati i neku jeftiniju od ove koju smo mi isprobali.
Teška kategorija

Predator koji smo mi isprobali diči se trenutno najmoćnijim hardverom koji je moguće utrpati u prijenosno računalo. Što kažete na 64 GB radne memorije i NVMe PCIe SSD?!
Već prilikom prvog susreta s Predatorom bilo nam je jasno kako je Acer po pitanju dizajna igrao na sigurno. Na neki način nas je Predator dosta vizualno podsjetio na Asusove prijenosnike serije G. prije svega vjerojatno zbog velikih otvora i proreza za hlađenje sa stražnje strane. Ima tu međutim nekih zgodnih efektnih detalja.
Poput vizualno atraktivno izvedenog pokrova ekrana sa crvenim osvjetljenjem. Osvijetljena je dakako i tipkovnica i to u crvenoj i plavoj boji, uz četiri zasebne zone, pri čemu možete podesiti razinu osvjetljenja ili ga posve isključiti u pojedinoj zoni. Posebno su istaknute w,a,s,d tipke, a na raspolaganju vam je pet dodatni tipki kojima možete pridružiti željene funkcije ili makro naredbe.
Nadalje možemo reći kako je hlađenje jako dobro riješeno, te prednji dio Predatora ostaje hladan, a prijenosnik stabilan i nakon višesatnog punog opterećenja,.

Najbolje od najboljeg
Kako smo mi imali na raspolaganju model sa najnaprednijom konfiguracijom ugrađen je 17,3-inčni Ultra HD ekran. Milijuni piksela na 17-inčnom ekranu doista omogućavaju iznimno jasan i detaljan prikaz, no taj će se dio zapravo više dopasti profesionalcima i ljubiteljima multimedije, negoli igračima.
Naime ni daleko moćnije desktop grafičke kartice nemaju dovoljno snage za ugodno igranje na Ultra HD rezoluciji, a kamoli mobilna kartica. Ako vas baš zanima neke novije igre se mogu pokrenuti na Ultra HD rezoluciji, no kako biste dobili prihvatljive performanse morat ćete smanjiti razinu 3d detalja. Zato je za igranje svakako bolje odabrati model sa Full HD IPS ekranom. Nvidijina GTX 980M omogućava lagodno Full HD igranje najnovijih igara uz maksimalnu kvalitetu prikaza.

Ovakav probrani hardver omogućava nenadmašnu razinu performansi. Samo kao ilustraciju ćemo navesti kako smo nakon druženja sa Predatorom po prvi puta nakon dugo vremena osjetili da su nam ostali uobičajeni prijenosnici sa 16 GB RAM-a i klasičnim SSD-ovima jednostavno spori!
Dosada smo uglavnom igračima željnih moćnih gamerskih prijenosnika sugerirali da odaberu neki model iz Asusove serije G. Odsada je međutim Predator više nego respektabilna alternativa Asusovim gamerskim prijenosnicima.

SPECIFIKACIJE
Intelov chipset HM170, Intel Core i7 6700HQ 2,6/ 3,5 GHz Turbo, 17,3-inčni Ultra HD ekran rezolucije 3860x 2140 piksela, 4x 16 GB DDR4 2133 MHz, Intel HD 530+ Nvidia GeForce GTX 980M 4 GB GDDR5, Samsungov NVMe PCIe M2 SSD SM951 512 GB + Seagateov 2 TB SATA III tvrdi disk, Blu Ray snimač/ DVD combo, LAN, WLAN b/g/n/ac, BT, 4x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type C sa podrškom za Thunderbolt, HDMI, DisplayPort, čitač SD kartica, HD kamera, stereo zvučnici sa subwooferom, dimenzije: 423x 321,5x 39,7 mm, masa: 4 kg, Windows 10 Home 64 bit
USTUPIO
Acer Hrvatska
www.acer.hr
CIJENA
28 999 kn
ZAŠTO KUPITI
iznimne performanse, brza grafička kartica, kvalitetan ekran, izvrsna opremljenost, efikasno hlađenje, osvijetljena tipkovnica, dodatne programabilne tipke
KLJUČNI NEDOSTACI
dimenzije, masa
OCJENA 5/5

Autor: Slaven Pintarić

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here