Zanimljiva kombinacija tableta i ultraprijenosnika namijenjena poslovnim korisnicima koja se ističe odličnom opremljenošću i vrlo dobrim performansama

Windows 8 trebao je omogućiti veliki broj uređaja nove generacije predviđenih da nam ponude sve blagodati korištenja tableta sa ekranom osjetljivim na dodir u kombinaciji sa funkcionalnošću klasičnog prijenosnika. Sam koncept na papiru zvuči vrlo primamljivo zar ne?. Pokazalo se međutim kako u praksi nije nimalo jednostavno osmisliti i dizajnirati ovakve uređaje, pa ih na kraju trenutno na tržištu nema baš veliki broj.
Japanska tvrtka Fujitsu odlučila je prihvatiti izazov i dizajnirati Windows 8 tablet/prijenosnik koji su prije svega namijenili poslovnim korisnicima. Jedna posve nova ideja s kojom se dosada nismo susretali.
Fujitsu je tako osmislio uređaj koji se odaziva na ime Stylistic Q702, a u osnovi riječ je o poprilično hardverski moćnom 11,6-inčnom tabletu koji pomoću odgovarajućeg podnožja (dock) sa tipkovnicom i dodatnom baterijom vrlo lako možete transformirati u posve funkcionalan ultraprijenosnik.

Piše: Slaven Pintarić

Svestrani poslovnjak

Stylistic uspkos imenu nije osobito vizualno dotjeran tablet. Nemamo ništa protiv jednostavnog industrijskog dizajna, međutim moderni su nas tableti navikli na nešto atraktivniju vanjštinu.
Sa ukupnom masom od 850 grama i debljinom od 12,7 mm riječ je o prilično teškom 11,6-inčnom tabletu što se itekako osjeti prilikom dugotrajnog korištenja.
Fujitsuov Stylistic kao tablet osebujan je prije svega zbog izvrsne opremljenosti, odnosno velikog broja priključaka na samom tabletu. Tako primjerice nalazimo USB 3.0 i HDMI priključke, a tu je i čitač otiska prsta. Zanimljiv je i ugrađeni ekran. Ne toliko zbog rezolucije ili kvalitete slike koja je uzgred budi rečeno sasvim dobra. Naime riječ je o ekranu u mat izvedbi što praktički više ne možemo vidjeti kod modernih tablet računala.
Fujitsov hibrid dolazi sa posebnim podnožjem (dock) koji posjeduje tipkovnicu i dodatnu bateriju. Tablet se vrlo lako i jednostavno spaja sa podnožjem čime postaje posve funkcionalan ultraprijenosnik. Podnožje je napravljeno od kombinacije plastike i metala i dosta je masivno. Ukupna težina ovakve kombinacije iznosi gotovo 1,7 kg što nije baš malo, no još uvijek prihvatljivo kada govorimo o čestom prenošenju.
Kvaliteta tipkovnice kod podnožja je sasvim dobra i omogućava ugodan rad. Touchpad je dosta malen, ali ćete ga nakon nekog vremena koristiti bez problema. Na podnožju nalazimo VGA priključak, kao i dodatne USB priključke. Ukupno gledano Stylistic Q702 je doista iznimno opremljen uređaj. Naime valja napomenuti kako uz njega dolazi i posebna digitalna olovka.

Hardverski moćan tablet

Jedna od ključnih osobina Fujitsuovog Windows 8 tableta svakako je iznimno moćna hardverska konfiguracija. Ovo je prvi puta da imamo priliku isprobati nazivno tablet temeljen na Intelovom procesoru Core i5. Pojednostavljeno rečeno riječ je o klasičnoj Ultrabook platformi upakiranoj u kućište 11-inčnog tableta. Sve skupa dakle obećava iznimne performanse, ali nije sve baš tako jednostavno.
Pokazalo se naime da korištenje ovakvog procesora u skučenom kućištu tableta predstavlja veliki izazov po pitanju adekvatnog hlađenja. Zamijetili smo izraženo zagrijavanje, posebice pod punim opterećenjem. U takvim slučajevima dolazi i do tzv. throttlinga, odnosno snižavanja radnog takta i radnog napona uslijed prevelikog zagrijavanja kako se ne bi oštetio procesor. Konačna posljedica su osjetno lošije performanse intelovog Core i5 3427U nego što smo to navikli vidjeti kod ultraprijenosnika. Istini za volju treba naglasiti da je, čak i uza sve to, Stylistic je najbrži tablet koji smo ikada testirali. Međutim činjenica je kako hardverska platforma uslijed ovih ograničenja ne pokazuje svoju pravu snagu.

Nezgrapan kao tablet, funkcionalan kao prijenosnik

Korištenje ovako moćne hardverske platforme moralo se jasno odraziti i na vrijeme autonomije. Ovo dakako nije Atom. Potrošnja je znatno veća, pa ni baterija ne traje tako dugo. Srećom stvar spašava dodatna baterija koje dolazi sa podnožjem. Koristite li samo tablet vrijeme autonomije iznosi nekih 3 i pol sata. Međutim spojite li podnožje ovo vrijeme možete produžiti do čak 8 sati što je odlično.
Koliko god Stylistic bio zanimljiv uređaj kojime se poslovnim korisnicima htjelo ponuditi tablet pogodan za kreativan rad, nakon svega moramo zaključiti kako nam se mnogo više svidio u ulozi ultraprijenosnika. Dimenzije i masa ne čine ga previše zgodnim za korištenje poput uobičajenih tableta, ekran je dosta niske rezolucije, a ni ugrađene kamere nisu osobito kvalitetne. S druge strane spojen sa podnožjem postaje poprilično dobro opremljen i funkcionalan ultraprijenosnik kojega krase vrlo dobre performanse i dugovječnost baterije.
Fujitsu se doista potrudio osmisliti zanimljiv uređaj, no još jednom se potvrdilo da je vrlo teško uspješno dizajnirati uređaj koji će biti ugodan za korištenje te pritom korisnicima ponuditi mobilnost i jednostavnost uporabe tableta, kao i performanse i opremljenost prijenosnika.

 

SPECIFIKACIJE

Intelov chipset QM77 Express, Intel Core i5 3427U 1,9/ 2,9 GHz, 11,6-inčni HD IPS multitouch ekran rezolucije 1366×768 piksela, 4 GB DDR3 1600 MHz, Intel HD Graphics 4000, Samsungov SATA III SSD kapaciteta 128 GB, WLAN b/g/n, BT 4.0, 1x USB 3.0 (tablet), 1x USB 2.0 (dock), 2x USB 2.0 (dock), VGA (dock) HDMI (tablet), čitač SD kartica, dvije kamere: 5 MP stražnja i 0,3 MP prednja, stereo zvučnici, dimenzije: 302x 195x 12,7 mm, masa: 1,66 kg, 850 g (samo tablet), podnožje (dock) sa tipkovnicom i dodatnom baterijom, čitač otiska prsta, digitalna olovka, Windows 8 Pro 64 bit

USTUPIO

Fujitsu Hrvatska
(01) 77 88 875
www.fujitsu.com

CIJENA

13799 kn

ZA
vrlo dobre performanse, opremljenost, funkcionalnost, trajanje baterije (sa dockom), vrlo dobar mat ekran

PROTIV
dizajn, dimenzije i masa ne čine ga pogodnim za korištenje kao tablet, osjetno zagrijavanje, kamere nisu osobito kvalitetne

OCJENA
4/5

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here