Deset najcoolerskijih laptopa koji su (zasad) obilježili ovu godinu…

 

Tržište laptopa se dosad u ovoj godini najviše moglo usredotočiti na Windows 10 laptope, odnosno na prijenosnike koji podržavaju Windows OS. Jedan od glavnih ”uzroka” toga jest činjenica da je Apple kod svojih MacBook i MacBook Pro učinio tek neznatne preinake i dorade.

No, kada pogledamo ”Windows- bazirane” laptope, onda ćemo vrlo brzo uočiti da su se mnogi proizvođači Windows prijenosnika istaknuli na vrlo lijep način. Bilo da se radi o dizajnu, specifikacijama, cijeni, izdržljivosti ili svemu ovome zajedno, Windows prijenosnici zasad u ovoj godini definitvno vode u odnosu na Apple i Mac rješenja.

U nastavku ćemo nešto reći o deset najcoolerskijih prijenosnika koji su (barem zasad) obilježili 2017. godinu.


 

dell latitude 12 2017

 

 1. Dell Latitude

Početna cijena: oko 7000,00kn

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

Ovo izdanje Latitude modela koji je osmišljen više za poslovne potrebe se ističe svojom portabilnošću i malom masom, te zaslonom od samo 12.6 inča. Ovaj model tako ima podršku za Full HD (i rezoluciju od 1080p), kao i ”touch screen” mogućnosti, dok je njegov zaslon zaštićen ni manje ni više nego Corning Gorilla Glass 4 zaštitom.

Druge dodatne stvari koje ovaj prijenosnik čine cool su sedma generacija Intelovih Core procesora te mnoštvo utora (USB-A, HDMI, utor za zaslon, USB-C).

 

dell-xps-13 2 u 1 2017

 

 1. Dell XPS 13 (2 in 1)

Početna cijena: oko 10.000kn

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

Nakon nedavne nadogradnje XPS 13 modela s novim procesorom i boljom baterijom koja jamči duži vijek trajanja, Dell se odlučio na lansiranje svog prvog ”2 u 1” pod-modela XPS 13 modela prijenosnika.

Zajedno sa vijkom koji omogućuje okretanje zaslona za 360 stupnjeva, ovaj model prijenosnika je također i tanji od svog prethodnika. 2 u 1 verzija u sebi ima i procesor koji troši manje struje, što ovaj model čini idealnim za ”casual” korisnike koji se žele praviti važni s laptopom čiji se zaslon može zaokrenuti za puni krug. XPS 13 2u1 u sebi ima sedmu generaciju Intelovih Y procesora, bateriju koja može potrajati i do 15 sati te nevjerojatnu mogućnost QHD+ kvalitete slike (sa rezolucijom od 1800p).

 

HP EliteBook X360

 

 1. HP EliteBook X360

Početna cijena: oko 12.000 kn

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

Ovo je u stvari još jedan ”dva u jedan” prijenosnik koji je osmišljen prvenstveno za potrebe poslovanja i za urede. Zajedno sa svojim touch screenom, neke od ključnih karakteristika ovog prijenosnika su dug vijek trajanja baterije (prema nekim procjenama baterija može potrajati i do 16.5 sati), širok spektar utora (od USB-A do HDMI, USB-C, microSD, itd.), a možda najbolja stvar kod ovog prijenosnika jest njegova debljina, odnosno nepostojanje iste.

Naime, ovaj model je ”debeo” samo 0.59 inča (bez obzira na sve navedene utore, što je u biti sjajna stvar). Kućište izrađeno od aluminija, posebne tipke za pokretanje Skypea i HP-ove Sure Start tehnologije kao i jedan od najboljih touch padova (prema procjenama korisnika) na tržištu su još neke od pogodnosti. Cijena nije velika niti za naše standarde.

 

HP Spectre x360

 

 1. HP Spectre x360 15

Početna cijena: 14.000kn

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

HP-ova nadogradnja za 2017. godinu u obliku Spectre x360 15 modela uključuje prijenosnik sa malenim pantovima koji se nalaze na lijevoj i desnoj strani 15.6-inčnog zaslona. UHD touch screen zaslon se naravno, kako i ime govori, okreće za 360 stupnjeva, a aluminijsko kućište je samo točka na ”i” ionako odličnog prijenosnika.

Nova verzija modela uključuje i bateriju koja će trajati malo manje od 13 sati, sedmu generaciju Intelovih procesora kao i Nvidia GeForce 940MX grafičke kartice za optimum gaminga i svakodnevnih aktivnosti, kao što je pregledavanje interneta, gledanje filmova, korištenje uredskih programa i sl. Izvrstan model ako ste ”casual” korisnik kojemu treba dodir čuda tehnologije u obliku zaslona koji se može zaokrenuti za 360.

 

Lenovo X1 Carbon

 

 1. Lenovo X1 Carbon

Početna cijena: oko 9.000 kn

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

Peta generacija X1 Carbon modela Lenovo prijenosnika donijela nam je smanjenje veličine pantova oko zaslona, što znači da zaslon ovog prijenosnika od 14 inča u biti ”stane” u 13-inčni laptop.

Nova generacija X1 Carbon modela je također i lakša od prethodnika, dok je baterija nadograđena da traje čak 15.5 sati (što je, mora se priznati uvijek impresivno za pročitati i ”okusiti”). Sigurnosne mogućnosti ovog modela uključuju IR kameru sa mogućnostima prepoznavanja obilježja lica kao i Windows Hello mogućnost ulogiravanja.

 

 

 1. Lenovo ThinkPad X1 Yoga

Početna cijena: oko 14.000kn

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

I na svojoj drugoj generaciji ThinkPad X1 Yoga uređaja Lenovo je odlučio zadržati svoj prepoznatljivi OLED zaslon, što u prijevodu znači da su Lenovo modeli jedini prijenosnici koji na sebi imaju OLED zaslon.

Novi X1 Yoga u sebi ima sedmu generaciju Intel Core procesora, kao i duži vijek trajanja baterije u odnosu na svog prethodnika (radi se o 10.5 sati za OLED verziju i čak 16 sati ua verziju prijenosnika koji nema OLED zaslon). Druge novine kojima se novi Yoga model može pohvaliti su tri Thunderbolt utora, mogućnost korištenja redizajnirane ThinkPad olovke te naravno mogućnost okretanja zaslona za 360 stupnjeva.

 

Microsoft Surface

 

 1. Microsoft Surface

Početna cijena: oko 8.000kn

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

Nov-novcat proizvod iz Microsoft Surface linije je Surface Laptop koji je prvenstveno namijenjen studentima na fakultetima i učenicima srednjih škola. Novi Surface Laptop je u biti flagship prijenosnik  koji u sebi ima novi Windows 10S OS, zaslon sa rezolucijom od 1504p, sedmu generaciju Intel Core i5 ili i7 procesora te baterijom koja može potrajati i do 14.5 sati.

 

Acer Switch Alpha 12

 

 1. Acer Switch Alpha 12

  Početna cijena: oko 8.000 KN

  Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

  Acer Switch Alpha 12 je 2-u-1 prijenosno računalo koje dolazi s vodenim hlađenjem, pristojnim performansama i vrlo dobrim zaslonom. Rashladni sustav s tekućinom Acer LiquidLoop održava visok učinak glavnog procesora bez buke ventilatora.

  Ovisno o verziji opremljen je snažnim Intel Core procesorima šeste generacije, koja nudi dobru produktivnost uz laku prenosivosti i fleksibilnosti. Dolazi sa kvalitetnim zaslonima osjetljivim na dodir veličine 12 inča i razlučivosti 2160×1440, uz par zvučnika okrenutih prema naprijed nudi i solidno zvučno iskustvo. Switch Alpha 12 možete pretvoriti i u stolno računalo uz pomoć dodatne vanjske baze i USB Type C utora.

 

Samsung Notebook 9 Pro 15

 

 1. Samsung Notebook 9 Pro 15

Početna cijena: oko 1300 američkih dolara (Amazon, Ebay)

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

Samsungova nadogradnja u obliku Notebook 0 Pro 15 donosi zaslon koji je osjetljiv na dodir, vijak koji omogućuje zaokret zaslona za 360 stupnjeva, te S-olovku. Laptop isto tako ima sedmu generaciju Intel Core i7 procesora, sa 16 GB radne memorije te AMD Radeon 540 grafičkom karticom i baterijom koja će potrajati do 11.5 sati. Idealan za ”umjereni” gaming.

 

Toshiba Protege X20W

 

 1. Toshiba Protege X20W

Početna cijena: oko 1000 američkih dolara (Amazon, Ebay)

Što je toliko cool u vezi ovog laptopa:

Toshiba Protege X20W je Premium ”2u1” laptop sa FHD (1080p) zaslonom koji se u okreće unatrag do 360 stupnjeva. Ključne karakteristike uključuju sedmu generaciju Intel Core procesora, IR kameru (infracrvenu) za Windows Hello mogućnost zaključavanja/otključavanja putem prepoznavanja lica te detekcija putem glasa korisnika. Nadalje, Protege X20W teži samo 2.5 funti i ”debeo” je samo 0.61 inča.

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here