ASUS TUF Gaming FX505DU donosi nam kombinaciju GTX 1660Ti + Ryzen 7, no je li to dovoljno dobro za gaming?

Asus je nedavno pustio u prodaju svoju novu liniju gamerskih laptopa u rasponu od osvježenih varijacija, pa sve do potpuno novih modela. Nova linija gamerskih, prijenosnih računala pod nazivom “TUF Gaming”, koja u sebi ima AMD Ryzen procesore već je neko vrijeme na tržištu, no danas Vam predstavljamo novu verziju laptopa, koja u sebi ima novu Nvidia-inu GTX 1660Ti grafičku karticu u zanimljivoj kombinaciji sa ostatkom hardvera.

Asus TUF Gaming FX505DU osnažen AMD Ryzenom 7 3750H procesorom, s četiri fizičke i osam virtualnih jezgri, te najnovijom Nvidia GTX 1660Ti grafičkom karticom trebao bi omogućiti puno fluidnije igraće iskustvo. Kombinirana snaga ovih procesora čini ovaj prijenosnik idealnim za multitasking, besprijekorno obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti, kao i igranje najnovijih naslova igara, a sve po poprilično umjerenoj cijeni od 9.000kn.

asus fx505du zaslon

Asus TUF FX505DU: Dizajn

Nema sumnje da dizajn ovog gaming laptopa izgleda čvrsto i izdržljivo, s prepoznatljivim Radiating-X i trapezoidnim dizajnom, koji također donosi, pored ugodne oku estetske dimenzije i neke važne značajke za hlađenje kompletnog sustava.

Pored toga što je moderan i lijep za oči ovaj gaming laptop je prošao niz strogih testova izdržljivosti, prema vojnim standardima, što znači da ne samo da je otporan na povremene udarce, već može izdržati izloženost sunčevom zračenju, veliku nadmorsku visinu i ekstremne temperature. No krenimo redom…

ASUS FX505DU

FX505DU koristi novi trapezoidni dizajn na kućištu laptopa, koji je Asus također i zaštitio patentom, kao unikatno rješenje na laptopima. Da bismo bolje razumjeli, trapezoidni otvor služi tome da se izbjegnu eventualne smetnje prilikom odvođenja toplog zraka iz unutrašnjosti laptopa, tako da zagrijani zrak neometano izlazi kroz otvore u okolinu i samim time ima osjetno bolje hlađenje.

Nadalje, ovakvim dizajnom željelo se dodatno dati na dugotrajnosti unutrašnjih komponenti, te na maksimiziranju performansi procesora i grafičke kartice. Ovo je itekako potrebno, pogotovo kod zahtjevnijih aktivnosti, kao što su renderiranje videozapisa ili igranje igara koje zahtijevaju više procesne snage. Ono što omogućuje dodatno hlađenje i ispuh toplog zraka iz prijenosnika su dva ventilatora i poseban sustav hlađenja nazvan ”Anti-Dust Cooling System”.

asus fx505du dizajn

Radi se o sustavu ispuhivanja zraka kojim se na poseban način iz unutrašnjosti prijenosnika ispuhuje sva prašina i čestice koje onda izlaze iz laptopa preko posebnih izlaza. Zahvaljujući ovom rješenju korisnik ne treba otvarati kućište kako bi sam ispuhao nakupljenu prašinu jer to prijenosnik radi sam, automatski. Ne treba posebno ni spominjati kako je prašina jedan od glavnih neprijatelja elektronike u svakom laptopu ili stolnom računalu.

Kada pogledamo 15.6-inčni zaslon laptopa, ono što ćemo prvo primijetiti jest to da zaslon ima dosta tanke rubove s lijeve i desne strane, što uz odlične kuteve gledanja i vrlo finu završnu obradu. ostavlja dojam vrhunske kvalitete uređaja. Osim toga, zaslon ima i posebno “odrezane” kuteve, što je i jedno od obilježja TUF igraće linije. Na gornjoj strani, standardno se nalazi kamera, dok se na donjoj, debljoj strani zaslona, nalazi Asus-ov logo.

Desna strana laptopa je rezervirana samo za rešetke za odvod zraka, Kensington bravu te zvučnik. Svi utori nalaze se na lijevoj strani laptopa. Od utora imamo dva USB tip-A 3.0 utora, jedan USB 2.0, HDMI 2.0, RJ-45 te utor od 3.5 milimetara za slušalice. Tu se isto tako nalazi i zvučnik koji je smješten na dnu ne bi li korisnici dobili uravnoteženu kvalitetu zvuka.

asus fx505du priključci

Oni kojima ne odgovaraju prijenosnici s utorima na jednoj strani bit će nezadovoljni ovakvom raspodjelom. Na stražnjoj strani nalaze se dva, estetski uklopljiva ispusta za zrak crvene boje. Ovo je vrlo dobro rješenje jer se na takav način dodatno regulira cjelokupna temperatura prijenosnika. Asus je očigledno kao imperativ postavio vrlo dobro hlađenje računala, i dobrano se potrudio, da korisnik može mirno i nesmetano uživati u igranju i zahtjevnijih naslova.

asus fx505du hladjenje

Ako bacimo pogled na ”tijelo” prijenosnog računala vidjet ćemo izrezbareni dizajn iznad tipkovnice. Njegova namjena je unos hladnog zraka u računalo. LED svjetla se nalaze tik iznad izrezbarenog otvora, a desno je tipka za uključivanje i isključivanje prijenosnika sa crvenim indikatorom stanja.

asus fx505du tipkovnica

Nakon uključivanja računala vidjet ćemo da je tipkovnica osvijetljena RGB AURA Sync vrstom osvjetljenja. Ovakav način osvjetljenja dodatno daje na atraktivnosti izgleda jer, iskreno govoreći, ovakva svjetla su puno zanimljivija od obične, monokromatske boje, kakvu možemo pronaći kod većine gaming laptopa iz ovog cjenovnog razreda. Tipke WASD su vrlo upečatljive u bijeloj boji, tako da ih možete pronaći i skoro “zatvorenih očiju”. To je očigledni pokazatelj da je ovaj uređaj prvenstveno namijenjen za igre, u kojima su ove tipke i najviše korištene, kao npr. akcijske igre.

wasd tipke

Tipke su vrlo responzivne, i osmišljene su na način da uvelike olakšavaju i  dugotrajnija tipkanja, što je itekako dobra vijest, za sve one koji recimo koriste laptope za pisanje ili programiranje. Dodirnik nema nikakve tipke sa strane. To znači da sve ono što korisnik bude želio kliknuti koristeći dodirnik, to će moći učiniti samo preko dodirne površine.

Što se samog dodirnika tiče, iskustvo korištenja je OK, ali mislim da ga korisnici ionako neće mnogo koristiti, pogotovo prilikom igranja. Sve u svemu, Asus TUF FX505DU djeluje vrlo stabilno i čvrsto. Njegovi metalni dijelovi dodatno daju na premium osjećaju, što je svakako dodatni plus. Cjelokupan dojam koji uređaj ostavlja može se opisati u tri riječi: čvrstoća, izdržljivost i stabilnost.

asus fx505du recenzija

Prikaz i multimedij

FX505DU dolazi sa IPS prikazom slike koji u sebi ima Nano Edge zaslon koji radi na 60Hz, ali postoji i varijanta zaslona na 120Hz. No ono što se korisnicima, a pogotovo igračima najviše može svidjeti u vezi kvalitete prikaza slike na ovom prijenosnom računalu jest činjenica da je monitor vrlo brz, obzirom na IPS ploču. Ovo će uvelike pomoći kod igranja pucačkih igara kao što su recimo Battlefield 5 ili Call of Duty: WWII. Ekran se može pohvaliti dosta solidnim kutevima gledanja, pogotovo obzirom na vrstu ugrađenog panela, kao i preciznošću boja te više nego dobrom oštrinom.

asus fx505du gaming laptop

S obzirom na to da ovaj prijenosnik na sebi ima dva zvučnika, od kojih je svaki smješten na drugoj  strani, kvaliteta zvuka je vrlo dobra. Zvuk je vrlo glasan i uravnotežen. Iako zvučnici ne podržavaju Dolby tehnologiju ono čime se ipak mogu pohvaliti jest DTS Studio Sound tehnologija koja služi dodatnom pojačavanju kvalitete i snage zvuka.

asus fx505du test zaslona

Za vrijeme testiranja s uključenim DTS-om, zvuk je malo glasniji i jači, ali ne previše. Bas još uvijek djeluje preslabo, što je uostalom i očekivana mana kod manje više svih laptopa. Međutim maksimalno pojačani zvučnici s uključenim DTS-om stvaraju dosta iskrivljen zvuk, uvodeći nas u svijet neugodne distorzije zvuka, što nitko neće koristiti. Ono što se svakako preporučuje jest korištenje slušalica ili Bluetooth zvučnika koji će ipak pružiti bolju kvalitetu zvuka od one koju pružaju zvučnici laptopa.

asus fx505du ekran

Sve u svemu TUF FX505DU ima briljantnu IPS ploču za glatko iskustvo gledanja, osobito tijekom igranja s tehnologijom širokog prikaza, koja obećava dosljedne boje, čak i kada gledate u zaslon iz ekstremnih kutova.

 

asus fx505du test perfomanse

Performanse i Benchmark mjerenja

Dvije glavne značajke ovog modela prijenosnog računala su Ryzen 7 3750H procesor u kombinaciji s Nvidia-inom GTX 1660Ti grafičkom karticom. Nadalje, laptop u sebi ima odličnih 16GB radne memorije koju se može povećati sve do 32 GB.

asus fx505du perfomanse

Ovo je i više nego dovoljno RAM memorije za sve vrste uporabe pa i najzahtjevnijeg igranja. Za vrijeme testiranja prijenosnika kroz nekoliko Benchmark testova i kroz nekoliko igara treba reći da se laptop pokazao i više nego dobrim za svoj cjenovni razred. Računalo je došlo sa 2 diska, brzim PCIe M.2 SSD od 256Gb i HDD od 1Tb. Kombinacija koju većina ljudi želi, a rješava gotove sve zahtjeve za pohranom. Brzi SSD za instalaciju operativnog sustava je Western Digitalov, dok je klasičan  SATA HDD 1Tb Toshiba

Od testova koje smo isprobali na ovom laptopu su Crystal Disk Mark, Cinebench R20 i 3D MARK koji su poprilično “oznojili” GPU i CPU dovodeći ih u jednom trenutku i na 100 stupnjeva C. Rezultate možete vidjeti na sljedećim slikama:

ASUS FX505DU christal disk mark 1

ASUS FX505DU christal disk mark 2

ASUS FX505DU christal disk mark 3

ASUS FX505DU christal disk mark 4

CinebenchMulti ASUS FX505DU

CinebenchSingle ASUS FX505DU

3D MARK SkyDiver

3D MARK SkyDiver2

3D MARK TimeSpy

GTX 1660Ti grafički procesor je odličan i puno bolji u vezi gamerskih performansi od GTX 1060 grafičke kartice, koja također ima 6GB video RAMa. Sve u svemu, FX505DU je vrlo sposoban igraći stroj koji će svojim korisnicima pružiti odlično iskustvo igranja, bez obzira radilo li se o gledanju filmova na najvišim detaljima ili igranju najnovijih naslova.

Da je kombinacija NVIDIA grafike i AMD procesora kod ovog laptopa vrlo dobra potvrđuju i vrlo dobri rezultati igranja. Tako se ovaj laptop i sa grafički zahtjevnim igrama poput Shadow of the Tomb Raider, vrlo dobro nosi. Što se tiče performansi, s moje strane nije bilo vidljivih zastajkivanja ili usporavanja. Moje iskustvo igranja s FX505D nije bilo ništa drugo osim glatko i udobno.

asus fx505du hlađenje

Vijek trajanja baterije i stupanj zagrijavanja

S obzirom na to da je TUF FX505DU gamersko prijenosno računalo ono što se svakako ne očekuje od ovog računala jest da će baterija trajati vrlo dugo. Za vrijeme testiranja prilikom pokretanja videozapisa na 1080p, i sa podešenom 50%-tnoj svjetlini, pojačanosti zvuka od 50% i uključenim slušalicama, baterija je trajala vrlo dobrih 5 sati.

Izuzev vijeka trajanja baterije i performansi, još jedan vrlo važan aspekt na kojeg treba obratiti pozornost prilikom testiranja laptopa jest stupanj zagrijavanja. Ovaj model bio je testiran testovima Cinebench R20 i 3D MARK. Za vrijeme pokretanja obje aplikacije,  grafička kartica i procesor su kratkotrajno dosegnuli maksimalne temperature od preko 90 stupnjeva Celzijevih, no učinkovito hlađenje je vrlo brzo sve dovodilo u normalu.

 

asus fx505du bios

Zaključak

Asus-ov TUF Gaming FX505DU je sve u svemu, odličan gamerski laptop koji nudi vrlo dobre performanse i odličan prikaz slike, obzirom na svoj cjenovni razred. Zahvaljujući vrlo dobroj kombinaciji GTX 1660Ti i Ryzen 7 procesora sa vrlo brzim ekranom, ovaj model prijenosnog računala odlično će poslužiti čak i za igranje najzahtjevnijih i najnovijih igara. Ekran ne samo da je odličan za igranje igara, već će, zahvaljujući oštrini i jasnoći boja, odlično poslužiti i za gledanje filmova.

Konačno, prijenosnik ima vrlo dobar vijek trajanja baterije i u svakodnevnoj upotrebi se ponaša izvrsno. Iako ima dva USB 3.0 utora to se može pokazati i kao nedostatak, za korisnike koji su možda očekivali jedan USB 3.1 ili jedan USB-C utor). Treba isto tako spomenuti da je kvaliteta zvuka solidna, ali kao i kod većine laptopa, bolje rješenje je korištenje slušalica. Sve u svemu laptop izgleda izvrsno, tipkovnica je vrlo responzivna, uređaj je vrlo izdržljiv i jako kvalitetno osmišljen.

Ako ste zainteresirani za gamerski laptop onda bi ovaj model (koji košta oko 9.000kn) trebao biti jedan od potencijalnih kandidata za Vas. Sve igre koje su pokrenute na njemu rade glatno i fluentno na 60 fps-a, što je vrlo dobro za ovaj cjenovni rang prijenosnika. I kad uzmemo u obzir performanse, kvalitetu izrade i cijenu ovog laptopa, možemo ga svakako preporučiti ljubiteljima gaminga.

asus fx505du specifikacije

Asus FX505DU specifikacija:

  • Procesor: AMD Ryzen 7-3750H takt 2.3GHz do 4.0GHz, 6MB cache
  • Memorija: RAM 16GB DDR4 2666Mhz, prošitrivo do 32Gb
  • Prostor za pohranu: PCIe M.2 SSD 256Gb Western Digital, SATA HDD 1Tb Toshiba
  • Zaslon: 15.6 inča FHD IPS Panel, 60Hz, Anti-glare
  • Grafika NVIDIA Geforce GTX1660Ti, VRAM GDDR6 6 GB
  • Priključci: Wi-Fi 802.11ac 2×2 Wave 2 WLAN + Bluetooth 5.0
  • Baterija 48Wh, 3-ćelije Litij-ionska
  • Masa: 2,2kg
  • Dimenzije: 36.04 x 26.2 x 2.58 cm
  • Cijena oko 9.000kn

Za: Odlična kvaliteta izrade, vrlo dobre performanse, vrlo dobar sustav hlađenja, lagan i prenosiv

Protiv: Nema utora za SD karticu, nema USB-C porta i Thunderbolta

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here