Novi model pod nazivom Swift 3 SF314-54 dolazi s nekoliko poboljšanja: drugačiji dizajn, zaslon koji ovoga puta nije osjetljiv na dodir, novo pozadinsko osvjetljenje, novi hardver i novu Nvidia MX150 grafičku karticu.

Cijena se nije promijenila i ona je još uvijek jedna od najjačih strana i Acera općenito, ali i ovog modela. Ova serija prijenosnika je dostupna u nekoliko različitih konfiguracija, sa Core i5 i i7 dvojezgrenim procesorima, različitim memorijama za pohranu podataka te sa ili bez Nvidia-ine MX150 grafičke kartice koja ima vlastitu (dedicated) memoriju.

Za razliku od protekle generacije Swift 3, ovaj model teži oko 1.45 kilograma i debljine je oko 18 milimetara, što ga čini vrlo prenosivim u torbi ili u ruksaku. Nekoliko je milimetara veći, a i rubovi zaslona su malo veći, no ono što treba napomenuti jest to da je većina 14-inčnih modela koji su slično kompaktni kao Swift 3 dosta skuplji.

acer swift 3 TEST

Još jedna stvar koju je dobio novi Swift 3 je novina kod dizajna. Ovaj model izgleda kao standardni Acerov prijenosnik, a sva obilježja koja Acer stavlja na sve svoje modele su i tu prisutne. Naša testna verzija prijenosnika je bila suptilne srebrne boje.


acer swift 3 dizajn

 

Novi Swift 3 model se sastoji od poklopca koji je od metala, dok je unutrašnjost uređaja isto tako metalna, s fino brušenim završecima. Dno uređaja je izrađeno od plastike koja je dosta gumizirana i vrlo mekana. Zbog svega ovoga prijenosnik bi trebao moći sakriti sve manje mrlje i otiske prstiju. Poklopac je malo savitljiviji, kao i dio gdje se nalazi tipkovnica, no to nije ništa neobično za jedan prijenosnik iz ove srednje klase.

Suženi metalni rubovi koji su osjetni i primjetni nakon što podignete zaslon prijenosnika su malo oštri. Premda je uređaj dosta niskog profila i bez obzira na to što je prostora za odmaranje ruku dovoljno, prilikom dužeg pisanja može vam se dogoditi da rukom zapnete za rubove uređaja. Kada otvorite zaslon vidjeti ćete da ga pantovi dobro drže i da ekran dosta dobro ”leži” na mjestu bez ”praznog hoda”. Osim toga, pantovi dopuštaju savijanje zaslona sve do 180 stupnjeva.

acer swift 3 recenzija

Ako okrenemo uređaj prva stvar koja će nam upasti u oči su gumeni držači ili ”stopala” koja su dosta istaknuta i koja će uređaj držati dobro i čvrsto na ravnoj podlozi, zvučnici sa strane, te veliki rešetkasti otvor koji služi za ventiliranje uređaja. Vrući zrak izlazi iz rešetki koje se nalaze iza pantova, no o sustavu hlađenja i performansama ćemo nešto više reći u idućim dijelovima članka.

Još jedn stvar koja se ovdje treba spomenuti su utori. Ovaj model prijenosnika na sebi i u sebi od utora ima manje-više sve ono što bi se od jednog ovakvog modela i očekivalo. 3 Type A USB utora, 1 USB-C (bez Thunderbolta 3), HDMI, čitač kartica, utor za mikrofon i Kensington bravu. Većina utora je smještena s lijeve strane uređaja, što desnu stranu čini dosta slobodnom za slučaj da recimo želite koristiti miš.

acer swift 3 zaslon

Acer Swift 3: Zaslon

Ovaj model na sebi ima 14-inčni zaslon sa dosta velikim rubovima i slojem Gorilla Glass zaštite. Nadalje, Swift 3 nema zaslon osjetljiv na dodir, je li ovo dobra ideja ili ne ovisi o afinitetima potencijalnih korisnika, a za razliku od prošlih modela novi Swift 3 dolazi sa sjajnim zaslonom.

Čuo sam tvrdnje koje govore kako sjajni zasloni prikazuju bolje i življe boje od onih mat, no to uglavnom nije istina. Ono što je važno za kvalitetu boja jest kvaliteta samog zaslona, a to je ono gdje se ovaj model dosta dobro iskazao. A vrijedi spomenuti da je obzirom na činjenicu da se radi o IPS panelu kod kojeg su  kutevi gledanja kao i kontrast dosta dobri, što je svakako dobro.

acer swift 3 tipkovnica

Acer Swift 3: Tipkovnica i dodirnik

Što se mene tiče tipkovnica na ovome uređaju je dosta dobra. Putanja tipki je dosta kratka i sve u svemu radi se o tipkovnicama koje ćete danas dobivati na većini malih prijenosnika, što je pozitivna stvar.

Tipke su dobro smještene, dovoljno, a opet ne previše udaljene jedne od drugih i ono što mi se posebno svidjelo jest gumizirani završetak, to jest vrh. Prilikom tipkanja dosta dobro odgovaraju na klik i na pritisak i gotovo da i ne daju nikakav zvuk. Neki korisnici će možda reći da su tipke na ovom uređaju možda malo previše plitke, što meni osobno nije smetalo (možda iz razloga što puno tipkam, pa mi takve tipke samim time i bolje odgovaraju).

Tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje koje se aktivira pritiskom tipke, no ne i povlačenjem prstiju preko dodirnika. Izgled je poprilično standardan, s time da će vam možda trebati vremena da se naviknete na Home i End tipke koje su pomalo skučene.

Dodirnik je dosta velik i nalazi se na mjestu koje je blizu mjestima za odmaranje dlanova na laptopu. Rubovi oko dodirnika su isto malo oštriji, dok je površina dodirnika malo grublja kako se ne bi dogodilo da nešto slučajno kliknete ili da povučete preko dodirnika. No bez obzira na to samo korištenje dodirnika je i više nego dobro i ugodno. Tipke koje simuliraju lijevu i desnu tipku miša su malo poveće, no lako ih je koristiti i nisu glasne.

acer swift 3 touchpad

Isto tako ovdje imamo i čitač otisaka prstiju koji se nalazi s desne strane mjesta gdje stavljate desni dlan, ispod tipki sa strelicama. Čitač je dovoljno velik i precizan i dosta dobro funkcionira u kombinaciji sa Windows Hello-om.

 

Acer Swift 3: Hardver i performanse

Acer je svoj Swift 3 osmislio u nekoliko različitih konfiguracija, a mi smo dobil priliku testirati jedan od snažnijih modela koji na sebi ima noviji Intelov Coffee Lake i5-8250U procesor, 8GB DDR4 RAM, 256GB SSD te sa Nvidia MX150 grafičkom karticom koja ima 2 GB GDDR5 RAM (što je možda i najzanimljivije obilježje ovoga modela).

RAM, procesor i grafička kartica su posložene na matičnoj ploči, dok su memorija za pohranu, bežični čip i baterija dostupni nakon što odvojite stražnji poklopac uređaja. To nismo pokušali učiniti ali se vidi da je stražnji poklopac učvršćen Torx vijcima koji bi se trebali dati dosta lako odvinuti.

acer swift 3 ekran

No vratimo se natrag na grafičku karticu. MX150 je u biti grafička kartica ”entry” razine i pripada Nvidia-inoj Pascal liniji i radi se zapravo o Nvidia GeForce GT 1030 koja je prilagođena za prijenosna računala. Grafička kartica treba osiguravati igranje igara u Full HD-u i to na srednjim ili visokim postavkama, što znači da bi Nvidia MX150 trebala svoje mjesto pronaći i na velikom broju prijenosnika koji su slični Swift 3 modelu.

Još jedna stvar koju treba spomenuti jest da prilkom igranja igara nisam primijetio nikakvo opadanje u performansama čak niti kada sam igrao ”na bateriji”, odnosno onda kada uređaj nije bio uključen u struju. Sve u svemu, MX150 je dvostruko bolja od obične Nvidia GT 940MX GDDR3 i veliki korak naprijed u odnosu na model koji ima običnu DDR5 RAM memoriju.

Ako želite imati prijenosnik s kojim ćete moći bez problema igrati i najnovije naslove, a želite da taj prijenosnik bude tanak, možda bi baš ovogodišnja iteracija Acerovog Swift 3 modela mogla biti pravi izbor za vas.

 

Acer Swift 3: Buka, toplina, povezivost, zvučnici i ostalo

Hlađenje je obavljeno na način da se koristi jedan ventilator i dvije cijevi koje odvode toplinu i koje su smještene iznad procesora i grafičke kartice. Sve u svemu, standardna implementacija.

Ventilator se vrti cijelo vrijeme dok prijenosnik radi, čak i kod najosnovnijih aktivnosti. No bez obzira na to gotovo da ga i nećete čuti jer je njegovih 38 dB sasvim podnošljivo (osim ako ne radite u apsolutnoj tišini). Čak je i pod opterećenjem dosta tih, to jest 41-42 dB je nešto što će zvučnici ”pokriti” bez većih problema.

Ventilator je dosta učinkovit i dosta dobro hladi i interijer i eksterijer uređaja, držeći stvari pod kontrolom i na prihvatljivih 30-35 stupnjeva. Prilikom igranja temperature ne skaču puno, što je opet dobar znak. Iako se neki dijelovi uređaja znaju zagrijati, to je normalno i 40 stupnjeva nije nikakav znak za uzbunu već se radi o normalno povišenoj temperaturi uređaja. Ono što je nezgodno jest to da se toplina širi prema tipkovnici što može dovesti do toga da vam se dlanovi i prsti, pogotovo ako puno tipkate, počnu znojiti.

U pogledu povezivosti, treba reći da postoji bežični AC i Bluetooth 4.1 kao i Intelov AC 7265 modul koji se pokazao dosta dobrim i kada je uređaj bio blizu routera i kada je bio udaljen. Što se tiče zvučnika, oni su malo istaknutiji u odnosu na stariji Swift 3. Još uvijek se nalaze s donje strane, s time da zvuk koji dopire iz njih više nije čudan (pogotovo kada pojačate zvuk ili kada koristite uređaj na krilu te povremeno prekrijete zvučnike). 80 dB je poprilično glasno i za tu visinu decibela zvuk djeluje dosta bogato i čisto.

Kamera se nalazi na vrhu zaslona i okružena je mikrofonima. Njezina kvaliteta je prosječna što znači da bi vas trebala zadovoljiti ako je želite tu i tamo koristiti, kao recimo za Skype pozive.

 

Baterija

Swift 3 ima bateriju od 48Wh, što je OK za jedan uređaj iz ove klase prijenosnika, pogotovo iz razloga što ovaj uređaj na sebi nema zaslon koji će trošiti puno energije. Uz uređaj dobivate i standardni punjač od 65 W koji teži oko 0.32 kilograma i koji će Swift 3 napuniti do 100% za oko dva i pol sata.

acer swift 3 cijena

Zaključak

Prva stvar koju bih htio reći jest da ovaj prijenosnik nema zaslon osjetljivi na dodir, i ako vam to ne smeta i ako svoj prijenosnik stalno koristite u zatvorenim prostorima, ovaj model prijensonika bi mogao biti itekako za vas, pogotovo zbog njegovih gamerskih sposobnosti koje se mogu zahvaliti Nvidia MX150 čipu (koji je veliki korak naprijed u odnosu na Nvidia 940MX), te Coffee Lake četverojezgrenom procesoru koji od ovog 14-inčnog prijenosnika izvlače ono najbolje.

Swift 3 SF314-54 je sve u svemu vrlo dobar prijenosnik koji je dostupan po vrlo prihvatljivoj cijeni. Kvalitetnog dizajna, odličnog pozadinskog osvjetljenja, sa dosta utora, IPS zaslonom, dobrim vijekom trajanja baterije, dobrim zvučnicima i vrlo brzim bežičnim načinima povezivanja. Isto tako, uređaj je dosta hladan i tih, što ga čini idealnim i za svakodnevni rad i za igranje igara.

Specifikacija: Swift 3SF314-54

  • CPU: Intel Core i5 8250U, 1,60 GHz, Core 4,
  • GPU: Nvidia MX150, 2Gb
  • RAM: 8GB
  • Zaslon: 14 FHD IPS 1920×1080
  • Pohrana: SSD 256GB
  • OS: Windows 10 Home
  • Povezivost: Intel UHD, 802.11ac, Bluetooth, HDMI, USB 2.0, 2x USB 3.0, USB Tip-C
  • Težina: 1,45 kg
  • Cijena: Oko 5.500,00kn

Ustupio: Acer Hrvatska

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Pozdrav! Znate li gdje se može u Hrvatskoj nabaviti ovaj model s grafickom, izgleda kao da nude samo s integriranom…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here