Acerov Swift 1 dolazi sa odličnim vijekom trajanja baterije, elegantnim, metalnim i vitkim kućištem, osvijetljenom tipkovnicom i mat IPS prikazom na 14 inčnom zaslonu. Novi Pentium Silver N5000 četverojezgreni procesor ima dosta više računalne snage od njegova prethodnika.

Prema izgledu ne možete znati da se radi o ”entry” modelu Acer Swift serije uređaja. Acerov 14-inčni prijenosnik dolazi u elegantnom metalnom kućištu i nudi dojam skupljeg laptopa. Tek nakon analiziranja hardvera ćemo vidjeti gdje se ovaj prijenosnik nalazi na ljestvici Swift uređaja.

Acer Swift 1 u sebi ima Pentium Silver N5000 četverojezgreni procesor. Core-i i Core-m procesori su rezervirani za skuplje Swift modele (Acer Swift 3, 5).

acer swift 1 recenzija

Acer Swift 1: Elegantno metalno kućište

Kućište Swifta 1 je lakše i puno više kompaktnije od onoga na njegovom prethodniku. Uz to, Acer je sada upotrijebio kućište koje je u cijelosti izrađeno od metala. Naš model kojeg smo testirali ima ton zelene boje (”Svijetlo zelena”). Alternativno možete odabrati još između srebrne, zlatne i crne boje. U pogledu dizajna prijenosnik ne pokazuje nikakve nedostatke.

Baterija je ugrađena i računalo nema u sebi otvor za održavanje. Ako biste ga željeli otvoriti za to ćete trebat maknuti donji pokrov.

acer swift_1_priključci

Unatoč većoj kompaktnosti Acer je svoj Swift 1 opremio i sa više utora za spojivost. Tri od četiri USB utora (2 Tipa-A i 1 Tip-C) podržavaju standard USB 3.1 1.generacije dok je četvrti utor USB 2.0 (ili Tip-A).  Vanjski monitor možete spojiti putem HDMI-a. Svidjele su nam se pozicije utora, što ostavlja dovoljno mjesta za dlanove.

Ugrađeni WLAN modul koristi WLAN čip sa Intela (bežični AC 9560) koji ne samo da podržava 802.11a/b/g/n WLAN standarde već podržava i brži ac standard.

acer swift 1 tipkovnica

Acer za svoj Swift 1 model nudi osvijetljenu tipkovnicu

Acer prijenosnik dolazi sa osvijetljenim tipkama. Ravne tipke imaju dosta kratku putanju i jasnu točku pritiska. Za vrijeme tipkanja tipkovnica će pokazati malo otpora što je vidljivije na sredini više nego na rubovima (no ovo se nije pokazalo kao smetnja).

Sve u svemu, Acer je ovdje ponudio više nego dobru tipkovnicu koja je sasvim dobra za uobičajene zadatke koji uključuju tipkanje. Osvjetljenje tipkovnice se kontrolira i regulira putem tipke Fn ili ”Function” i treba reći da postoji samo jedna razina osvijetljenosti.

Više-dodirni Clickpad pokriva područje od oko 10.6 x 7.8 cm što sve u svemu pruža dovoljno prostora za korištenje kontrole gesti i pokreta. Zbog glatke površine dodirnika klizanje po površini ide dosta lagano. Uz to dodirnik je dosta responzivan i brz na dodir. Vrijedi spomenuti da Swift 1 dolazi i sa čitačem otiska prsta. Ugrađeni čitač otiska prsta brz je i siguran način potvrde identiteta, gdje bez lozinke pomoću sustava Windows Hello ulazite u operativni sustav.

acer swift 1 zaslon

Acer Swift 1: Zaslon – IPS prikaz bogat kontrastom

Swift 1 je, iako cjenovno vrlo prihvatljivi laptop, ipak dolazi sa vrlo respektabilnim 1080p IPS LCD zaslonom od 14 inča. Mnogima se može činiti da je rezolucija od 1080p  najvažnija značajka zaslona, ali zapravo je to IPS zaslon. Mnogo jeftinih prijenosnih računala i dalje koristi TN zaslone, koji nude dosta loše slike čak i kod laganih kuteva gledanja, dok je IPS ploča u velikoj prednosti i izgleda dobro iz gotovo svakog kuta gledanja.

acer swift 1 ekran

Mat 14-inčni prikaz Acera Swift 1 dolazi sa zadanom rezolucijom od 1920 x 1080p. Iako prikaz nudi izvrstan kontrast (1923:1), maksimalna svjetlina od 266 cd/m² je ipak preniska za korištenje za vrijeme sunčanijih dana na otvorenom prostoru, poželjno bi bilo barem 350 cd/m2. Još jedna pozitivna strana prikaza slike jest ta što ne pokazuje nikakvo OMW treptanje.

acer swift 1 test zaslona

Acer je Swift 1 opremio prikazom čiji su kutevi gledanja dosta stabilni, što vam omogućuje da vidite prikaz jasno sa bilo koje pozicije. A ako sunce nije prejako svoj prijenosnik možete koristiti i vani na otvorenom.

acer swift 1 performanse

Acer Swift 1: Performanse – dovoljne za uredske zadatke

Acer Swift 1 je obećavajući, elegantni, kompaktni 14-inčni prijenosnik koji je prikladan za različite uredske poslove i pregledavanje internetskog sadržaja. Naš model kojeg smo testirali se može nabaviti po cijeni od oko 3.500kn, no treba imati na umu da postoje i alternativna oprema i dodatne opcije za boju.

acer swift 1 performanse 2

Swift 1 u sebi ima Pentium Silver N5000 četverojezgreni procesor. Radi se o reprezentativnom Intelovom Gemini Lake procesoru. Procesor radi na osnovnom radnom taktu od 1.1 GHz što se zahvaljujući Turbo mogućnosti može povećati na 2.6 GHz (četiri jezgre) ili na 2.7 GHz (jedna jezgra). Niski TDP od samo 6 watta omogućuje pasivni način hlađenja ovog SoC-a vrlo mogućim.

U našim testovima Pentium je radio radnim taktom od 2.3 do 2.6 GHz (jedan thread) i 2 GHz (više threadova). Kroz testove procesor je pokazao rezultate koji su 10-40% viši od rezultata njegovog prethodnika Pentiuma N4200. Zbog ovoga se N5000 dosta približio Core-i3 procesorima Broadwell generacije. No ovdje nije kraj. Uz pomoć aktivnog hlađenja procesor bi trebao moći stalno raditi na punoj brzini i samim time pokazivati puno bolje rezultate. Nadalje, aktivni dvokanalni mod bi isto tako trebao osigurati malo bolje performanse.

acer swift 1 test

Sustav radi glatko i bez zapinjanja. Nismo se susreli ni sa kakvim problemima. Računalne performanse koje prikazuju hardverske komponente ovog računala sasvim su dovoljne za zahtjeve uredskog poslovanja i internetskih aplikacija.

Acer je testirani Swift 1 opremio sa vrlo dobrih 8Gb RAM memorije i SATA-III SSD kojeg je proizveo Micron. Radi se o M.2-2280 modelu koji nudi 128Gb sveukupnog prostora za pohranu.

Grafički poslovi se obavljaju uz pomoć integrirane UHD 605 grafike koja u sebi ima podršku za DirectX 12 i radi radnim taktom od 750MHz. Rezultati u 3DMarku su očekivani kakvi i trebaju biti.

SoC koji se nalazi u računalu može uredno vrtjeti igre koje nisu zahtjevne, odnosno one igre koje imaju vrlo slab zahtjev u pogledu hardverskih performansi. Veliku većinu igara koje možete igrati na ovome prijenosniku možete pronaći unutar Microsoftove trgovine.

Stereo zvučnici se nalaze na donjoj strani uređaja. Oni sami po sebi daju dosta solidan zvuk, ali za bolje iskustvo slušanja preporučujemo da koristite slušalice ili vanjske zvučnike.

acer swift 1 CIJENA

Zaključak

Sa Swiftom 1 Acer je stvorio 14-inčni prijenosnik koji predstavlja očiti napredak u odnosu na prethodnika. Elegantno, tanko i kompaktno metalno kućište osigurava odličan prvi dojam.

Ugrađeni Pentium Silver N5000 predstavlja očigledan napredak u performansama u odnosu na njegovog prethodnika, Intel Pentium N4200 čime se ovaj procesor približio teritoriju Broadwellovog Core-i3 procesora, što znači da je N5000 dovoljan za uredske poslove i pregledavanje interneta. S obzirom na to da dekoder koji je ugrađen u grafičku karticu, troši malo resursa procesora, streamanje preko usluga ne bi trebalo predstavljati nikakav problem.

Zahvaljujući pasivnom hlađenju SoC-a prijenosno računalo radi dosta tiho i ne grije se pretjerano. SSD osigurava dosta brzo podizanje sustava. SSD se može zamijeniti, ali da bi to bilo moguće trebati ćete otvoriti donju stranu računala. Mat Full HD prikaz daje vrlo dobar kontrast uz stabilne kuteve gledanja. No, najviša moguća svjetlina bi mogla biti još veća.

Tipkovnica je ostavila isto tako dobar dojam i kao takva prikladna je za uobičajen posao tipkanja. Dodatna pozitivna stvar je mogućnost pozadinskog osvjetljenja. Sve ovo prati odličan vijek trajanja baterije. Sve u svemu, ne samo da je ovo odličan uređaj prikladan za tipkanje i pregledavanje interneta, već uz to uređaj i izgleda jako dobro.

acer swift 1 specifikacija

Acer Swift 1 specifikacija testiranog modela:

• Procesor: Intel Pentium Silver N5000 Quad Core 1.10GHz / 2.70GHz (4MB cache) Gemini Lake
• Zaslon: 14″ IPS Full HD 1920 x 1080
• Grafički sustav: Intel UHD Graphics 605
• Radna memorija: 8GB DDR4
• Pohrana: 128GB SSD
• Operativni sistem: Windows 10 Home
• Mreža: bežična 802.11b/g/n
• Bluetooth: da
• Audio ulazi/izlazi: da
• Priključci: 1x USB Type C, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, Čitač kartica
• Ostalo: Čitač ostiska prsta, Web kamera, Pozadinsko osvjetljenje tipkovnice
• Dimenzije: 323 x 228 x 14.95 mm
• Masa uređaja: 1.30g
• Baterija: Li-Ion 3 ćelije
• Cijena: Linux varijante 3.499kn, Windows varijante 3980kn

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here